min

Tags in dit artikel

Inleiding

Wie dit jaar de gamewereld volgde zal gemerkt hebben dat er heel wat gebeurd is. Tal van topgames zijn gereleast, nieuwe technieken ontwikkeld en het consolegevecht onderging een enorme ontwikkeling.

Eerst en vooral een woordje over de next-generation consoles. Microsoft is de enige die erin geslaagd is haar console, de Xbox 360, in 2005 te lanceren. De Nintendo Revolution en de Playstation 3 volgen dit of volgend jaar. Officiële prijzen zijn nog niet bekend maar er gingen wel een aantal geruchten de ronde. Zo zou de Playstation 3 maximaal 300 euro kosten. Nu is vrijwel zeker dat dit meer zal zijn. Van de Nintendo Revolution weten we enkel dat hij "betaalbaar" zal zijn. We weten dus nog niet veel over de prijs en of ze de prestaties zullen waarmaken die ze beloven weten we ook nog niet. Afwachten dus en dan kan het echte gevecht beginnen.

Oktober was de gamemaand van 2005. Bijna alle topgames zijn in die maand, of net erna gelanceerd. Quake 4, Age Of Empires III en Half Life 2: Lost Coast, om maar enkele van de topgames uit die maand te noemen. Al deze games en nog andere gelanceerd in 2005 zullen besproken worden in deze column. Je krijgt de uitgever, de releasemaand en korte info over het spel vergezeld met een screenshot.

Bij de vermelding van San Andreas moet ik onmiddellijk denken aan Rockstar Games die dit jaar zwaar onder druk stonden. Er kwam veel protest tegen de games die ze maakten en inmiddels lopen er twee rechtzaken tegen de gamefabrikant. Je zal hier meer over lezen in het nieuwsgedeelte van deze column.

Bij nieuwe technieken is aandacht schenken aan Half Life 2: Lost Cast een must. Met High Dynamic Range wordt licht veel beter en realistischer weergegeven. Het complete level is op de techniek afgestemd en dat proberen de makers ook duidelijk te maken aan de hand van hun stem die in het spel verwerkt zit. Om een voorbeeld te geven, in Need For Speed: Most Wanted kan je door een tunnel rijden en verblind worden wanneer je eruit rijd. Het principe is realistisch maar helaas wordt het in Most Wanted niet realistisch weergegeven. Met High Dynamic Range komt hier verandering in. Wanneer je in een donkere, of net in een lichte ruimte komt moeten je ogen zich aanpassen en door de techniek lijkt dit zeer realistisch. Het nadeel is dat je een iets zwaardere pc nodig hebt.

[center]Links zie je de scene zonder en rechts met HDR[/center]

Nieuws: januari tot en met juni

Januari
Aankondigingen
In januari werd onder andere Age Of Empires 3 van Microsoft aangekondigd en ook GTA Liberty City Stories, de PlayStation Portable variant van de populaire Grand Theft Auto reeks zag voor het eerst het daglicht. Eind januari werden de eerste geruchten verspreid dat de Xbox 360, waarvan de naam toen nog niet bekend was, eind 2005 zou verschijnen.

Overige
China startte een eerste actie die het computergebruik van de Chinees veiliger en beter zou moeten maken. 50 Games werden verboden of niet officieel uitgebracht vanwege de inhoud in. Een onderzoek wees ook uit dat de hersenen van gamers veel eigenschappen vertonen die ook aanwezig zijn in die van drugsverslaafden.

Februari
Aankondigingen
In deze maand werd onder meer de game van de Godfather filmserieaangekondigd, die uitgegeven zou moeten worden door Electronic Arts. Ook de releasdate van de Nintendo DS en info over de DS tour werd bekendgemaakt. De ietwat duurdere en grafisch betere PlayStation portable kreeg ook een officiële releasedate toegewezen.

Overige
Het spel Doom kreeg in deze maand een bordspel. In dezelfde maand deden er ook geruchten de ronde die de naam van de nieuwe Xbox zouden onthullen. Ook de eerste specificaties werden bekendgemaakt als geruchten. Uiteindelijk bleken ze het toch bij het juiste eind te hebben. Microsoft zou ook de bedenker van de populaire Final Fantasy reeks inhuren, om mee te helpen aan twee RPG spellen voor de nieuwe Xbox.

