2min

De titel zegt het eigenlijk al, welke naam moet Windows 8 uiteindelijk gaan krijgen? Mogelijk heeft Microsoft de naam allang vast staan voor het nieuwe besturingssysteem, maar zolang ze deze nog niet bekend hebben gemaakt geeft het ons ruimte te speculeren in deze blog. Microsoft heeft namelijk via het hoofd van de Windows afdeling, Steven Sinofsky, duidelijk laten weten dat Windows 8 slechts een codenaam is en niet de definitieve naam.

Zo was Whistler de codenaam voor Windows XP, Longhorn was dat voor Windows Vista en Blackcomb was de codenaam voor Windows 7. Windows 8 is dus ook zo’n codenaam, waarschijnlijk omdat het makkelijk was om door te tellen, maar de bedoeling is dat Windows 8 straks nog een andere definitieve naam gaat krijgen.

De afgelopen jaren hebben we natuurlijk verschillende namen voorbij zien komen. Zoals versienummers (3.11, 7), jaargetallen (95, 98, 2000), en namen als Millenium, XP (experience) en Vista. De grote vraag is dus wat de definitieve naam wordt van Windows 8?

Wat betreft de server variant, die naam lijkt wel vast te staan dat zal ongetwijfeld Windows Server 2012 worden, sinds 2003 gebruikt Microsoft hier dezelfde naamgeving voor, daarvoor was het Windows 2000 Server en Windows NT.

Er blijft natuurlijk nog steeds de mogelijkheid dat Microsoft het gewoon Windows 8 blijft noemen en Sinofsky een loze uitspraak deed. Mary Jo Foley van ZDNET.com, de Microsoft-watcher, merkte eerder al op dat Microsoft de naam van het besturingssysteem tussen haakjes schrijf, dus "Windows 8". Dit deed Microsoft niet bij Windows 7, waardoor de codenaam theorie toch blijft bestaan.

Verder heeft Microsoft aangegeven dat Windows 8 een enorme stap voorwaarts is, die net zo spectaculair zal zijn als Windows 95 destijds. Microsoft heeft voor de BUILD-conferentie ook een slogan uit de kast getrokken die dit onderstreept: "In 1995 veranderde Windows de PC, BUILD zal je laten zien dat Windows 8 alles verandert.". Dat zijn nogal een heftige uitspraken van Microsoft en daar zou ook best een heftige naam aan kunnen hangen.

Windows Invention, Windows Changer, Windows Infinity, Windows Master, etc, etc. Wat denk jij dat de naam wordt van de volgende Windows versie, welke nu nog de codenaam Windows 8 draagt?