8min

Tags in dit artikel

, , ,

Spim, Spam, ……

De maand maart is al volop onderweg, maar in dit overicht kun je toch nog even terugblikken op de maand februari.
Over blikken gesproken, de blikken spam en andere ongein werden deze maand weer aan de lopende band opengetrokken.

Spammers en hackers vinden steeds weer nieuwe manieren om mensen lastig te vallen of hun met behulp van virussen en andere hackmethodes aan gegevens te komen.
Soms hoeft een hacker daar erg weinig voor te doen. Zo wist een Amerikaanse student een keylogger bij zijn leraar op de computer in te pluggen, waarna hij zonder problemen toegang kreeg tot een aantal examens.
Zoals vaak komt hoogmoed altijd voor de val en ook deze jongen werd uiteindelijk aangehouden, omdat hij de examens doorverkocht aan medeleerlingen.

Zo gemakkelijk als bij deze student gaat het gelukkig niet altijd en daarom ontwikkelen hackers steeds meer virussen om zo de consument telkens weer een stapje voor te kunnen zijn.
Hackers introduceerden in februari weer een nieuwe variant van het bekende MyDoom virus. Alhoewel ant-virusbedrijven snel met tegenmaatregelen kwamen, verspreidde het virus zich weer razendsnel, omdat mensen hun anti-virus software niet regelmatig updaten.
Hackers spelen ook handig in op de actualiteiten en populaire onderwerpen. Zo werden ook weer twee wormen ontdekt die geactiveerd werden met een e-mailtje waarin pornografische foto’s van Paris Hilton in het vooruitzicht werden gesteld.

Spywaremakers gebruiken eenzelfde soort strategie voor hun programma’s. Door zicht te richten op populaire software verzekeren ze zich van een grotere kans dat hun programma ook daadwerkelijk geïnstalleerd wordt.
Was het tot voor kort alleen Microsoft’s Internet Explorer, nu hebben spywaremakers zich ook gericht op de steeds populairder wordende Mozilla browsers.

Groot aanpakken dus, dat moet ook Jason Smathers gedacht hebben. De ex-medewerker van provider AOL haalde bij zijn vorige werknemer circa 92 miljoen e-mail adressen uit de database, om deze voor 28.000 dollar door te verkopen aan een spammer. Helaas voor Smathers werd hij ontdekt en staat hem nu behalve een gevangenisstraf ook nog eens een boete van een paar ton te wachten.
Ook internetprovider Earthlink is op het oorlogspad tegen notoire spammers. Het bedrijf heeft diverse zaken aangespannen tegen spammers en sommige zaken al gewonnen. Eén veroordeelde werd zelfs tot een boete van 16,4 miljoen dollar veroordeeld.

Overigens moet computergebruikers in de toekomst ook gaan vrezen voor Spim. Spimmers sturen net als spammers ongewenste reclameberichten, maar gebruiken hiervoor instant messengers, in plaats van e-mail. Gelukkig zijn de authoriteiten er alert op, in Amerika is de eerste spimmer al opgepakt.

Macrosoft

Was vorige maand Google nog één van de meest besproken onderwerpen, deze maand was dat Microsoft.
De softwaregigant gaat tot genoegen van veel mensen dit jaar veel van haar software updaten en brengt daarnaast nieuwe versies van software en nieuwe programma’s op de markt.

Toch is niet iedereen tevreden met Microsoft’s werkwijze. De Europese Commissie (EC) veroordeelde Microsoft vorig jaar tot het loskoppelen van Windows Media Player en het besturingssysteem Windows. Volgens de EC zouden ontwikkelaars van andere mediaplayers door Microsoft’s monopolie positie geen kans krijgen hun programma te verkopen.

Microsoft deed wat haar werd gevraagd en bracht een nieuwe versie van Windows XP zonder de media player uit. Deze versie kreeg de naam Windows Reduced Media Edition. Veel computerfabrikanten zaten echter niet te wachten op deze versie, gezien het feit dat er ook geen consument was die deze versie wilde aanschaffen. De EC zag haar pogingen dus mislukt, maar gaat onder leiding van eurocommissaris Neelie Kroes bekijken of ze Microsoft door middel van nieuwe boetes kan dwingen om de naam van deze editie te wijzigen.