Maart
Aankondigingen
In het begin van maart werd een game over hiphopper 50 cent voorgesteld. Deze zou uitgegeven worden door Vivendi Universal. Ubisoft kocht de naam van Might and Magic over van 3DO en kondigde een nieuw spel in de serie aan.

Overige
Zoals gewoonlijk werd er weer getwist over het feit of games al dan niet agressie uitlokken. Veel landen lieten nieuwe labels opstellen om games te definiëren of lieten nieuwe wetten goedkeuren om jongeren minder aan geweld bloot te stellen via videogames. Gelukkig werd er toch een positief onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat MMORPG´s minder verslavend zijn als men tot nog toe dacht. Een spel in het genre, World Of Warcraft, brak alle records qua toenamesnelheid in populariteit en leden. De releasedate van de PSP werd uitgesteld, waardoor fans van Metal Gear Solid nog langer moesten wachten om de PSP variant, die normaal al eerder dan de PSP zou moeten verschijnen, te spelen.

April
Aankondigingen
Electronic Arts kondigde in deze maand Need For Speed: Most Wanted aan, en Valve maakte een add-on voor Half Life 2 bekend, die de naam Half Life 2: Aftermath zou dragen. Ook werd in deze maand eindelijk de officiële Europese releasedate van de PlayStation Portable bekendgemaakt.

Overige
Steeds meer details over de nieuwe console van Microsoft raakten bekend. MTV ging een Sneak peak van de nieuwe console uitzenden en ook de eerste officiële foto´s kwamen vrij. De VN gingen met een game helemaal in de tegengestelde richting. In plaats van mensen afschieten wilde men de speler bewust maken van de voedingsproblemen in de derde wereld. In het spel, dat de naam Food Force draagt moet je voedselpaketten afleveren en mensen in de derde wereld zichzelf helpen ontwikkelen.

Mei
Aankondigingen
De consolewereld ging in deze maand volledig op haar kop staan. Terwijl steeds meer nieuws rond de Xbox 360 verscheen en ook de geruchten rond de kiosks zich verspreiden, stelden de concurrenten hun nieuwe machines voor. Op de E3 beurs maakte Sony details rond de PS3 bekend en Nintendo gaf meer gegevens vrij over de Nintendo Revolution en de Gameboy Micro.

Overige
De PlayStation Portable, die reeds in Amerika verschenen was bleek reeds gekraakt te zijn. Verschillende spellen die in het UMD formaat van de PSP stonden waren omgezet in het door de pc leesbare ISO formaat gezet. Het was toen alleen nog wachten op een manier om de spellen op je console te kunnen zetten.

Juni
Aankondigingen
Echte aankondigingen waren er niet in juni, wel bracht Sony een oplossing uit voor het pixelprobleem waar de PlayStation Portable mee te kampen had. Het is een soort filmpje, die automatisch alle kapotte pixels repareert. In een sneltempo verschijnen kleuren op het scherm, met als gevolg dat de kapotte pixels geïdentificeerd en gerepareerd kunnen worden.

Overige
De Nederlander King Tuur werd wereldkampioen Halo 2. NVIDIA toonde in deze maand ook de prestaties van haar nieuwe 7800GTX kaarten. In een SLI-opstelling en twee zwaar overgeclockte kaarten kwam men in 3D mark ´05 op een score uit van 16.000 3D marks. Het antwoord van ATI moet nog steeds volgen.

Nieuws: juli tot en met december

Juli
Aankondigingen
Ook in deze maand werd weining aangekondigd. Wel maakte het bedrijf achter de Crazy Frog, Digital Jester, bekend dat er een spel zou komen van de gekke kikker. Dit leidde bij veel mensen tot irritatie, maar blijkbaar denkt niet iedereen daar zo over, aangezien het beestje nog steeds succes is bij menig gsm-gebruiker. Het spel, dat de naam Crazy Frog Racer draagt was sinds november in Europa verkrijgbaar maar kende weinig succes.

Overige
In juli stond de gamewereld helemaal op zijn kop door de verborgen seksscene´s in Grand Theft Auto San Andreas. Er werd een onderzoek naar gestart, de game zorgde voor veel ophef in Australië en in de VS werd het spel tot 18+ only veranderd. Volgens Rockstar waren deze scene´s niet standaard in het spel aanwezig en werden ze aangepast door het "hacktooltje".

