Gisteren zijn we de hele dag bezig geweest met de voorbereidingen om in de avond en nachtelijke uurtjes weer wat snelheid optimalisaties uit te kunnen voeren op Techzine. Dit is inmiddels de zoveelste optimalisatie in een hele reeks. Sinds we 3 weken geleden online gingen met de nieuwe versie van Techzine vonden wij het grootste minpunt het verschil in snelheid. De oude site was misschien niet zo mooi meer maar snel was die wel. Uiteraard zijn er een hoop factoren voor te bedenken, de nieuwe versie is groter en zwaarder. Dit alles maakt de website nou eenmaal niet sneller. Dat was echter geen reden voor ons om het maar op te geven, de site moest sneller.

Voor ons gevoel hadden we een nieuwe Ferrari (de website) met een Fiat Panda motor erin. Daarom hebben we de afgelopen weken al flink wat verbeterd en vanavond hebben we de grootste stap genomen. De afgelopen weken zijn we al bezig geweest om de cache systemen te verbeteren, alles goed compressed te verzenden, nog wat extra code te optimaliseren en hier en daar wat configuratie opties te verbeteren. De site is dan ook al flink wat sneller dan 3 weken geleden.

De grootste stap is nu genomen de afbeeldingen, stylesheets en javascripts zijn verplaatst naar een andere webserver die speciaal is ingericht voor deze bestanden. Ook hebben we hier een andere domeinnaam aan gekoppeld, namelijk static.tz.nl. Doordat het een andere domeinnaam is dan techzine.nl maakt je browser automatisch meer verbindingen aan om Techzine.nl binnen te halen en weer te geven op je scherm. Een browser heeft namelijk een gelijktijdig connectie limiet per domeinnaam, doordat we nu 2 domeinnamen gebruiken hebben we het dubbele aantal connecties tot onze beschikking.

De grootste stap hebben we uiteraard in het totaal gemaakt, elke stap die we gedaan hebben levert (slechts) enkele (tientallen) milliseconden op. In het totaal hebben we er ongeveer 0,3-0,5 seconde per pageview afgekregen. Dit is uiteraard ook weer afhankelijk van de browser en computer die je gebruikt. Het is in elk geval een stuk sneller en dat is het allerbelangrijkste.