10min

Tags in dit artikel

, , ,

To deal, or not to deal

De vakantiemaanden liggen weer achter ons en de meesten zijn weer aan het werk of naar school. In juli was er wegens de vakantie dan ook geen nieuwsoverzicht te lezen. Daarom gaat dit nieuwsoverzicht zowel over juli als over augustus.

De maand juli werd dit jaar ingeluid door een aanslag op het openbaar vervoer in Londen. Het nieuws was belangrijk genoeg om ook een plekje te krijgen op de frontpage van Tweakzone.
Gelukkig wisten de autoriteiten en de Londenaren de situatie goed onder controle te houden door goed samen te werken.

Goed samenwerken is overigens ook iets dat steeds vaker in het bedrijfsleven terug te vinden is. Er zijn nog maar een paar bedrijven die op zichzelf kunnen overleven. Veel andere bedrijven besluiten echter tot een samenwerking of fusering.
Zo kondigden Veritas en Symantec, marktleiders op het gebied van storage software en security software, begin juli een fusie aan.

Ook HCC, één van de grootse computerclubs in Nederland, besloot tot een samenwerking met uitgever IDG die onder andere de bladen PC Zone en GamePro uitbrengt.
Een andere uitgever, HUB uitgevers, nam op haar beurt het computertijdschrift PC Active over.
Goede samenwerkingen komen in de meeste gevallen niet eenvoudig tot stand, maar een enkele keer maken bedrijven gebruik van een onorthodoxe manier van samenwerken.
Een Amerikaans bedrijfje uit Seattle bedacht dat ze goedkoop en makkelijk kon adverteren door daklozen met hun reclamebordjes rond te laten zeulen.

Andere samenwerkingen in juli en augustus betroffen een samenwerking tussen Webwereld en Jobtrack en een samenwerking tussen het Openbaar Ministerie en Tiscali. Deze laatste samenwerking werd gestart naar aanleiding van een positieve proef om opsporingsberichten van het OM op de site van Tiscali te plaatsen.

Sommige bedrijven hebben zich daarentegen gespecialiseerd in het winstgevender maken van bedrijven. Zo ook het bedrijf Vector Capital dat in juli aankondigde WinZip te gaan reorganiseren. Het bedrijf deed dat overigens al eerder met succes met het bedrijf Corel.

Maar het is niet altijd goud wat er blinkt en soms komt het niet tot een succesvolle samenwerking. Zo konden de partijen rond de nieuwe mediastandaarden HD-DVD en Blu-Ray geen toenadering tot elkaar vinden. Beide kampen zullen nu gaan strijden om de gunst van de filmindustrie en de consument.

Foutje, bedankt

De markt voor computergames kent sinds de oorsprong ergens eind vorige eeuw een continue groei aan populariteit. Het mag dan ook niet verwonderlijk zijn dat gamesontwikkelaars en hardware ontwikkelaars er alles aan doen om zich in de kijker te spelen bij de consument.

De consument is kieskeurig en wil waar voor zijn geld en bedrijven weten heel goed dat een steekje laten vallen enorme gevolgen kan hebben. Dat weet ook Microsoft, dat met de XBOX niet overal de verwachte resultaten wist te bereiken. Toch zag het bedrijf afgelopen jaar het aantal XBOX-live abbonnee’s groeien met maar liefst 200 procent groeien tot twee miljoen gamers.

Het bedrijf zegt overigens wel geleerd te hebben van de gemaakte fouten en wil er alles aan doen om die bij de introductie van de XBOX 360 te voorkomen. Wat betreft de beschikbaarheid bij de release hoopt Microsoft grote problemen te voorkomen. Microsoft huurde een nieuw bedrijf in voor de productie van de XBOX 360. Daardoor komt het totaal aantal fabrikanten op drie. Analysten zijn echter niet zo zeker van Microsofts beloftes en verwachten flinke tekorten aan consoles in Europa.

