10min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

Logitech had voor de gelegenheid de ‘The Suite’ van Hotel Okura afgehuurd, om de verschillende producten in verschillende soorten kamers te kunnen demonstreren. Voordat we echter de producten konden bekijken kregen we eerst een algemene inleiding van Rogier Volmer, die recentelijk bij Logitech begonnen is als Country Manager Benelux.

De presentatie begint met een aantal foto’s van mensen die worden afgeleid, terwijl ze geconcentreerd met iets bezig zijn. We zien een dame die een boek ligt te lezen op de bank, terwijl haar vriend aan het stofzuigen is en vervolgens een basketballer die op een belangrijk moment een punt moet scoren maar supporters van de tegenpartij die hem bijna aan kunnen raken proberen hem van de wijs te brengen. Volmer legt uit dat afleiding soms fijn kan zijn, maar als je je niet kunt focussen op je acitiviteit, dan vermindert dat het plezier dat je beleeft aan de activiteit.

Volgens Volmer is Logitech al 27 jaar bezig met mensen het maximale uit hun ervaringen te laten halen met maximaal comfort. Het bedrijf probeert naar eigen zeggen te begrijpen waar mensen vrolijk en blij van worden en stemt haar producten daarop af.

Om dat te illustreren wordt een onderzoek aangehaald dat Logitech heeft laten uitvoeren op de Pan-Europese markt. Daaruit blijkt dat er alle Europese huishoudens in totaal voor ongeveer 362 miljoen euro aan home entertainment apparaten staan. In veel huishoudens zijn meerdere apparaten aanwezig die elk een eigen afstandsbediening hebben. Zo zijn in 49 procent van alle huishoudens vijf of meer afstandsbedieningen aanwezig, terwijl er in 87 procent van alle huishoudens drie of meer afstandsbedieningen liggen.

Opmerkelijker is dat niet iedereen in die huishoudens weet hoe alle apparaten werken. In 24 procent van alle huishoudens is er maar één persoon die weet hoe alle apparaten werken. 25 procent van alle huishoudens heeft instructies op de achterzijde van de afstandsbediening geplakt, terwijl 40 procent van alle ondervraagden wel eens een huisgenoot moet uitleggen hoe een apparaat werkt. Dat goedbedoelde uitleggen werkt niet altijd even goed, 93 procent van de ondervraagden geeft aan wel eens ruzie over de afstandsbediening te hebben gehad.

De meesten die Logitech en zijn producten kennen zullen wel snappen dat met deze cijfers werd aangestuurd op de universele Harmony-afstandsbedieningen van Logitech. Volgens het bedrijf de perfecte oplossing voor het aansturen van al je entertainmentsystemen en het voorkomt heel wat gedoe, wat uiteindelijk weer negatieve afleiding biedt. Tijdens de presentatie werden verder nog wat producten onder de aandacht gebracht, die bespreek ik op de volgende pagina’s. Er waren ook een aantal producten te zien die al in juli en augustus dit jaar zijn gelanceerd, ik hou het daarom bij de producten die net verschenen zijn of binnenkort op de markt gaan verschijnen.

Squeezebox

De Squeezebox-serie maakt alweer enige tijd deel uit van het Logitech assortiment, nadat het bedrijf in 2006 Slim Devices overnam. Inmiddels is de serie verder uitgebreid en is de originele Squeezebox inmiddels omgedoopt tot de Classic.

De Squeezebox Duet is inmiddels al even verkrijgbaar en bestaat uit een eenvoudige receiver zonder lcd-scherm en een uitgebreide afstandsbediening die wel voorzien is van een lcd-scherm. Squeezebos-systemen waren al populair onder muziekfanaten, maar Logitech wil de serie ook meer onder de aandacht brengen bij consumenten. De Squeezebox Boom moet daarvoor gaan zorgen.

