5min

Tags in dit artikel

, ,

Meer Brain Training… tegen Lieke!

Het eerste Brain Training spelletje was een groot succes. Voor het eerst lukte het om een nieuwe doelgroep aan het gamen te krijgen op de, prachtige, Nintendo DS Lite. Daar kwam natuurlijk een vervolg op. Deze opvolger, genaamd Meer Brain Training van Dokter Kawashima, kwam uit op 29 juni en was te zien op het Touch Generations-event. Tevens werd er Big Brain Academy: Wii degree gepresenteerd die uitkomt op 30 juli. Bij dit verslag hoort ook een videoimpressie. Deze is te downloaden (hogere kwaliteit, WMV-bestand) of te bekijken via onze eigen YouTube-account.

Meer Brain Training

Toen we binnenkwamen op de Pure Liner was het mogelijk om tegen Lieke van Lexmond Meer Brain Training te spelen. Zoiets sloegen we natuurlijk niet af, en zo namen Wouter (xenon) en ik het op tegen Lieke van Lexmond uit Goede Tijden Slechte Tijden. Lieke van Lexmond was heel erg goed in het spelletje. Wouter wist haar slechts af en toe te verslaan, en mij lukte het ook al niet. Uiteindelijk werd Lieke de winnaar en wij deden het ook aardig.

Het idee van Meer Brain Training is niet veranderd. Het is nog steeds de bedoeling om je hersenen te trainen door middel van spelletjes (en Sudoku) zoals rekenen en woorden maken. Ook is het spel nog steeds ontworpen en uitgewerkt door Dokter Kawashima. Het bovenstaande klinkt saai en alleen geschikt voor 65-plussers, maar eigenlijk is het erg leuk. En dan al helemaal in de multiplayer.

Wat wel vernieuwd is in Meer Brain Training zijn de spelletjes. Deze zijn namelijk flink uitgebreid ten opzichte van de vorige Brain Training. Nieuw is bijvoorbeeld Wisselgeld, waar je snel moet berekenen hoeveel wisselgeld een klant terugkrijgt, Steen, Papier, Schaar, Woorden Maken, Meesterwerk, waarbij je met een piano aan de slag moet, en 5 x 5 onthouden, waarbij je getallen moet onthouden.

Ook is de multiplayer uitgebreid, zo kunnen tot 16 spelers meedoen aan 4 multiplayer spellen met maar één gamercard. Nieuw in de multiplayer is ook de plaatjesquiz, waar je voorwerpen moet tekenen die vervolgens worden beoordeeld door je tegenstanders. Het plaatje met de meeste stemmen wint.

Big Brain Academy: Wii degree

Big Brain Academy, eerder al op de Nintendo DS, komt naar de Wii op 30 juli. Ook dit spel was te spelen op het evenement en wordt nu even behandeld.

Big Brain Academy: Wii degree

Een stuk minder serieus is Big Brain Academy voor de Wii. Het is een verzameling van maffe minigames die, natuurlijk, allemaal optimaal gebruik maken van de aanwijsfunctie van de Wii. Het uiteindelijk doel in dit spel is niet om zo jong mogelijk te worden, maar om je grijze massa te vermenigvuldigen.

De minigames zijn opgedeeld in 5 categorieën: Visualiseren, Herinneren, Analyseren, Rekenen en Identificeren. Hierin zitten allerlei variaties van spelletjes. Op het ene moment probeer je een trein naar de uitgang te leiden, op het andere moment ben je ballonnen met getallen erin van hoog naar laag aan het knappen. Daardoor blijft het spelen van Big Brain Academy leuk en verrassend. Al je scores, gewichten en tijden worden opgeslagen in een persoonlijk dossier.

Ook dit spel is erg gericht op multiplayer, hierin kunnen 2 tot 8 spelers het tegen elkaar opnemen. Deze multiplayer is opgedeeld in verschillende types. Een voorbeeld is Mind Sprint, waarbij zo snel mogelijk alle minigames doorlopen moeten worden. Degene die het snelst is wint. Ander types zijn Mental Marathon, waarbij je moet proberen om zo foutloos mogelijk te spelen, Frame Filler, waarbij je de puzzel compleet moet maken of de Brain Quiz, waarbij spelers gewoon tegen elkaar strijden.

Het type dat Wouter en ik speelde op de Nintendo Wii was Mind Sprint. In het begin deed ik het nog aardig, maar na een tijdje ging het fout. Het tweede potje werd ik ingemaakt met 5 – 0 door Wouter :$ Wat doe je dan? Juist, dan ga je aan het zuurstof bij een van de twee zuurstofbars en laat je alles even tot rust komen.

Helaas, het werkte niet echt. Het volgende potje ging het nog steeds niet geweldig, misschien omdat Wouter ook aan het zuurstof zat en daardoor nog beter werd. Hoewel het wel érg weinig scheelde. Het vierde potje konden we helaas niet afmaken omdat de Wii’s voor het volgende onderdeel nodig waren, namelijk Blond v brunette.

Blond v brunette en de conclusie

Als laatste was het de bedoeling om uit te maken of domme blondjes echt dom zijn. Daarom organiseerde Nintendo blond versus brunette. Vijfentwintig brunettes namen het op tegen evenzoveel blondines.

Blond v brunette

Het begon allemaal op de Nintendo DS Lite, waar alle 50 dames een profiel aan moesten maken (wat al niet makkelijk verliep). Zodra iedereen de hersenleeftijdtest van Dokter Kawashima had doorlopen was het rekenen geblazen om de gemiddelde hersenleeftijd van alle dames uit te rekenen. De scores bleken toch alle vooroordelen te bevestigen. De blondines hadden een gemiddelde hersenleeftijd van 52 jaar terwijl de brunettes ‘slechts’ 43 jaar oud waren. Waarbij één brunette een hersenleeftijd van 79 jaar scoorde.

Dit alles werd overigens erg leuk gepresenteerd door Jort Kelder, voormalig hoofdredacteur van Quote en columnist. Hij deed zelf niet aan Brain Training omdat ie bang was door de mand te vallen, zoals al gebeurde bij de nationale IQ-test.

Zodra iedereen eindelijk klaar was werden de 10 finalisten geselecteerd. Zij mochten aan de slag op de Nintendo Wii om Big Brain Academy te spelen. De winnaar werd dan bepaald door het zwaarste hersengewicht. Nadat alle 10 finalisten de 5 categorieën van Big Brain Academy hadden doorlopen was het tijd voor de uitslag. En weer werden alle vooroordelen bevestigd: Een brunette had gewonnen met een hersengewicht van ongeveer 1,2 kilogram. Zij mocht een Nintedo Wii mee naar huis nemen, die ze uiteindelijk afwees en aan haar buurvrouw cadeau gaf omdat ze er zelf al een had.

Conclusie

Het was een erg leuke dag op de boot de Pure Liner in het zonnige Amsterdam. We hebben ons erg vermaakt met de wedstrijd tegen Lieke van Lexmond, de presentatie van Jort Kelder, blond versus brunette en natuurlijk het spelen op de DS en de Wii van beide spelletjes.

Het is echter nog te vroeg voor een echte conclusie van Big Brain Academy en Meer Brain Training en het is natuurlijk wel een beetje jammer dat we dit moeten spelen in plaats van een Mario Galaxy of Metroid Prime. Maar wat we gezien hebben zag er erg leuk uit. Voor zowel gamers als non-gamers.

Gerelateerd