Het enorme succes van XBOX live was voor Microsoft tevens reden om een exclusieve deal te sluiten met Marvel, dat bekend is van de stripfiguren Spiderman, The X-Men en de hulk. De licentie heeft betrekking op zogenaamde Massively Multiplayer Online games.

Inmiddels is ook de prijs van de XBOX 360 bekend, of beter gezegd drie prijzen, want het apparaat komt in twee versies op de markt. De ‘kale’ editie gaat 300 euro kosten, maar voor slechts 100 euro extra krijgt de koper een harde schijf, een draadloze controller en een uitgebreid live abonnement.
Ook de prijzen voor de accessoires werden bekend gemaakt. Wat betreft deze categorie heeft Microsoft besloten om de touwtjes wat steviger in handen te gaan houden. Fabrikanten mogen alleen officiële randapparatuur voor de XBOX 360 maken als ze daarvoor een deal hebben gesloten met Microsoft.

Een foutje maken kan echter de beste overkomen. Zo ook games ontwikkelaar Rockstar, dat verantwoordelijk is voor de immens populaire Grand Theft Auto serie. Het bedrijf werd in ernstige verlegenheid gebracht door een mod van Nederlandse makelijk.
De mod activeerde een aantal sexscenes in GTA: San Andreas.

Rockstar ontkende in eerste instantie dat de scenes in het spel verborgen zaten, maar daar namen de Amerikaanse en Australische overheid geen genoegen mee. In Amerika werd een onderzoek gestart naar de kwestie, omdat de game misschien niet in de juiste leeftijdscategorie geplaatst zou zijn.

Om de gemoederen wat te bedaren kwam het bedrijf al snel met een patch die de mod weer ongedaan maakte. Toch was dit alles niet genoeg om de overheden tevreden te stellen. Rockstar moest toch overstag en binnenkort wordt er daarom een ‘schone’ versie van het spel op de markt verwacht.

What’s in a name

Het is alweer vier jaar geleden dat Microsoft met haar Windows XP besturingssysteem op de markt kwam en Microsoft zou Microsoft niet zijn als het sinds die tijd niet aan een nieuw besturingssysteem zou werken.

De ontwikkelingen aan dit besturingssysteem gaan al een tijdje schuil achter de codenaam Longhorn, maar een codenaam is bijna nooit de naam van het uiteindelijke product. Dat geldt dus ook voor Longhorn, dat voortaan het leven door zal gaan als ‘Vista’, wat vrij vertaald naar het Engels ‘view’ betekent.

Dat is niet de enige verrassende naamswijziging die we in juli en augustus mochten verwelkomen. Ook Tweakzone kondigde een naamswijziging aan. De site gaat binnenkort verder onder de naam Techzine en zal tevens voorzien worden van een compleet nieuwe look.
Een nieuwe of gewijzigde productnaam is uiteraard de perfecte manier om je product onder de aandacht te brengen. Dergelijke manieren worden ook gretig gebruikt in de hardware wereld. Zo kan een nieuwe productnaam doen vermoeden dat het een geheel nieuw product betreft, terwijl het eigenlijk een opgewaardeerde versie van een ander product betreft.

nVidia, fabrikant van grafische kaarten kwam in juli hierover een aantal keer in het nieuws. Het bedrijf had haar G70 in eerste instantie neergezet als een compleet nieuwe chip, maar uiteindelijk bleek de chip alleen een opgewaarde NV40 chip.
De RSX chip voor de PlayStation 3 bleek op haar beurt weer een opgewaardeerde versie van de G70.

Alhoewel een naam dus wel bekendheid kan geven aan een product hoeft dat weer helemaal niets te zeggen over de prestaties van het product. ATI heeft de R520 in ontwikkeling, maar naar de definitieve prestaties van de kaart blijft het gissen.
Datzelfde geldt voor de PlayStation 3 en de XBOX 360. Beide consoles hebben op papier indrukwekkende specificaties, maar ook hier zal het weer afwachten blijven welke prestaties de uiteindelijke machines neer kunnen gaan zetten.

