Abonneer je gratis op Techzine!

aLive!

Windows Live is een initiatief van Microsoft om met een aantal diensten online (live) te gaan. Sinds 1 november 2005, de datum van de officiële aankondiging, is er veel gebeurd. Windows Live bestaat nu uit dertien bèta diensten, veertien ready-to-go diensten, zeven websites en zes diensten die nog in de koelkast staan. Allemaal zijn ze klaar om de strijd aan te gaan met de concurrentie.

Windows Live is officieel aangekondigd op 1 november 2005, door Microsoft Chief Technical Officer Ray Ozzie. Hij had het voorrecht om de wereld te vertellen over Live, hij gaf het eerste teken van leven. Het Live platform bestaat uit twee onderdelen, namelijk Windows Live en Office Live. Daarbij is Windows Live vooral bedoeld voor de thuisgebruiker en Office Live voor de bedrijven. Nu, bijna 1 jaar later, is Microsoft goed op weg. Maar er is ruimte voor verbetering.

Een opmerkelijk punt van Windows Live is dat er geprobeerd wordt om echt een connectie tussen gebruiker en developer op te zetten en de gebruiker ook inbreng te laten hebben in Windows Live. Zo zijn er meerdere blogs gestart waarin verteld wordt over de voortgang die geboekt wordt en waar gebruikers hun opinie kunnen geven over wat zij vinden dat er beter kan. Live heeft erg veel services, onderschat dat niet. Van het beantwoorden van vragen van het leven tot een 3D gallerij van foto’s en media.

Microsoft heeft gelukkig de Firefox gebruikers niet laten zitten. Voor het grootste gedeelte kunnen zij overal in, vaak met opmaakfouten (verkeerde lettertypes e.d.). Office Live is enkel te gebruiken met Internet Explorer. Windows Live is gebouwd op de ‘nieuwe’ technologieën AJAX en RSS. Dit is een voordeel, aangezien Web 2.0 steeds populairder wordt en Live daar op in speelt. Hoewel er al erg veel diensten beschikbaar zijn, zijn er nog enkele diensten, vooral bètadiensten, nog niet in onze regio beschikbaar. Maar het is slechts een kwestie van tijd voordat deze services ook beschikbaar worden.

Diensten tot je…..

Dan wordt het nu tijd om enkele diensten onder de loep te nemen, gewoon wat korte reviews over wat Microsoft met Windows Live tot nu toe bereikt heeft.

Je Windows Live ID
MSN Paspoort is officieel vervangen door het Windows Live ID. In dit nieuwe Paspoort staat meer informatie en je kunt je er makkelijker mee aanmelden bij meer diensten. Met makkelijker aanmelden bedoel ik ingelogd zijn met één klik op de rechter muisknop. In de beheerpagina van het Live ID kunnen ouders gezinsaccounts maken en machtigingen toekennen of juist intrekken voor hun kinderen. Het Live ID heb je voor bijna alle Live services nodig.

Windows Live Mail
Windows Live Mail wordt de grote opvolger van Hotmail. Deze is nu nog in bèta stadium maar voor iedereen te testen. In Live Mail is de interface omgegooid, deze is namelijk qua opbouw identiek aan Outlook geworden. De contacten zijn in deze versie uitgebreid, zo worden de contactpersonen direct uit Messenger, Spaces en Mail aan elkaar gekoppeld zodat er één netwerk ontstaat. Ditzelfde principe wordt toegepast op de kalender, die je tevens kunt delen met de contactpersonen. Wat opviel, letterlijk en figuurlijk, zijn de twee grote advertenties en de grote opslagruimte die we kregen, deze is namelijk opgewaardeerd naar twee gigabyte. Helaas werkt Live Mail gewoon nog te langzaam om goed te kunnen concurerren met Gmail.


Windows Live Shopping
Hoewel Windows Live Shopping er voor kan zorgen dat je helemaal niet meer naar buiten hoeft, kan het toch van pas komen. Windows Live Shopping is dus een online winkelsite. Volgens de site zijn er meer dan 40.000 artikelen te koop, verdeeld over 7.000 winkels, daarnaast kunnen er zogenaamde vergelijkingen van producten worden gemaakt. Waarschijnlijk iets wat de koopverslaafde erg zal waarderen. Wat hij of zij niet zal waarderen zijn de lange laadtijden die wij tijdens het testen van deze service ondervonden.

