Waarom Apple’s 3D Touch de smartphonewereld gaat veranderen

Sinds de presentatie van de nieuwe iPhone 6s en de iPhones 6s Plus op het Apple Event van begin september, raakt men niet uitgesproken over één van de meest kenmerkende vernieuwingen van deze twee modellen. Zowel de iPhone 6s als de 6s Plus zijn namelijk uitgerust met het innovatieve 3D Touch, een nieuwe manier om een smartphone te bedienen en nu al de voornaamste reden waarom mensen graag hun oude iPhone in gaan ruilen voor één van deze nieuwe modellen.

Minieme drukverschillen bedienen iPhone

Met 3D Touch meet de iPhone 6s hoe hard er precies op het scherm wordt gedrukt. Afhankelijk van deze druk, die onderverdeeld is in drie niveaus: geen druk, lichte druk en stevige druk, kan er een bepaald commando worden uitgevoerd. Zo is het mogelijk om met een enkele aanraking van het beeldscherm (lichte druk) een preview van een e-mail te openen. Deze preview sluit zich zodra het scherm wordt losgelaten. Blijkt de inhoud echter interessant te zijn, dan is een hardere druk voldoende om de e-mail te openen, zodat er een bericht terug geschreven kan worden.

Waarom Apple’s 3D Touch de smartphonewereld gaat veranderen

“I personally think 3D Touch is a game changer.” – Tim Cook, CEO Apple

Niet alleen de mail-app op de iPhone 6s en 6s Plus maken gebruik van de mogelijkheden van 3D Touch, maar ook foto’s, kaarten, de camera-app en iMessage zijn te bekijken en openen met 3D Touch.

Hier haakt ook de nieuwe toepassing Live Photos op in. Dit is een nieuwe manier van fotograferen op
de iPhone 6s en 6s Plus waarbij een 12 megapixel foto gecombineerd wordt met een videofragment van 3 seconden. De foto lijkt hiermee tot leven te komen.

Een technisch hoogstandje

De techniek achter 3D Touch is minstens zo interessant als de mogelijkheden ervan. Om de iPhone 6s en de 6s Plus uit te rusten met dit unieke touchpad, is een nieuw glasplaatje ontworpen. Apple heeft hiervoor samengewerkt met Corning, de maker van de glazen beeldschermen van veruit de meeste smartphonemerken.

In dit glasplaatje zitten 96 sensoren die de piepkleine drukverschillen registreren in de afstand tussen de sensor en het beeldscherm. Hierdoor weet de iPhone precies waar er op het scherm gedrukt wordt en hoe hard er op het scherm gedrukt wordt.

3D Touch of Force Touch?

Een kleine noot van kritiek die bij het nieuwe 3D Touch geplaatst kan worden, is dat het misschien toch niet zo nieuw is als Apple wil doen geloven. Eerder bracht Apple immers ook al de Apple Watch en de vernieuwde MacBook Pro uit met daarop Force Touch: de term die het merk eerst gebruikte voor de drukgevoeligheid in beeldschermen.

Die overeenkomst viel natuurlijk al meteen op.

Op het eerste gezicht lijken er dan ook veel overeenkomsten te zijn tussen de twee technieken. Toch zit er wel dergelijk verschil tussen 3D Touch en Force Touch. De laatste techniek heeft namelijk veel minder mogelijkheden om het minieme drukverschil in aanrakingen te kunnen registreren. Ook is het veel minder snel dan het nieuwe 3D Touch. 3D Touch biedt de gebruiker hierdoor veel meer mogelijkheden, waardoor het eigenlijk een heel slimme zet van Apple is om de nieuwe, geavanceerde techniek ook een andere naam te geven. Of nieuwere versies van de Apple Watch en de MacBook Pro nu ook uitgerust worden met 3D Touch is echter afwachten.

3D Touch ook interessant voor Android

Al met al is men enthousiast over 3D Touch. Niet alleen Apple-fans zijn onder de indruk van deze nieuwe techniek, maar ook Android-gebruikers zijn tot op zekere hoogte gecharmeerd van het scherm dat reageert op drukverschillen in de aanraking ervan.

Uit een rondvraag op de Amerikaanse nieuwswebsite Reddit blijkt dat het merendeel van de Android-gebruikers het een goed idee vindt om deze techniek ook op de nieuwste Android smartphones te integreren – hoewel de meesten ook aangeven dat ze ook prima zonder 3D Touch op hun smartphone zouden kunnen leven.

De iPhone 6s en 6s Plus zijn vanaf 25 september te koop in landen zoals de Verenigde Staten, Duitsland, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Japan. In Nederland zullen de nieuwe modellen vanaf 2 oktober in de winkels verkrijgbaar zijn. De grote providers hebben vooralsnog enkel teasers voor de iPhone 6s en 6s Plus. Wie verzekerd wil zijn van een van de nieuwe iPhones kan hiervoor vanaf 25 september een pre-order plaatsen.