Er kan nog meer bij

Er zijn eigenlijk nog maar weinig dingen die tegenwoordig niet meer op het internet te vinden zijn. Toch komen er af en toe berichten langs waarin nieuwe toevoegingen aan het wereldwijde web te lezen zijn.

De eerste toevoeging die in juli voorbij kwam, was van de provincie Drenthe. De provincie is na Overijssel de tweede provincie die een risicokaart op het internet zet. Inwoners kunnen daarop zien hoeveel en welke risico’s ze in hun woonplaats lopen.
Daarna was het de beurt aan AOL dat in navolging van haar concurrenten Google en Yahoo met haar eigen video zoekmachine op de proppen kwam.

Verder kwam er op een Belgische website nog een aparte advertentie voorbij. Een 17-jarige jongen boodt zichzelf via het internet aan als huurmoordenaar. Al gauw bleek echter dat het een flauwe grap betrof.
Ook kunnen mensen tegenwoordig allerlei vluchten volgen op internet en zodoende kijken waar en wanneer ze geluidsoverlast kunnen verwachten. Voorlopig is het systeem alleen nog van toepassing op de Duitse luchthaven van Frankfurt. Andere Duitse luchthavens zullen binnenkort volgen.

Songteksten waren al een tijdje via diverse sites te verkrijgen, maar de site Songteksten.com gaat dergelijke teksten als eerste legaal aanbieden.
Je hoeft overigens ook de deur niet meer uit voor het jaarlijkse dance evenement Dance Valley. Dit jaar was het evenement voor het eerst te volgen via internet middels een live stream.

Vaak komen er ook een nieuwe sites langs, waarvan je je kunt afvragen of het wel echt een nuttige toevoeging zijn. Zo werd in augustus de site incassoregister.nl gelanceerd. Mensen die nog geld tegoed hebben van anderen, maar dat (nog) niet gekregen hebben, kunnen hun debiteur op de site aan de schandpaal nagelen.
Terwijl de vereniging van Nederlandse Vereniging van Incasso Ondernemers er als de kippen bij was om te melden dat zij niets met de site te maken hadden, bleek al gauw dat de oprichter van incassoregister.nl zelf ook een wanbetaler was.

De virtuele rosse buurten op internet lopen voorlopig nog even vertraging op. Veel instanties hebben kritiek geuit op het nieuwe .xxx domein.
Overigens zullen gehandicapten als het aan Firefox ligt binnenkort ook gemakkelijker over het internet kunnen surfen. Versie 1.5 van de browser zal een aantal handige toegankelijkheidsopties bevatten.

Hardware

Juli en augustus mogen dan wel bekend staan als de vakantiemaanden, maar dat betekend niet dat het hardware wereldje dan ook op vakantie is. In beide maanden kwamen er weer een hoop nieuwe producten op de markt.

Natuurlijk ging de strijd tussen nVidia en ATI onverminderd voort. Terwijl nVidia’s 7800 kaarten al goed verkrijgbaar waren, moest ATI haar R520 nog maar weer eens uitstellen. In de lagere regionen buitelen beide bedrijven nog steeds over elkaar heen om de gunst van de consument te winnen. ATI’s partner Sapphire kwam met de Radeon X800GT en kort daarna zag nVidia’s 6800 XT het levenslicht.

In het low-end segment is Intel echter de grootste speler. Intel’s nieuwe GMA 950 chip is daarnaast een zeer aantrekkelijke chip voor eenvoudige desktop computers voor consumenten en de zakelijke gebruikers. Intel heeft inmiddels ook bijna de helft van de totale grafische markt in handen.

Een opmerkelijk nieuwe telg op de LCD-markt is een LCD-scherm van Sharp. Het scherm kan twee beelden tegelijkertijd weergeven. De verschillende weergaves zijn afhankelijk van de hoek waaronder het scherm wordt bekeken.
Liquid cooling is sindskort ook binnen handbereik van de niet zo handige computergebruikers. PC bouwer Alienware voorzag haar nieuwste pc van het geavanceerde koelingsysteem.