Squeezebox Boom

Wat de Boom onderscheidt van de bestaande Squeezebox-systemen is dat je hem niet hoeft aan te sluiten op een aparte versterker en speakers, die zijn namelijk ingebouwd in de Boom. Qua uiterlijk heeft het apparaatje dan ook het meeste weg van een micro-audiosysteem. Het apparaat kan bedraad of draadloos worden aangesloten op een netwerk en muziek streamen vanaf een pc die in dat netwerk is aangesloten en voorzien is van de Squeezecenter-software.


De Boom is voorzien van twee 1,9 cm tweeters en twee 7,6 cm woofers, met een totaal vermogen van 30 Watt RMS. Verder is het apparaat voorzien van een VFD-display waarop je de benodigde informatie kunt afspelen. Verder biedt het apparaat de meeste features die andere Squeezebox-systemen, waaronder ondersteuning voor MP3, AAC, WMA, Ogg, FLAC, Apple lossless, WMA lossless, WAV en AIFF. Ook is het mogelijk om via het apparaat af te stemmen op diverse internetradiostations.

Voorlopig werkt het apparaat alleen nog via netstroom, maar een battery-pack staat op de planning. Overigens is de Boom ook prima te integreren in een bestaand Squeezebox-netwerk, theoretisch gezien kan de software tot vijftien Squeezebox-apparaten aan en ook vijftien verschillende streams verwerken, maar dan moet je netwerk uiteraard snel genoeg zijn. De Squeezebox Boom is per direct verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van 279 euro.

De toekomst van Squeezebox

Wij vroegen Logitech tijdens de persconferentie nog naar de toekomst van de Squeezebox-serie en met name stelden we de vraag of we over niet al te lange tijd een Squeezebox met video-streamingmogelijkheden gaan krijgen en of er ook Squeezeboxen komen met ingebouwde opslagruimte.

Niet verrassend is dat Logitech inderdaad nadenkt over deze twee mogelijkheden. Voor wat betreft videostreaming wil het bedrijf echter dezelfde hoge kwaliteit kunnen bieden als bij het streamen van audio en dat kost veel bandbreedte. Momenteel wordt er dan ook gekeken hoe dat probleem het beste opgelost kan worden. Een dergelijke Squeezebox zou volgens ons zeker gebruik moeten gaan maken van het 802.11n-protocol, om dat hiermee een veel grotere bandbreedte te halen is dan met het huidige en veelgebruikte 802.11g-protocol.

De kans lijkt dan ook groter dat er eerder een Squeezebox verschijnt met ingebouwde opslagruimte. Voordeel daarvan is dat je niet meer afhankelijk bent van de Squeezecenter software en je computer niet de hele tijd aan hoeft te staan.

Pure-Fi

Ook de Pure-Fi-serie van Logitech bestaat alweer een tijdje en bestaat uit een aantal docking-stations voor, met name, de iPod en iPhone. Sindskort zijn daar weer twee nieuwe modellen bijgekomen, te weten de Pure-Fi Express Plus en de en de Pure-Fi Anytime.

Pure-Fi Express Plus

De Express Plus is een upgrade van de bestaande Express. Belangrijkste verbetering is de zogenaamde Omnidirectionele akoestiek. In de praktijk zorgt die techniek ervoor dat het geluid overal in de kamer goed te horen is, omdat er zowel speakers aan de voor als aan de achterkant van het apparaat zitten. Voor de lage tonen zijn er twee baspoorten opgenomen. In de iPod dock kunnen iPods van de eerste tot derde generatie gebruikt of natuurlijk de iPhone. Het apparaat kan aangesloten worden op netstroom of met batterijen van stroom voorzien worden. Verder wordt er nog een afstandsbediening meegeleverd en is er een ingebouwde wekker aanwezig. Het apparaat komt in oktober op de markt en krijgt dan een adviesprijs van 79,99 euro.

