6min

Tags in dit artikel

, ,

Samenvatting

Voor de tweede keer in de geschiedenis van Techzine is er een grote oudejaarspeiling gehouden die terugblikt op het vorige jaar – ditmaal dus het jaar 2008. In een aantal nominatietopics konden alle Techzine-leden op een gigantisch aantal vragen hun nominaties uitbrengen gedurende twee weken. Nadat alle resultaten waren verwerkt (lees: gefilterd en uitgebreid) werd op 21 december 2008 de frontpagepeiling geopend.

In die peiling bevonden zich maar liefst 48 polls onderverdeeld in negen categorieën: hardware, software, games, multimedia, programmeren & G&W, 2009, algemeen, Techzine & members en internet & netwerken die enigszins gerelateerd waren aan de forumcategorieën. Hoe dan ook, gemiddeld werden er ongeveer 230 stemmen per poll uitgebracht en overal waren duidelijke winnaars te herkennen. Maar goed, hier zijn de resultaten.

Resultaten

Waar in 2007 de printer nog het vaakst de geest gaf, bleek dat volgens de gemiddelde Techzine-bezoeker dat dit jaar de harde schijf te zijn die op de voet gevolgd werd door de Wi-Fi-kaart en het moederbord. De prijs van de beste videokaart van het jaar gaat naar de ATI HD4870. Een kaart die in de helft van 2008 uitkwam en desalniettemin de GTX260 bij kon benen.

Net als vorig jaar is ook dit jaar Intel de beste hardwarefabrikant van het jaar. De beste pc-fabrikant was ASUS en of het dat ook vorig jaar was geweest, valt moeilijk te zeggen omdat we die vraag vorig jaar niet stelde. Hetzelfde geldt voor de titel het beste geheugenmerk die Kingston mag dragen.

In de categorie Software blijkt dat Windows Vista zichzelf het beste verbeterd heeft ten opzichte van 2007. Saillant detail is overigens dat Windows Vista in 2007 de Techzine-prijs rampzaligste stukje software in de wacht wist te slepen. Die titel wist iTunes met vijf procent voorsprong dit jaar weg te kapen. Overigens deed AVG het ook goed op die vraag, waarschijnlijk vanwege de false positive eind 2008 die Windows sloopte.

Google Chrome, een browser die slechts een marktaandeel van een procent heeft, greep net naast de titel handigste programma van 2008. Deze werd namelijk bezet door de toolset Nero, vooral bekend van Burning ROM. De beste ontwikkelaar van 2008 was Mozilla, waarschijnlijk vanwege de webbrowser Mozilla Firefox 3.0 maar daar kunnen we alleen naar gissen.

De beste game van 2008 en de game met de beste storyline van 2008 is – hoe kan het ook anders – Grand Theft Auto IV. Het spel waarin Niko Bellic op de pc, Xbox 360 en PlayStation 3 Liberty City onveilig maakt. Het is dan ook niet verrassend dat Rockstar Games de prijs beste gamesbouwer behaalt, wel is het vreemd dat GTA IV volgens velen ook de meest gehypte game van 2008 is. Kennelijk vonden sommigen hem toch minder dan verwacht.

Ook lijkt het alsof Need for Speed een nieuw dieptepunt heeft bereikt. Twee keer op rij blijkt de serie namelijk de slechtste game van het jaar te zijn, zo wordt gestaafd door de oudejaarspeiling 2008 & 2007. Dit jaar is de slechtste game namelijk Need for Speed: Undercover

Dat we in een ander tijdperk leven dan een tijd geleden, wordt des te meer duidelijk door de uitslag op de vraag ‘Wat is het beste instrument van 2008?’. Volgens 46,8 procent van 237 personen is dat namelijk de pc. Iets wat eigenlijk helemaal geen instrument is. Op de tweede plaats wordt de pc gevolgd door de gitaar met 32,1 procent.

De favoriete programmeertaal van de techziner was in 2008 PHP. Ook C++ en xhtml scoorden goed en lagen ook opvallend dicht bij elkaar. De minst favoriete taal was Python. Ook de beste site uit de sitechecks lagen qua aantal stemmen dicht bij elkaar, maar uiteindelijk is het toch de site van Gero geworden die hij liet checken in oktober. De mooiste 2D-art in 2008 is overigens afkomstig van Angeloonie.

KPN was ook dit jaar de ISP met de slechtste service. Hoewel vorig jaar die vraag niet gesteld werd, bleek toen al dat KPN de langste wachttijd van 2007 had wat geen goede service kan betekenen. Beste internetprovider is overigens Ziggo geworden, terwijl ook daar best veel klachten over waren in 2008. Ook opmerkelijk is dat Windows Live Messenger bekroond is tot beste IM-client, terwijl in 2007 die applicatie nog het vaakst crashte.