Augustus
Aankondigingen
Na al de oproer rond de Hot Coffee mod die bepaalde scene´s van het spel openstelt, kondigde Rockstar Games een "schone" versie aan van het spel. Tevens bracht het een patch uit die tal van features toevoegt aan het spel, maar ook de seksscene´s eruithaalt. Ook de Gameboy Micro werd in deze maand voorgesteld.

Overige
Verschillende illegale games werden van wormen voorzien om de gevaarlijkeheid van illegaal downloaden aan te tonen. Het spel Stargate, dat nu inmiddels helemaal is stopgezet werd voor een "tijdje" in de ijskast gestopt. EA en Dice brachten in deze maand ook de Battlefield II editor uit waarmee je je eigen maps kan maken en dingen in het spel kan aanpassen. Ook deden de geruchten de ronde dat er een tekort zou zijn aan Xbox 360´s bij de lancering in Europa en inmiddels weten we dat deze geruchten waarheid zijn geworden.

September
Aankondigingen
In september werd de officiële releasedate van de Xbox 360 bekendgemaakt. Hier heeft Microsoft zich aan gehouden en de nieuwe Xbox is hier keurig op 2 december verschenen. Tevens kondigde de Zuid-Koreaanse regering een universele engine aan. Hierdoor zouden games veel makkelijker voor verschillende platforms gemaakt kunnen worden.

Overige
Amerika begint stilaan op China te lijken. In Californië werd er een wet van kracht die ervoor zorgt dat gewelddadige games enkel aan meerderjarigen verkocht mocht worden. Computergames werder permanent duurder en een eigenaardige online ziekte trof de MMORPG World Of Warcraft. Spelers gingen hierdoor dood en alleen de sterksten die besmet waren wisten te overleven.


In oktober en november is er heel wat gebeurd, daarom worden deze maanden dan ook schematisch met puntjes weergegeven.

Oktober

 • Amazon ging Duke Nukem Forever laten pre-orderen en het spel zou in december verschijnen. 3Drealms, de maker van het spel weerlegde deze stelling onmiddellijk.
 • Nintendo wou de DS verkoop stimuleren en bracht de Nintendogs uit. Ook kwam er een Rumble pack uit voor de DS, die de DS liet trillen en Nintendo lanceerde een Wifi Dongle om in de DS te prikken.
 • De Xbox 360 kreeg ook steeds meer aandacht, nu de release steeds dichterbij kwam. IBM onthulde de specificaties van de processor die in de console schuilt. Men maakte bekend dat de Xbox 360 controller ook voor de PC bruikbaar was. Er ontstonden ook heel wat problemen rond de kiosks. In sommige winkels verstoorde de console de verbinding met de bakjes van de werknemers. In sommige winkels was het personeel te eigenwijs om de console te laten installeren, en deden ze het zelf. Wel waren ze de HD support vergeten…. Ook werd voorspeld dat er een tekort ging zijn bij de lancering, wat nu nog steeds het geval is.
 • Sony was ook weer van de partij. De PlayStation 3 zou niet meer dan 300 euro kosten, een digitaal kinderslot krijgen en uiteindelijk toch niet backwards compatible zijn.
 • Rockstar Games kreeg het hard te verduren. GTA: Liberty City Stories voor de PSP werd vertraagd. De pestgame die de spelfabrikant ging uitbrengen onderging heel wat kritiek en een onderzoek dat aantoont dat games agressie kunnen uitlokken maakte dat er niet veel beter op.
 • EA Games werd verkozen tot beste gameuitgever van het jaar. Toch was het voor velen een teleurstelling toen men bekendmaakte dat NFS: Most Wanted niet online te spelen is op de PS2

November

 • Onze redacteur King probeerde de Xbox 360 in de Bart-Smit en Free Recordshop, en bracht hier verslag vanuit.
 • World Of Warcraft uitgever Blizzard Entertainment werd aangeklaagd, omdat het meer info verzamelde van spelers dan nodig was om cheaters op te sporen.
 • Futuremark maakte in een interview haar plannen bekend omtrent 3D mark 2006.
 • EA kwam met een jubileumset die alle spellen in de Command & Conquer serie bevat.
 • Philips’ amBX techniek werd voorgesteld. Doormiddel van ventilatoren, radiatoren en lichten zou men een veel meer realistische game-ervaring beleven.
 • Uit een onderzoek bleek dat de kosten die een game maken met zich meebrengt constant stijgt. Of dit weerslag zal hebben op de prijs van een game zelf moeten we afwachten.
 • 1 miljoen dollar! Dat was de hoofdprijs voor gamewedstrijd. Geen Quake 3 of Counterstrike ditmaal, maar patience of mijneveger waren de games die gespeeld werden.
 • De Xbox 360 werd uitgebracht in Amerika, de dag erna was de console al uitverkocht.