Pure-Fi Express Anytime

Speciaal voor op de slaapkamer is er de Express Anytime. Dit kleine broertje van de Pure-Fi Dream is voorzien van een wekker en een bewegingsensor. Door deze sensor is het mogelijk om de wekker te snoozen door met je hand een zwaaibeweging boven de Anytime te maken. Ook is het mogelijk de ingebouwde bedieningsverlichting aan te passen of te activeren door met je hand voor de speaker te bewegen.

Ook dit apparaat is voor eerste tot derde generatie iPods te gebruiken, alsmede voor de iPhone, de dock is hier verzonken, waardoor je minder de kans loopt je iPod eruit te slaan als je de wekker uit wilt zetten. De wekker is ook wat uitgebreider dan normaal, want je kunt twee tijden instellen, bijvoorbeeld als je eerder het bed uit moet dan je partner.

Ook de Anytime komt in oktober op de markt en gaat dan 99,99 euro kosten.

Toetsenborden en muizen

Logitech is natuurlijk voornamelijk bekend van zijn toetsenborden en muizen en daarvan zijn er ook weer wat bijgekomen of gaan er nog bijkomen deze maand.

Logitech Illuminated Keyboard

De Logitech Illuminated Keyboard is een zeer dun toetsenbord met verlichte toetsen. Nu is een toetsenbord met verlichte toetsen niet heel bijzonder, maar bij Logitech gaat er heel wat techniek achter schuil. De toetsen en de doorzichtigheid van het teken erop zijn namelijk het resultaat van een meerlaags verfproces, microlens reflectoren en laser etching. Dat zorgt volgens Logitech voor beter leesbare toetsen.

De toetsen zijn verder voorzien van het PerfectStroke systeem, een technologie om het typen comfortabeler te maken. De techniek zorgt ervoor dat de toetsen tot 3,2 mm ingedrukt kunnen worden, terwijl dat bij laptops 2,2 mm is. Doordat de toetsen verder ingedrukt kunnen worden krijgt de gebruiker meer feedback en maakt hij minder fouten. Ook is elke toets voorzien van microvering, waardoor de weerstand evenredig over het oppervlak verdeeld wordt, of je nou midden op de toets druk, of op de zijkant.

Het Illuminated Keyboard heeft een volledige QWERTY-layout met een nummeriek gedeelte en is zijn geheel ongeveer 9,3 mm dik. Verder is er een knop om de verlichting trapsgewijs in te stellen en zijn er diverse macro-knoppen op het toetsenbord terug te vinden. Het toetsenbord is inmiddels verkrijgbaar voor een adviesprijs van 79,99 euro.

diNovo Keyboard for Notebooks

Dit keyboard is Logitechs eerste toetsenbord dat speciaal voor laptopgebruikers is ontwikkeld. Ook dit toetsenbord is voorzien van de PerfectStroke-technologie en wordt geleverd met een dongeltje dat zorgt voor de draadloze 2,4 GHz-verbinding met de laptop. Het design past onmiskenbaar bij de andere diNovo-modellen, de dikte van het apparaat is 22,1 mm. Overigens kan de diNovo bij normaal gebruik drie jaar werken op één batterijlading. Het apparaat is vanaf oktober verkrijgbaar en gaat dan ongeveer 99,99 euro kosten.

Beveiligingscamera’s

Een heel nieuw segment in de Logitech-collectie is de reeks beveiligingscamera’s die het bedrijf dit najaar op de markt brengt. Logitech benadrukte tijdens de persconferentie dat ze niet willen concurreren met de professionele beveiligingsoplossingen, maar de serie richten op particulieren en kleine bedrijven die zich geen professioneel systeem kunnen veroorloven.

Logitech heeft de producten niet zelf ontwikkeld, maar in handen gekregen na de overname van het Amerikaanse bedrijf WiLife.