Hardware: de LifeCam
Microsoft heeft voor Windows Live zelfs hardware uit de kast getrokken. Het gaat om twee webcams speciaal voor Windows Live Messenger met de naam LifeCam. Er zijn op dit moment twee modellen op de markt. De eerste is de LifeCam VX-6000 die een 5 megapixel camera bevat met HD video en foto. Deze is beschikbaar voor 99.95 dollar in de kleur zilver. De tweede webcam is de LifeCam VX-3000, een 1.3 megapixel met VGA video en HD foto’s. Beide hebben ze ondersteuning voor VoIP met een ingebouwde microfoon.

Office Live
Niet alleen Windows gaat live, ook Office krijgt een Live versie. Office Live is bedoeld voor kleine bedrijven en in drie verschillende smaken beschikbaar:

  [b]Office Live Basics[/b];

 • Eigen domeinnaam
 • 30 MB aan opslagruimte
 • Maximaal 5 e-mail accounts
 • Helemaal gratis m.b.v. advertenties

  [b]Office Live Essentials[/b];

 • Eigen domeinnaam
 • 50 MB aan opslagruimte
 • Maximaal 5 e-mail accounts
 • $29.95 per maand na beta

Dan is er nog de Office Live Collaboration versie, deze heeft alle mogelijkheden van de Basic editie, daarbij heeft het dezelfde functies als Windows Sharepoint.

…er blauw van ziet….

Windows Live OneCare
OneCare is een beveiligingspakket voor Windows. Hierin zit bescherming tegen virussen, hackers en spyware. Microsoft heeft met dit product een hype veroorzaakt, want het was nog nooit eerder vertoond dat een product virussen, spyware en hackers tegenhield en tegelijkertijd back-ups en tune-ups uitvoerde. Dus komen dit jaar Symantec en McAfee ook met alles-in-een producten. Windows Live OneCare komt pas eind 2006 in Europa uit, inwoners van de Verenigde Staten kunnen al sinds 31 mei genieten van OneCare, waar het een onverwachte hit werd.

Het houdt echter niet op bij OneCare, er is ook een online virusscanner beschikbaar. Op het adres safety.live.com vinden we een virus- en spywarescanner en onderhoudstools. Deze kunnen allemaal gratis draaien mits je Internet Explorer hebt. Microsoft heeft ook aan oudertoezicht gedacht. Ouders kunnen vanaf een speciale website beheren welke Live services hun kinderen wel en niet mogen gebruiken. De OneCare Family Safety setting is momenteel alleen beschikbaar in de Verenigde Staten.

Windows Live QnA
Waarschijnlijk is dit één van de opmerkelijkste diensten van heel Windows Live. In QnA, Question ‘n’ Answer, kan men vragen stellen, alles kan gevraagd worden. Hoe iets werkt? Stel een vraag en anderen krijgen vier dagen om te antwoorden, tegelijkertijd moet iedereen stemmen op een vraag zodat de slimste vragen bovenaan komen te staan. Als je slimme vragen stelt kan je op QnA een reputatie opbouwen, de tien personen met de slimste vragen van de maand krijgen een erevermelding.

Gadgets
Een ander onderdeel voor Windows Live zijn de gadgets. Gadgets, die niet alleen in Windows Live een grote rol gaan spelen maar ook in Vista, kunnen door iedereen gemaakt worden. Hiermee wordt een beroep gedaan op de community, zij zijn de aangeweze personen om de gadgets te maken. Er zijn verschillende soorten gadgets;

Web Gadgets;
De Web Gadgets breiden de functionaliteit voor de website Live.com uit. Een voorbeeld is een TV-gids of het lokale weer. Deze gadgets moeten geschreven worden in de XML taal. Er zijn al veel web gadgets beschikbaar.

Windows Live Toolbar Custom Buttons;
Dit is vooral bedoeld voor webmasters die hun eigen website wat meer onder de aandacht willen brengen. Er kunnen snelkoppelingen, RSS-feeds en mini-browsers mee worden gemaakt. Hoe je precies te werk moet gaan kan je hier op MSDN lezen.

Windows Live Messenger Bots;
Ook dit is een vorm van een gadget. Het is de bedoeling om een zogenaamde bot te maken, een virtuele robot die iedereen kan toevoegen aan zijn of haar MSN lijst. Met deze bot kan gechat worden, aan de maker de opdracht om hem zo levend mogelijk te laten lijken. Tevens kan een bot je voorzien in handige informatie, bijvoorbeeld Treininformatie, routeplanners en zoekopdrachten. Microsoft heeft voor deze gadget zelfs een wedstrijd uitgeschreven. ‘The Invasion of the Robots Contest’, waar meer dan 40.000 dollar aan prijzen worden weggegeven. Meer info kan hier worden gevonden.