December
World Of Warcraft begon met de feestdagen voor te bereiden en de steden werden van kerstversiering voorzien. Er was zelfs een speciale quest waarbij je een rendier moest zoeken. Ook begon het met een programma om zoveel mogelijk cheaters te bannen.

De Xbox 360 begon zijn eerste kinderziektes te vertonen. De console raakte oververhit, de demo-cd´s waren niet goed beveiligd, men had reeds een aantal games gekraakt en King Kong was bijna onmogelijk te spelen op niet HD-tv’s.

Games: deel 1

Star Wars Battlefront II
Lucasarts kwam in november 2005 met het vervolg op Star Wars Battlefront, waarin je één soldaat bent in een gigantisch gevecht. In het nieuwe deel kan je in de ruimte vechten en ook tal van nieuwe locaties uit alle zes de Star Wars films zijn toegevoegd. Ook kan je deze keer in de huid van een echte Jedi kruipen. Een game waar veel Star Wars fans op zaten te wachten dus.

Call Of Duty II
In oktober bracht Activision het vervolg uit van het populaire en realistische oorlogsspel Call of Duty. De ogenschijnlijk realistische graphics en de oorlogssfeer zorgden ervoor dat de wargamesfanaten tot op het einde aan hun stoel genageld bleven. Fans konden dus met opgeheven hoofd het spel uit de winkel halen. Nog steeds is het vechten in de oorlog als een team het belangrijkste aspect van de game.

Prince Of Persia II: The Two Thrones[/url]
Op 2 december lag prince Of Persia II: The Two Trones, uitgebracht door Ubisoft ,in de winkelschappen. In dit deel kan je met een ander karakter strijden dan de prins zelf, wat met de vorige Prince Of Persia spellen niet het geval was. Het verhaal speelt zich af in de straten van Babylon, waar je opnieuw over daken moet hollen, springen en spectaculaire moves moet uivoeren.

Quake 4
Quake 4 deed zijn intrede in oktober en is ontwikkeld door RavenSoftware. Dit spel is gemaakt met behulp van de Doom 3 engine en dat is dan ook duidelijk te merken. Met wat minder spanning, maar toch veel donkere gangen en actie is het een waardige opvolger van Quake 3, die inmiddels al meer dan 6 jaar lang een langame blijft. Het verhaal begint waar Quake 2 eindigde, en heeft niets met Quake of Quake 3 te maken. Je missie is om een buitenaards ras die de wereld veroverd uit te roeien.

Need For Speed: Most Wanted
Veel games dit jaar ware opvolgers van populaire reeksen. Zo ook Need For Speed: Most Wanted, uitgebracht in november door EA Games. Need For Speed: Most Wanted combineert NFS: Underground met NFS: Hot Persuit. Zo is er een mogelijkheid tot het tunen van je auto, maar kan je ook achtervolgd worden door de politie. Aan de AI van de "cops" is wel serieus gesleuteld, want in Hot Persuit lieten die soms wel een steek vallen.

Fifa 2006
EA Games bracht plichtsgetrouw het nieuwe deel van de Fifareeks uit. Fifa 2006 maakt gebruikt van dezelfde grafische engine als Fifa 2005, maar biedt tal van verbeterde functies en nieuwe spelmodi. De speler beschikt over veel betere controle over de bal en de spelers op het veld. De medespelers lopen niet meer doelloos rond maar doen echt mee met het spel. Ook is er nu een Manager Mode. Een game waar mening voetbalfans zich mee kan verwennen dus.

Battlefield II
Nog een EA game is Battlefield II. Dit spel draait volledig om het online gedeelte, waar je in een map een soort capture the flag speelt. In de singleplayer heb je dezelfde missie, maar dan tegen bots. Je hebt een grote variatie aan maps, die geschikt zijn voor 16-64 spelers. De maps voor 64 spelers zijn uitgerust met tal van vliegtuigen, tanks en andere leuke speeltjes. Spelplezier verzekerd!

Games: deel 2

Age Af Empires III
Microsoft bracht in oktober Age Of Empires III uit, het vervolg in de succesvolle AOE reeks. De nieuwe wereld is net ontdekt en verschillende volkeren bouwen kolonies. Jij moet die daar besturen en contact houden met het thuisfront. In deze tijd werden ook de eerste vuurwapens uitgevonden, wat zorgt voor tactische en spannende gevechten.