Basisstation

Het systeem draait allemaal om het basisstation, te weten een computer naar keuze, die vooralsnog wel voorzien moet zijn van het Windows XP of Windows Vista besturingssysteem. Naast een stukje software is er verder een adapter die aan de ene kant in een vrije USB-poort gaat, terwijl de andere kant in het stopcontact gaat. Vervolgens kun je de camera waar ook in je huis in het stopcontact steken en wordt de verbinding met je computer automatisch tot stand gebracht. Dit is mogelijk, omdat er gewerkt wordt met het zogenaamde HomePlug-systeem, waarmee je een netwerk kunt creëren over het lichtnet.

De camera’s

Momenteel zijn er drie camera’s in het assortiment terug te vinden, te weten een camera voor binnengebruik, een camera voor buitengebruik en een camera in de vorm van een wekker. De camera’s hebben een maximale resolutie van 640×480 pixels, kunnen tot vijftien frames per seconde opnemen en hebben een kleurdiepte van tien bit. Verder kunnen de camera’s bewegingen detecteren in maximaal zestien verschillende zones, de gebruikte videocodering is Windows Media Video 9.

Het beveiligingscentrum

De software die op de computer geïnstalleerd wordt dient tegelijkertijd als beveiligingscentrum. Kort nadat je een camera aansluit op je lichtnet komende de beelden binnen. De software kan de beelden van de camera’s ook opnemen en doet dit trouwens automatisch als er beweging wordt gedetecteerd. Omdat alle camera’s een buffer hebben van een paar seconden kun je ook de secondes voor de beweging nog terugkijken. Verder heeft de software een ingebouwde kalender waar met blokjes op wordt aangegeven wanneer er beelden zijn opgenomen.

Beelden bekijken via internet

Handige feature is dat je ook je beveiligingscentrum kunt bekijken via het internet en dus overal en altijd je huis in de gaten kunt houden. Hiervoor hoeven geen extra poorten opengezet worden in een router, de software staat daarvoor in verbinding met servers met Logitech. Via de website online.wilife.com kan er vervolgens een beveiligde verbinding worden gelegd met het thuisfront. De beelden worden niet opgeslagen op de servers van Logitech, hoewel dat wel mogelijk is door een extra abonnement af te sluiten, maar worden vanaf de thuiscomputer gestreamed.

In totaal kunnen er maximaal zes camera’s worden aangesloten, die allemaal apart te configureren zijn. Er is voor elke camera een starterspakket verkrijgbaar, bestaande uit een camera naar keuze en een starterskit. Deze set kost 299 euro. Losse camera’s kunnen voor 249 euro per stuk worden aangeschaft.

Conclusie

Met uitzondering de beveiligingscamera’s zijn de nieuwe producten van Logitech voor de komende tijd niet enorm spectaculair of verrassend. Voor wat betreft de Squeezebox-serie kijken wij vooral uit naar de eerste videostreamer. De Boom is een goede aanvulling op de serie en maakt het wellicht aantrekkelijker voor de doorsnee consument.

Het omnidirectionele geluid van de nieuwe Pure-Fi Express Plus is een aardige feature voor als je op zoek bent naar een degelijke iPod-speaker die je ook in het midden van een kamer kunt zetten, maar als je al een bestaand model in bezit heeft zijn de nieuwe features van de Express Plus en de Anytime wat ons betreft niet overtuigend genoeg om je oude model in te ruilen. Als je nog geen iPod-speaker hebt, dan doe je uiteraard wel een goede koop met deze nieuwe Pure-Fi-systemen.

Op het gebied van toetsenborden is de keuze weer wat ruimer geworden. Mensen die veel ’s avonds werken zullen het Illuminated keyboard kunnen waarderen, terwijl de diNovo een goede keuze is als je je laptop vaak in een dockingstation zet.

Wij waren het meest verrast door het nieuwe camerasysteem, met name de eenvoud van het installeren spreekt ons aan. Heel goedkoop zijn de camera’s niet, maar voor de mensen die menen een dergelijk systeem thuis nodig te hebben en voor de kleinere bedrijven zal de prijs geen obstakel vormen.