Getroffen door ransomware: betalen of niet?

Getroffen door ransomware: betalen of niet?

Ransomware is nog steeds een van de grootste cybersecurity gevaren. Grote organisaties die worden getroffen door ransomware halen met regelmaat het nieuws, er zijn echter nog veel meer mkb’ers die te maken krijgen met ransomware. Die komen al snel voor de vraag te staan of ze moeten betalen of niet. Daar gaan we het over hebben in deze aflevering van Techzine Talks.

Luister elke week door je te abonneren via: SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of een andere dienst.

Bij de opkomst van ransomware ging het vooral over het verlies van data. Organisaties betaalden vaak om hun data terug te krijgen. Vandaag de dag hebben steeds meer organisaties hun backups beter op orde en is de kans op dataverlies kleiner. Nu dreigen cybercriminelen vaak om de buitgemaakte data te publiceren,  om organisaties alsnog te dwingen te betalen. Wederom komt dan de vraag naar voren: moeten we betalen of niet?

Als je het aan de overheid vraagt dan zullen zij principieel tegen betalen zijn. Door te betalen zorg je er namelijk voor dat de cybercriminelen succesvol zijn en niet zullen stoppen met hun activiteiten. Je houdt het businessmodel in leven. Toch zijn er soms goede redenen te bedenken waarom betalen zinvol is, ondanks alle bezwaren. Ransomware voorkomen is natuurlijk beter, maar 100 procent voorkomen is helaas onmogelijk. Er is wel genoeg wat je kan doen om de kans zo klein mogelijk te maken. Dit en meer in deze aflevering van Techzine Talks!

Eerdere afleveringen van Techzine Talks:

Techzine Talks seizoen 3

Techzine Talks is alweer toe aan zijn derde seizoen. Coen en Sander zijn medio 2021 begonnen met deze enterprise IT podcast en hebben in 2022 elke week de luisteraars geïnformeerd over de laatste IT-actualiteit, informatie rondom techevents of middels diepgang over IT-trends. Ook in 2023 gaan we door met deze zakelijke enterprise IT podcast. Je kan elke week een nieuwe podcast van ons verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later.

We hopen uiteraard op jullie steun als luisteraar! Door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Ook staan we open voor feedback en kan je onderwerpen insturen per e-mail.