Intel kwam op haar jaarlijkse Intel Developer Forum met een geheel nieuw platform voor entertainment pc’s. Het bedrijf hoopt met het VIIV platform net zoveel succes te behalen als met het Centrino platform. Eenvoudigheid en snelheid staat voorop bij het platform dat bestaat uit een dual-core processor met bijbehorende chipset en een netwerkaansluiting.

Ook werkt het bedrijf momenteel al hard aan de PCi Express 2 standaard. Nieuwe features zijn mogelijkheden tot virtualisatie en een betere beveiliging.
Grenzen zijn er om verlegd te worden, zo moet ook het bedrijf Enermax gedacht hebben. Het gaat namelijk binnenkort als eerste een 1000 Watt voeding op de markt brengen.

Een Japanse wetenschapper wist ook een grens te verleggen. Volgens hun onderzoek is het mogelijk om ongeveer 5MB aan data op een vingernagel op te slaan.
Dat is niets in vergelijking met de 400 GB Serial ATA schijven van Western Digital die in juli op de markt kwamen, maar die zijn op hun beurt weer wat minder makkelijk mee te nemen dan een vingernagel.

Feiten en cijfers

Tot besluit van dit overzicht nog een aantal feiten en cijfers uit de maanden juli en augustus:

  • Een Britse man is tot 140 uur dienstverlening veroordeeld, omdat hij XBOX consoles ombouwde en op zijn website verkocht.
  • De tijd van analoge 35mm camera’s is zo goed als voorbij. Dat was ook de mening van winkelketen Dixons, dat de voorraden van de camera’s in de toekomst niet meer zal aanvullen.
  • 50.000 Indiërs kunnen de komende tijd een training verwachten van Intel. Het bedrijf wil investeren in deze mensen om zo beschikking te krijgen over een groep van gekwalificeerde technici in het land.
  • 200.000 euro wist een Finse beveiligingschef over te boeken van zijn werkgever naar een ander bankaccount. De verdenking viel echter in eerste instantie op zijn buurman, omdat de beveiligingschef gebruik had gemaakt van het onbeveiligde Wi-Fi netwerk van zijn buurman.
  • Het oudste merk onder de MP3-spelers is niet meer. De RIO merknaam is niet meer interressant genoeg voor D&M Holdings die het onderdeel heeft verkocht aan SigmaTel.
  • Je vindt hem geweldig of vreselijk irritant. Feit is wel dat de Crazy Frog binnenkort ook zijn eigen game krijgt op de PC en PS2. Gauw een XBOX kopen dus.
  • De schrijver van het bekende Sasser virus is veroordeeld tot 21 maanden achter de tralies. Voorwaarderlijk welteverstaan. Behalve de straf, heeft hij ook een baantje bij een beveiligingsbedrijf overgehouden aan zijn hobbyprojectje.
  • Harry potter is nog steeds immens populair. Dat weet ook internetsite Bol.com. Het bedrijf verkocht in de voorverkoop maar liefst 17.000 exemplaren van het boek over het guitige kereltje.
  • Elke minuut vindt er wereldwijd een hackpoging plaats op een computer. Dat betekent ongeveer 1600 ongewenste computerinbraken per dag.
  • Internet Explorer 7 zit er aan te komen en daar hoort ook een logo bij. Oh ja, ook de naam is ietsje veranderd. Was het eerst nog Microsoft Internet Explorer, straks heet de browser Windows Internet Explorer
  • Het kabinet probeert met alle macht de groeiende stroom aan PC-hooftstraat tractors in te dammen, maar dat lijkt vooralsnog niet te lukken. Eén van de grootste, genaamd de Hummer, krijgt binnenkort zelfs een eigen laptop. Het ding is net als zijn naamgenoot groot en log, maar kan wel tegen een stootje en een spatje water.