Ook Microsofts nieuwe Spyware programma was onderwerp van gesprek. Alhoewel anti-virus fabrikant Symantec in een verklaring aangaf zich absoluut niet geïntimideerd te voelen door Microsoft’s nieuwe programma, voelde een andere partij dat wel. Het bleek namelijk dat Nederlands grootste startportaal Startpagina.nl door Microsoft’s programma als gevaarlijk werd bestempeld.
Uiteraard liet Startpagina dat niet over zich heen gaan en het bedrijf spande een zaak aan tegen de mannen van Bill Gates.
Tot een rechtzaak kwam het echter niet, want Microsoft pastte haar programma aan en betaalde Startpagina een kleine schadevergoeding.

Verder bracht het bedrijf weer haar maandelijkse patches uit en moest het tussendoor ook nog een trojan aanval op haar anti-spyware programma afslaan.
Voor Microsoft was dit echter geen reden om stil te staan en kon het bedrijf aankondigen dat het op schema ligt voor de geplande release van de 64-bits editie van haar Windows XP besturingssysteem.
Daarnaast zal het bedrijf in juni een verbeterde beta van haar volgende besturingssysteem Longhorn uitbrengen.
Er gaan overigens geruchten dat de nieuwe naam van dit besturingssysteem e-XPedition zal gaan heten.

Op het gebied van games liet Microsoft ook wat van zich horen. Het bedrijf huurde de bedenker van de Final Fantasy reeks in om met haar nieuwe console meer voet aan de grond te krijgen in Azië. Alhoewel de nieuwe XBOX pas op de CES gepresenteerd zal worden, gaan er geruchten dat de nieuwe naam van de console XBOX 360 zal zijn.

Grafisch geweld

Op het gebied van de hardware was er deze maand ook behoorlijk veel nieuws.
De fabrikanten van videokaarten zijn momenteel druk bezig met het ontwikkelen van de volgende generatie videokaarten.
De oude kaarten van de fabrikant worden daarom langzamerhand uit de handel genomen. Zo ook de Radeon 9800Pro. Eens was dit Ati’s absolute topkaart, maar de tijd heeft ook de 9800Pro ingehaald. De kaart is nu door Ati naar de mainstream markt verplaatst en zal binnenkort vervangen worden door een opvolger.

Ook de Build By Ati X850 XT producten worden niet meer direct aan de consument geleverd. Die moeten voor een X850 nu terecht bij één van Ati’s partners.
Er was echter ook goed nieuws van Ati. Het bedrijf wil zichzelf nog meer op de kaart zetten en sponsorde daarom een overclockers wedstrijd. Al voor de wedstrijd lekte uit dat Ati wel eens met een 512MB kaart op de proppen zou kunnen komen op deze beurs.
Het bedrijf bevestigde dit later en één van de deelnemers heeft van Ati een dergelijk kaartje mee naar huis gekregen.

Concurrent NVIDIA begon deze maand met de distributie van haar Geforce Go 6800 kaarten die toegepast kunnen worden in Desktop Replacement Notebooks. De kaart is reeds leverbaar in de Dell Inspiron XPS Gen2 17" notebook.
Ook het Taiwanese bedrijf Sparkle bracht drie nieuwe kaarten uit die gebaseerd zijn op NVIDIA’s GeForce 6 serie. De kaarten zijn alle drie PCIe waarvan twee modellen voorzien zijn van 256MB geheugen en het andere model van 128MB geheugen.


Eén van Sparkle’s nieuwe PCIe kaarten

Klein maar fijn

Vroeger betekende groter vaak beter. Dat werd afgelopen maand nog eens benadrukt door een Amerikaanse computerhobbyist. De man bouwde in een paar jaar een bijna exacte kopie van de computer die de Nasa gebruikte voor het aansturen van de raketten tijdens de Apollo missies.
De twee forse kasten huisden toentertijd een 1Mhz processor en 1K RAM.

Computerfabrikant IBM is momenteel marktleider op het gebied van supercomputers. Het bedrijf presenteerde afgelopen maand de P5-575, waarin 8 processors van 1,9Ghz en 32GB geheugen zijn verpakt in een koffer van ruim een meter bij een halve meter.
Dat groter echter niet altijd beter betekent werd bewezen door Toshiba dat een gamers notebook op de markt bracht. Het apparaat huist een 3,3 Ghz Mobile Intel Pentium 4 met HT en 512 MB DDR333 geheugen.


