min

Tags in dit artikel

, ,

De verwachtingen

Maanden geleden werd de exacte datum aangekondigd waarop de GamePower Expo zou gehouden worden. Na dit op mijn kalender aangeduid te hebben, kon het aftellen beginnen. Naarmate de tijd vorderde werd de line-up van de verschillende bedrijven langzaam maar zeker bekend. Microsoft debuteerde vorig jaar hun Xbox 360 op de Futuris GameXperience, zoals het evenement destijds heette. Ook dit jaar waren er een hele hoop Xbox 360’s aanwezig waarop men de nieuwste spellen kon uittesten. Verder was er natuurlijk ook de PlayStation 2, de PSP en de Nintendo DS, maar de echte trekpleisters waren toch de PlayStation 3 en de Wii. Dit was namelijk de eerste keer in België dat deze consoles publiekelijk getoond werden en ook te testen waren.

Ik als Nintendo fan ging natuurlijk in de eerste plaats voor de Wii, maar aan de andere kant was ik toch erg benieuwd naar de PlayStation 3. Het was tevens onmogelijk om alles te doen, dus je moest prioriteiten voor jezelf stellen, voor mij waren dit de Wii en de PS3.

Wie kaarten in voorverkoop gekocht had, mocht dit paradijs al betreden vanaf 8:30. Het "normale volk" mocht nog anderhalf uur wachten tot 10:00. Maar ik had de indruk dat zowat iedereen zijn kaarten in voorverkoop gekocht had, want er stond werkelijk een massa volk voor de deur, wachtend op het openingssignaal. Vanaf dat de deuren geopend werden, liep het al even fout. Er was namelijk een heuse stormloop naar de PlayStation 3 stand en enkele minder gelukkigen verloren het evenwicht waardoor tientallen mensen op de grond belandden. Maar na een goede tien minuten raakte ik zonder al te veel moeite binnen.

De muzikale PlayStation stand

De PlayStation stand van Sony was absoluut niet moeilijk te vinden, zelfs met je ogen dicht zou het nog lukken, aangezien Sony voor live DJ’s gezorgd had. Deze zorgden ervoor dat de hele zaal gevuld werd met goede beats. De stand van Sony was zonder twijfel de indrukwekkende van allemaal. Niet alleen bezette het een grote oppervlakte, maar er werden ook verschillende "events" georganiseerd. Zo werden er op bepaalde tijdstippen vanuit de PlayStation stand allerlei prullaria zoals PlayStation T-shirts, petten en andere kledingstukken in de menigte gegooid.

Er was een ruimte voorzien waar PSP-eigenaren rustig konden zitten en draadloos tegen elkaar konden gamen. De nieuwe Pink PSP werd ook uitgebreid getoond, er waren verschillende speelbare exemplaren, maar er waren er ook die continu filmpjes afspeelden.


Verder waren er nog enkele PS2-kiosken, maar hier waren niet zoveel mensen achter te vinden. 90 procent van alle aanwezigen op de PlayStation stand waren er voor de PlayStation 3. Deze next-generation console bevond zich in een gesloten tent waar slechts een bepaald aantal mensen tegelijk in mocht. Dit resulteerde natuurlijk een lange, ik herhaal, lange wachtrijen. Wie eens vijf minuutjes de PS3 wou uitproberen kon gemakkelijk twee tot drie uur staan aanschuiven. De reden hiervan was hoofdzakelijk het tekort aan kiosken, maar natuurlijk ook de immense belangstelling voor de PS3.


Ikzelf had een speciale bon uit Official PlayStation Magazine die garant stond voor "een exclusieve PlayStation 3 sessie". Voor mensen met zo’n bon was er een aparte "Fast Lane" voorzien en ook nog eens een aparte ruimte. Deze rij was daadwerkelijk korter, maar ging aan geen kanten vooruit. Na bijna drie uren gewacht te hebben (dit is niet overdreven) kon ik eindelijk de kamer betreden. Er bevonden zich twee grote Flat TV’s, ik schat zo’n 50 inch groot en een kleinere van 32 inch. Helaas waren de twee reuzen al bezet en moest ik me tevreden stellen met het kleine exemplaar, maar dit kon de pret natuurlijk niet bederven. Ik had de eer om Resistance: Fall of Man te spelen, een First Person Shooter. De graphics waren werkelijk adembenemend, maar over de besturing ben ik minder te spreken. Sowieso heb ik FPS op een console altijd al raar gevonden, die analoge sticks voelden gewoonweg niet natuurlijk aan. Maar los daarvan heb ik nog een aanmerking op de besturing, de controller voelt heel goedkoop aan. Hij weegt veel te weinig om comfortabel in de hand te liggen, dit is waarschijnlijk te wijten aan de nieuwe soort interne batterij die gebruikt wordt, want vaak zijn het de batterijen die doorslaggevend zijn voor het uiteindelijke gewicht.