Windows Live Messenger Activities;
Het is simpel gezegd mogelijk om eigen activeiten te maken tijdens een gesprek. Tijdens een gesprek kan je bijvoorbeeld gaan shoppen of games checken. Developers kunnen hier meer informatie vinden over Messenger Activities.

Windows Live Search Macros;
Met Macros kan men een eigen engine maken voor Windows Live Search. Je kan bijvoorbeeld alleen zoeken in bepaalde discussie forums, op bepaalde onderwerpen, op extensies en met keywords. Ze zijn makkelijk te maken en een tutorial kan hier bekeken worden.

Windows Vista Sidebar Gadgets;
Dit zijn de gadgets speciaal voor de sidebar in Vista. Van een Garfield 2 animatie tot een Virtual Earth view gadget, alles is mogelijk met zulke Gadgets. Microsoft vindt dat voor deze gadgets een speciale website op zijn plaats is.

Windows Desktop Search Applications & iFilters;
De rij van gadgets wordt gesloten door Windows Desktop Search. Dit programma kan worden uitgebreid met verschillende menu’s, iconen en filters. Ook kan de zoekfunctionaliteit worden uitgebreid met bijvoorbeeld nieuwe extensies.

Alle besproken gadgets zijn te downloaden op de Gallery website van Windows Live. Dit is de centrale plaats voor alle gemaakt gadgets voor Windows Live. Een link naar deze site vind je op de laatste pagina van deze special.

…en meer…

Windows Live live.com en Search
De website Live.com is een gerenoveerde versie van MSN Search. Deze website is nu aanpasbaar dankzij de AJAX technologie. Zo kunnen er RSS feeds en gadgets aan Live.com worden toegevoegd om de website ‘persoonlijk’ te maken. Hoewel dit versie één is vonden we toch nog wat problemen. Zo bleven de gadgets niet staan als je niet bent ingelogd en staat bij Mail nog de Amerikaanse tijd.

Het zoeken is uitgebreid met twee nieuwe functies. Er kan nu ook gezocht worden in Nieuws en Wetenschap. Bij nieuws wordt vooral gekeken op nieuwsportalen en bij wetenschap op boeken en tijdschriften. Academic Search is nog in bètastadium. De afbeeldingensectie heeft een make-over ondergaan. Wanneer je met de muis over een afbeelding gaat komt er extra informatie in beeld, waaronder de grootte van zowel het bestand als de afmetingen.

Windows Live Books Publisher Portal
Publisher Portal wordt een dienst die zowel interessant is voor lezers als schrijvers. Stel je zoekt een boek, je kunt dan bij Books Publisher Portal gaan zoeken in veel boeken en deze boeken direct kopen of downloaden. Schrijvers kunnen daarentegen hun boeken uploaden om ze onder de aandacht te brengen. Books Publisher Portal is een onderdeel van Live Search. Op dit moment kan je je aanmelden bij het Books Publisher Portal, de echte launch is echter pas eind dit jaar.

Niet helemaal Windows Live
Hoewel de volgende programma’s niet helemaal bij Windows Live horen zijn ze het toch waard om even besproken te worden. De volgende twee programma’s worden besproken:

De eerste van de drie programma’s is Photosynth. Photosynth is een zeer opmerkelijk programma. Eerst wordt er een grote hoeveelheid foto’s toegevoegd aan een database, deze worden vervolgens grondig geanalyseerd. Wanneer dit proces is voltooid wordt een mix van foto’s aan elkaar gekoppeld en in een 3d gallerij weergegeven. Je kan dan als het ware door een driedimensionale wereld lopen en de foto’s onder bepaalde hoeken bekijken. Dit project kan vervolgens worden opgeslagen en uitgewisseld worden met vrienden.

De andere applicatie is Microsoft Seadragon. Hoewel Microsoft hier nog vaag over is kunnen we wel iets vertellen. Seadragon is een bedrijf dat is overgenomen door Microsoft. Seadragon wordt een applicatie waarmee je grote foto’s via internet makkelijk kunt bekijken. Het komt er in feite op neer dat alleen het ingezoomde deel wordt gedownload, wat dus bandbreedte bespaart.

De derde applicatie is ook een niet alledaagse. Deze gaat nog door het leven als Codename MAX. Het programma lijkt iets weg te hebben van Picasa. Zo kunnen er slideshows worden gemaakt, foto’s bewerkt worden en albums gedeeld worden met familie en vrienden via blogger.com. MAX is alleen nog voor een Engelstalige Windows te downloaden.