Warrock
Dit gratis spel, uitgebracht door Dream Executions, wordt gezien als een alternatief voor Battlefield II. Je speelt met een groot aantal spelers online, je hebt verschillende classes en je wordt beter naargelang je meer experiencepunten verzameld. Samen met de fraaie graphics zorgt dit voor een spectaculaire voorstelling. Een oorlogsgame voor de prijsbewuste gamer!

Black And White II
Nogmaals een game uit de EA stal, namelijk Black And White II, uitgebracht in oktober. De Griekse thuiswereld wordt aangevallen door de Azteken. Jouw taak om deze te verslaan. Hoe? Dat kan je helemaal zelf uitmaken. Als God kan je een bloeddorstig leger maken en ze bevechten, maar je kan ook je stad indrukwekkend maken, zodat andere volkeren in je stad komen wonen. Veel vrijheid, veel actie, maar ook de goede zielen zielen kunnen hun goedhartigheid uiten.

F.E.A.R.
F.E.A.R., een spel dat ook in oktober werd uitgebracht door Sierra zou de horrorgame van het jaar moeten worden. Daar is het spel dan ook compleet in geslaagd. Van begin tot einde zit je aan je beeldscherm gekluisterd, bang te wachten tot de volgende vijand je tegemoet komt. Naast de actie en het horrorgevoel heeft F.E.A.R. prachtige graphics en spetterende actie. Een topgame voor de horrorfanaten onder ons.

Grand Theft Auto: San Andreas
Rockstar Games bracht in juni het vervolg voor de pc uit van de populaire Grand Theft Auto reeks. Verbetere graphics, een veel grotere wereld, meer voertuigen, meer mogelijkheden, meer realisme, deze game was kort gezegd een topper voor veel spelers. Rond deze game is al heel wat ophef ontstaan, vooral toen bleek dat er verborgen seksscene´s in aanwezig waren.

Half Life 2: Lost Coast
Half-Life 2: Lost Coast is op het einde van oktober gelanceerd door Valve. Half-life 2 bezitters konden het extra level voor het spel automatisch via steam downloaden. Lost Coast is er volledig op gericht Valve´s nieuwe techniek, genaamd High Dynamic Range te tonen. Alles is erop afgestemd en je hebt tekstbalonnen die vertellend uitleg geven over de techniek.

De toekomst

Het ziet ernaar uit dat 2006 het jaar van de next-generation consoles zal worden. In dit jaar zal de hevige concurrentie voor de Xbox 360 verschijnen. Zullen ze betaalbaar zijn en zullen ze hun verwachtingen waarmaken? Veel geruchten doen de ronde maar het is en blijft bang afwachten.

Een aantal maanden geleden werd onofficieel bekend dat de PlayStation 3 ongeveer 300 euro zou kosten. Dit bedrag zal naar grote waarschijnlijkheid echter hoger uitvallen. Nintendo wist enkel te vertellen dat hun console, de Nintendo Revolution "betaalbaar" zou zijn, wat dit betekent zullen we pas weten als er officiële prijzen bekend zijn.

Natuurlijk worden er in 2006 ook tal van topgames gereleased. We kunnen Half-life 2: Aftermath, The Godfather, Tom Clancy’s Ghost Recon: Advanced Warfighter, SWAT 4: The Stetchkov Syndicate en nog tal van andere toppers dit jaar verwachten.

Nieuwe games betekenen (meestal) betere graphics. Daarvoor zijn weer krachtigere pc´s met betere grafische kaarten nodig. De strijd tussen NVIDIA en ATI is dus nog niet gestreden. Met hun nieuwe chipsets en aan de ene kant ATI´s Crossfire en aan de andere kant NVIDIA met SLI, proberen ze beiden een zo hoog mogelijke score te halen in benchmarkprogramma´s. Het probleem is dat deze kaarten veel te duur zijn voor de gemiddelde consument. Het voordeel is dan weer dat de oudere kaarten goedkoper worden, het nadeel is echter weer dat ze zijn verouderd.

Hopelijk gaf dit overzicht je een goed beeld van wat er zoal gebeurd is in 2005, en wat je mag verwachten in 2006. Laten we hopen dat het net zo’n mooi gamesjaar mag worden als 2005!