Zoals altijd zeggen beelden veel meer dan woorden en daarom heb ik speciaal voor Techzine een filmpje gemaakt van dit spel. Klik hier om het filmpje te bekijken, let op, je hebt een DivX codec nodig. En ja, ik weet het, ik ben geen pro in FPS op consoles!
Zoals ik al eerder zei waren er nog andere PS3 games te spelen, zo had naast mij iemand de kans om Ridge Racer 7 uit te proberen. Echter was dit wel een Japanse versie, maar dat verandert natuurlijk niets aan de gameplay! Hier heb ik ook een klein stukje film van, helaas niet zo denderend veel.

De sportieve Nintendo stand

Nintendo kon onmogelijk ontbreken op een groot evenement als dit. Er waren talloze Gamecube en Nintendo DS kiosken opgesteld en er was vanzelfsprekend een aanzienlijk groot stuk beursvloer voorbehouden aan de Wii. Niet verwonderlijk natuurlijk, de Wii mag dan wel de kleinste console zijn, maar heeft zonder twijfel het meeste plaats nodig om aangenaam te kunnen spelen. Er was de mogelijkheid om de verschillende Wii Sports titels uit te proberen, maar ook Zelda: Twilight Princess, Wii Play, Excite Truck en Wario Ware: Smooth Moves.

Zelda: Twilight Princess

Als eerste heb ik Zelda onder handen genomen, met name de fishing demo. Dit is een heel mooi voorbeeld hoe waarheidsgetrouw een game kan zijn los van de graphics, je beweegt de Remote en de Nunchuck alsof je een echte vislijn vast hebt! Net zoals bij de PS3, heb ik ook hier heel wat beelden vastgelegd op video. Een filmpje van de fishing demo van Zelda is hier te vinden.

Het eerste dat me opviel, was hoe klein de Wii Remote wel niet is! Deze is echt een stuk kleiner dan een gemiddelde afstandsbediening, maar ligt wel heel comfortabel in de hand. De graphics vielen mij in het begin wel een beetje tegen, vooral het ontbreken van deftige anti-aliasing was een teleurstelling. Maar na enkele minuten was dit alweer vergeten door de overweldigende dosis genot die door je heen stroomt als je deze game speelt!

Wii Sports

Vervolgens besloot ik mijn kostbare tijd door te brengen in een wachtrij om Wii Tennis uit te proberen. Wii Tennis vormt tezamen met Wii Bowling, Wii Boxing, Wii Golf en Wii Baseball het spel Wii Sports dat gratis met de Wii geleverd wordt, althans in Europa en Amerika.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik aanvankelijk niet zo te vinden was voor deze simplistische sport games, maar eenmaal Wii Tennis gespeeld te hebben, was ik er helemaal van overtuigd dat Wii Sports zonder twijfel een topgame is. Het enige nadeel dat ik ondervonden heb, is dat de backhandbeweging niet altijd even nauwkeurig wordt geïnterpreteerd, maar dit kan ook aan mijn slechte tenniskunsten liggen. Ook hier heb ik een kort filmpje van gemaakt. Ik heb helaas in het begin van het filmpje mijn exposure te hoog staan waardoor de beeldkwaliteit enigszins slecht kan zijn.