Het gamersnotebook van Toshiba

Ook fabrikant Apple staat erom bekend veel technologie kwijt te kunnen in kleine behuizingen. Zo zou uit een bericht op internet blijken dat Apple een variant op de Mini Mac gaat maken, waarin een lcd-scherm is ingebouwd.
Daarnaast voerde Apple ook nog een aantal veranderingen door in de populaire iPod lijn.

Zo werd de iPod mini gerestyled en kwam er een 6Gb variant bij. Bij de iPod Photo werd de 40GB versie uit de collectie gehaald en werd en 30GB versie geïntroduceerd.
Verder werden van de meeste producten ook nog de prijzen flink verlaagd.
Apple maakt de 1 inch harde schijven voor de iPod mini niet zelf, maar liet dat in het verleden altijd over aan Hitachi. De nieuwe 6GB iPod is echter voorzien van een Seagate schijf.

Ook kleine handheld gamemachines zijn helemaal in. Dit jaar wordt de strijd uitgevochten door Nintendo en Sony. Sony kon tot haar opluchting eindelijk een definitieve Amerikaanse releasedatum voor haar PSP bekendmaken.
Concurrent Nintendo is echter sinds afgelopen december al druk met het verkopen van haar handheld console, de Nintendo DS. Nintendo wil ook Nederland veroveren en daarom organiseert het bedrijf rond deze tijd de Nintendo DS Touch! Tour, waar mensen de nieuwe handheld uit kunnen proberen.

Notorious B.I.G.

Meest spraakmakend was deze maand toch echter wel de campagne B.I.G. die in Nederland van start ging. Tijdens de campagne die misdaadverslaggever Peter R. de Vries als boegbeeld heeft, gaan leden van het B.I.G. team bij scholen langs om voorlichting te geven over het feit dat het kopiëren van games illegaal is.

Daarnaast zullen een aantal andere leden, diverse fora op het internet bezoeken en daar discussies over illegaal kopïeren starten of deelnemen aan bestaande discussies.
De pogingen van B.I.G. werden echter niet in dank afgenomen door een groot aantal kopïerende pubers, die vervolgens het B.I.G. forum volgooiden met onzinnige posts.
De eerste dag werd de site zelfs gehackt, waarna de hacker zijn eigen regeltjes over het kopiëren van spellen plaatste.

Gelukkig waren er ook meer ludieke acties te vinden op internet. Zo was het B.I.G. logo een gewild photoshop object en werd er verder druk gediscussieerd over de zin en onzin van het B.I.G. project.
Momenteel laat B.I.G. weinig van zich horen, maar het staat in ieder geval vast dat het onderwerp wel bij veel mensen leeft en dat er in ieder geval over gediscussieerd wordt.

Feiten & Cijfers

Uiteraard zijn er nog heel veel andere nieuwsberichten gepasseerd de afgelopen maand. Hieronder nog wat feiten en cijfers uit die berichten:

 • Een nieuwe DVD van 1 terabyte, oftwel 1000 gigabyte is in ontwikkeling door een nieuw opgericht consortium
 • Het aandeel HP daalde met meer dan 50% in de tijd dat de inmiddels ontslagen Carly Fiorina directeur bij het bedrijf was
 • 2,6 biljoen dollar is het bedrag dat de Amerikaanse regering in 2006 denkt uit te gaan geven
 • De Amerikaanse Bank of America verloor afgelopen maand circa 1 miljoen klantgegevens
 • De bedenker van de Macintosh is afgelopen maand overleden, hij werd 77 jaar oud
 • Trj/Downloader.GK, W32/Sdbot.ftp en Exploit/Mhtredir.gen, stonden in januari op respectievelijk de 1e tot en met de 3e plaats van de virus top 10
 • Zowel XS4ALL als UPC/Chello schaften afgelopen maand hun fair-use policy af
 • De weblog GeenStijl is afgelopen maand wederom herkozen tot beste Nederlandse weblog
 • 20% van alle spam blijkt uit Azië afkomstig
 • Eigenaren van een OEM-versie van Windows XP zullen voortaan bij een (her)installatie met Microsoft moeten bellen voor een activatie
 • Sommige eigenaren van een XBOX worden door Microsoft opgeroepen om hun voedingskabel om te ruilen wegens kans op brandgevaar