De iPhone 3G is niet alleen de beste telefoon dit jaar, maar ook nog eens het leukste computercadeau. Het minst blij kon je iemand maken met een fan en USB-koffiewarmer. De quote van het jaar gaat in de categorie Algemeen naar ‘Ik kwam letterlijk zot’, een veelgehoorde zin op Techzine voor het eerst uitgeschreven door steynieboy. Het is dan ook niet zo gek dat deze (net) met 0,4 procent heeft gewonnen.

Misschien wel de belangrijkste categorie van dit jaar is natuurlijk Techzine & members. De beste overall moderator van het jaar 2008 is King geworden, met als tweede DonSalmonella die weer de titel beste forummoderator namens alle leden mag ontvangen evenals behulpzaamste member. Overigens mag Good Fella zich voortaan de grootste blater van 2008 noemen.

Alle resultaten vind je op de volgende pagina in tabelvorm. Namens eelcootjuh en mij bedankt voor het stemmen, niet alleen in deze oudejaarspeilingen, maar in alle peilingen, en nog een gelukkig nieuwjaar! Vanaf volgende week zullen we het gewone peilingschema weer hervatten en kun je dus weer wekelijks een nieuwe peiling verwachten.

Resultaten

Hardware

Vraag Uitslag
Welk stukje hardware faalde het vaakst bij jou in 2008? Harde schijf
Wat is de beste videokaart van 2008? ATI HD4870
Wat is de beste hardwarefabrikant van 2008? Intel
Wie is de beste pc-fabrikant van 2008? ASUS
Wat is het beste geheugenmerk van het jaar 2008? Kingston

Software

Vraag Uitslag
Welk stukje software heeft zich t.o.v. van 2007 het beste verbeterd? Windows Vista
Wat is het ingewikkeldste programma van 2008? Adobe Illustrator CS4
Wat is het slechtste programma van het jaar 2008? iTunes
Wat vind jij het handigste programma van dit jaar? Nero
Wie is de beste softwareontwikkelaar van 2008? Mozilla

Games

Vraag Uitslag
Wat is de beste game van 2008? Grand Theft Auto IV
Wat is de slechtste game van 2008? Need for Speed: Undercover
Wie is de beste gamesbouwer van 2008? Rockstar Games
Wat is de meest gehypte game van 2008? Grand Theft Auto IV
Welke game heeft de beste storyline van 2008? Grand Theft Auto IV

Multimedia

Vraag Uitslag
Wat vind jij de beste telefoon van 2008? iPhone 3G
Wat zijn de beste speakers van 2008? Harman/Kardon SoundSticks II
Wat is de beste fotocamera van 2008? Canon EOS 450D
Wat is de handigste gadget van 2008? ASUS EeePC
Wat is het beste muziekinstrument van 2008? Pc
Wat is de beste multimediaspeler van 2008? iPod touch

Programmeren & G&W

Vraag Uitslag
Wat was jouw favoriete programmeertaal in 2008? PHP
Wat is de beste site uit sitechecks van G&W in 2008? Portfolio website (jullie mening… (97459)
Wat was jouw meest gemaakte PHP-programmeerfout in 2008? Regels niet afsluiten met puntkomma
Wat vind jij de mooiste 2D-art uit G&W in 2008? topic#post:1566962#1566962 (Angeloonie)

Internet & netwerken

Vraag Uitslag
Wat is de beste internetprovider van 2008? Ziggo
Welke internetserviceprovider had de slechtste service dit jaar? KPN
Wat is de beste router van 2008? Linksys WRT610N-EU
Welke chatclient vond jij dit jaar het beste? Windows Live Messenger
Welke ISP had de meeste downtime dit jaar? KPN

Algemeen

Vraag Uitslag
Wat is het leukste TL-topic van 2008? Show je nieuwste aanwinst
Wat was jouw grootste ergernis in 2008? School
Was is het leukste computercadeau dat je iemand kon geven in 2008? iPhone 3G
Wat vind jij het mooiste computerwoord van 2008? Lol
Welk ICT-bedrijf is overall de beste van 2008? Intel
Wat vind jij dé quote van het jaar 2008? Ik kwam letterlijk zot

2009

Vraag Uitslag
Welk ICT-bedrijf gaat het eerste failliet aan de kredietcrisis? Lokale computerzaak
Welke technologie wordt het in 2009 helemaal? Glasvezelinternet
Welk product dat in 2009 beschikbaar zal worden gaat het helemaal maken? Ledbacklights
Wat wordt dé ontwikkeling op Techzine in 2009? Vernieuwde website

Techzine & members

Vraag Uitslag
Wie is de beste forummoderator van 2008? DonSalmonella
Wie is de beste FP-moderator van 2008? King
Wie vind jij de beste overall moderator van 2008? King
Wie is de behulpzaamste member van 2008? DonSalmonella
Wie heeft het meest geblaat in 2008? Good Fella
Wat is de interessantste review van 2008? Windows 7 Build 6801
Wat vind jij de interessantste tweak van 2008? Vista sneller opstarten met multiplecoresys.
Wat is het beste topic van 2008? Praat