Na Wii Tennis kon ik nog lange tijd andere Wii Sports games staan bewonderen, ze allemaal spelen zat er helaas niet in vanwege de lange wachtrijen. Maar kijken hoe andere mensen zich uitleven op de console geeft vaak ook al een goed beeld over het spel. Zo zag ik twee mensen zich echt helemaal inleven in Wii Boxing, dit heb ik dan uiteraard ook op video vastgelegd en is hier te bewonderen. Deze game wordt gespeeld met zowel de Wii Remote als de Nunchuck. Je gebruikt de controllers alsof het echte bokshandschoenen zijn, pret verzekerd. Dit is tezamen met Wii Tennis zeker de beste game van Wii Sports, met als enige nadeel dat je zowel een Wii Remote als een Nunchuck uitbreiding nodig hebt om deze game te spelen.
Verder heb ik nog enkele seconden bewegende beelden van Wii Golf, hetgeen hier te downloaden is.

Excite Tuck

Ik was aardig verrast toen ik ineens enkele Wii kiosks zag waarop Excite Truck te spelen was, deze game was namelijk niet vermeld in de Line Up. Bij elke kiosk stond ook medewerker die uitleg gaf over de game en de controls e.d., maar om de een of andere reden stond de man aan de Excite Truck-kiosk gewoon voor zich uit te staren. Ik had dus in het begin wat last met de juiste controls te vinden, maar er zijn niet overdreven veel knoppen op de Wiimote waardoor ik vrijwel direct in de race game werd meegesleurd. Ook hier heb ik natuurlijk mijn camera boven gehaald, het filmpje is hier te downloaden. Merk op dat er onderaan de televisie de hele tijd een blauwe balk in beeld is, dit was een bug die enkel op deze kiosk te zien was. De anderen hadden hier geen last van.


Excite Truck is een ietwat alternatieve race game. Het draait er niet alleen om om als eerste de finish te bereiken, maar ook om zoveel mogelijk punten te scoren met spectaculaire drifts, jumps en vooral crashes. Niet getreurd als je in volle snelheid tegen een boom beland, je krijgt namelijk extra punten en wordt een eindje terug opnieuw op de weg geplaatst met een speed boost. Je krijgt ook extra punten wanneer je een mooie landing maakt als je uit de lucht komt gesprongen. Dit houdt in dat je de Wiimote zodanig moet kantelen dat je met je vier wielen op de grond landt. Verder is er ook een uitgebreide keuze aan wagens, meer bepaald off-road trucks. Ook de kleur van je wagen is volledig naar eigen wens in te stellen.

Wii Play

De laatste game die ik gespeeld heb, bestaat in feite uit verschillende mini games. Het doel van Wii Play is de nieuwe gamer te laten wennen aan de Wii, met name de nieuwe vorm van besturing. Dit spel bevat negen kleine spelletjes, namelijk Table Tennis, Laser Hockey, Fishing, Find Mii, Pose Mii, Shooting, Pool, Tanks en Charge! Het speciale aan dit spel, is dat je er een gratis Wii Remote bijkrijgt! Dit is vrij logisch aangezien de meeste van deze games bedoeld zijn om met meerdere personen te spelen.

Ik ben echter niet zo te spreken over deze game, ik heb Table Tennis en Shooting gespeeld en hield het snel voor bekeken met deze games. Table Tennis is een leuk initiatief, maar het is slecht uigewerkt naar mijn mening. Als eerste is de besturing veel te gevoelig, maar dat kan ook zijn omdat ik te dicht bij de sensor bar stond. Ten tweede vind ik het vrij belachelijk dat je niet eens een zwaaibeweging of iets dergelijks moet maken om op het balletje te slaan. Het enigste dat je nu moet doen, is je cursor naar het balletje toe bewegen (dus naar links of rechts en soms eens naar voor).


De Shooting mini game was al iets beter. Deze game is in feite een vorm van de alom bekende Duck Hunt-serie. De bedoeling van deze minigame is ballonnetjes en andere voorwerpen die op het scherm verschijnen neer te schieten door je cursor er naartoe te bewegen en dan op A te drukken. Helaas was ook hier de gevoeligheid veel te hoog, maar zoals ik al eerder aangaf, kan het zijn dat ik me gewoon te dicht bij de sensor bar bevond. Wanneer je de console gewoon bij je thuis hebt staan, kan je als het goed is zelf de gevoeligheid wat bijregelen. Klik hier voor het filmpje van de demo.

De andere Wii Play games heb ik niet gespeeld omdat ik het wachten een beetje beu was, maar ook omdat ze me niet echt aanspraken na de twee vorige minigames.

Activiteiten

Er waren naast de PS3 en Wii uiteraard nog verschillende andere consoles zoals de GameCube, PS2, PSP, Nintendo DS enzovoorts. Er waren echter geen spectaculaire nieuwe games voor deze console die ik echt een must-have vond, dus hier heb ik mijn tijd dan ook niet aan verdaan.

XL Gaming

De bioscoopketen Kinepolis droeg ook zijn steentje bij aan dit evenement door haar nieuwste project "Kinepolis XL Games" hier te debuteren. Het project houdt in dat je kan gamen op een gigantisch cinemascherm met een overweldigend geluid door de vele kwalitatief hoogstaande surround sound boxen. Helaas werden de games afgespeeld via een PlayStation 2, je kan je wel inbeelden dat de beeldkwaliteit niet zo denderend is op zo’n groot scherm. In mijn ogen had een combinatie met een Xbox 360 of PS3 beter geweest.

Eerder deze maand, op 18 november, werd dit project ook publiekelijk gelanceerd in het Kinepolis filiaal te Brugge. Voor 15 euro kan je op woensdag- of zaterdagnamiddag een zaal afhuren om een potje Killzone of The Sims 2 te spelen. Ook is het mogelijk om je eigen PS2 games mee te brengen. Ergens volgend jaar zal dit ook mogelijk zijn in andere Kinepolis filialen in België.

JIM GamePower Awards

Op de GamePower Expo werden tevens ook de eerste GamePower Awards uitgereikt. Mensen konden van tevoren massaal hun stem uitbrengen op de website van JIM TV. Er werden maarliefst negen verschillende awards uitgedeeld met, naar mijn mening, verrassende resultaten.

 • Best Handheld Game:
 • GTA: Liberty City Stories, Rockstar Games, PSP

 • Best Game Soundtrack:
 • Need For Speed: Most Wanted, EA, PS2 – Xbox – Xbox 360 – Gamecube

 • Most Addictive Game:
 • The Elder Scrolls: Oblivion, Bethesda (Take2), PS3 – PSP – Xbox360 – PC

 • Best Game Graphics:
 • Half Life2 Episode 1, Ea, PS3 – Xbox360 – PC

 • Best PC Game:
 • Call Of Duty 2, Activision, PC

 • Most Original Game:
 • Shadow of the Colossus, Sony, PS2

 • Best Console Game:
 • Need For Speed: Most Wanted, EA, PS2 – Xbox – Xbox360 – Gamecube

 • Coolest Game Character:
 • Snake, Metal Gear Solid 3: Subsister, Konami – PS2

 • Best Game:
 • The Elder Scrolls: Oblivion, Bethesda (Take2), PS3 – PSP-Xbox360 – PC

Overig

Verder kon je ook nog een potje lasershooten, een lange wachtrij moest je echter wel voor lief nemen. Er was ook een heuse lanparty te vinden. Hier kon je gratis gebruik maken van een high-end systeem en naar believen andere mensen neerknallen in Battlefield 2142. De online winkel Tones.be stond bij de Intel stand te pronken met ’s werelds eerste commerciële quad core processor, namelijk de Intel Core 2 Extreme QX6700.


Net als vorig jaar was ook de GameMania Hummer Limousine van de partij. Binnenin deze wagen was er een krachtige geluidsinstallatie aanwezig en ook verschillende Xbox 360’s waarop Gears of War kon gespeeld worden. Helaas stond je wel enkele uren aan te schuiven voor een plaatsje in de limousine.

Conclusie

Deze beurs was zonder twijfel de moeite waard. Alleen al het feit dat de Wii en PS3 ruimschoots aanwezig waren was een reden om te gaan. Ik heb van beide consoles zowel nieuwe negatieve en positieve kanten ontdekt die mij voorheen geheel onbekend waren. Zo vind ik dat Nintendo iets teveel heeft overdreven heeft met het maken van simplistische minigames, met name dan Wii Play. De PS3 gaat natuurlijk ook niet vrijuit, zoals eerder al aangegeven is het gewicht van de controller een groot minpunt, hij is veel te licht om goed te zijn.