Wat komt er nog aan?
Microsoft werkt op dit moment aan vijf diensten, vier daarvan bespreken we even. De eerste nog te komen dienst wordt een voicemail functie in Mail en Messenger. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan Windows Live Drive, een service die lijkt op Gdrive. Het komt er simpel op neer dat iedereen die Live gebruikt online opslagruimte krijgt. De overige twee zijn ook directe concurrenten van Google. Zo lijkt Windows Live Essentials, waarmee je alle Live diensten kan installeren, sterk op Google Pack. Google Translation gaat het ook moeilijk krijgen, aangezien Microsoft aan eenzelfde variant werkt. Wanneer deze diensten komen is nog onbekend.

Een live succes?

Sinds die eerste van november 2005 is er veel gebeurd met het Live project. Zo is onder andere Martin Taylor opgestapt, hij was verantwoordelijk voor de marketing van Windows Live. Maar er zijn ook mensen bijgekomen, zo heeft Microsoft veel studenten in dienst genomen die op het Live Lab werken.

Windows Live is zoals eerder gemeld een directe concurrent van (vooral) Google. Enkele voorbeelden zijn: Gmail en Windows Live Mail, Google Pack en Windows Live Essentials, Google Toolbar en Windows Live Toolbar, Windows Live Drive en Gdrive. Om te kunnen concurreren met Google is natuurlijk kwaliteit nodig en aangezien Google zich al bewezen heeft, kan Windows Live niet achterblijven.

Maar er is nog veel ruimte voor verbetering, vooral op het gebied van snelheid blijft Windows Live ver achter bij Google. Een voorbeeld is Gmail, wat overigens nog een bètaversie is, tegen Windows Live Mail, ook in bèta. Gmail deed er bij onze tests ongeveer drie seconden over om in te laden, dit tegenover Windows Live Mail die er dertien seconden over deed. Daarnaast worden er bij Live Mail opvallende en irritante advertenties weergegeven, bij Gmail zijn deze veel minder opdringerig. In veel diensten van Live zitten wel enkele puntjes die beter kunnen, het zijn wellicht kleine puntjes, maar zoals je weet: "The devil is in details".

Als laatste wil ik het nog hebben over de integratie van de verschillende onderdelen. Windows Live is bedoeld als één platform waarin alle Live diensten met elkaar samen werken. Je hebt één Live ID, één contactenlijst, één live domein en één netwerk. Het is simpel gezegd één plaats waar het internet begint. Als Microsoft het goed doet ben ik er van overtuigd dat Live een succes gaat worden, een groot succes.

Overzicht van de Live diensten

[/tr]

[/tr]

[tr]

[/tr]

Websites van Windows Live Omschrijving
Windows Live Marketplace Tools voor Windows, direct downloaden en kopen
Windows Live Gallery Plaats waar gadgets voor Spaces geplaatst worden
Windows Live Dev Speciale sectie voor developers
Windows Live Ideas De ideeën voor Live
Windows Live.com Zoek op het web en lees het laatste nieuws
Bèta Diensten Omschrijving
Windows Live Desktop Search Zoek door je hele harde schijf
Windows Live Mail Opvolger van Hotmail
Windows Live Mail Desktop Een mail client met POP3 en IMAP folders
Windows Live Local à la Google Maps, satelliet beelden
Windows Live Writer Bloggen vanaf je desktop
Windows Live OneCare Family Safety Oudertoezicht voor Windows Live
Windows Live Shopping Online shoppen
Windows Live Publishing Portal boeken zoeken en direct bestellen
Windows Live QnA Beantwoordt vragen van het leven
Windows Live Alerts Waarschuwingsdienst via e-mail, mobiel of Messenger Volledig beschikbare diensten Omschrijving
Windows Live Web Search De nieuwe MSN zoeken
Windows Live Toolbar Toolbar voor Internet Explorer
Windows Live Account De plaats waar je je Live instellingen wijzigen kunt
Windows Live Custom Domains Je eigen domeinnaam (.nl e.d.) op het net
Windows Live Sign-in Assistent Een keer klikken en je bent ingelogd
Windows Live Spaces ’s Werelds grootste vriendennetwerk
Windows Live OneCare Safety Scanner Meerdere onderhoud tools
Windows Live ID Het vernieuwde MSN Paspoort
Windows Live OneCare Anti-virus, firewall en anti-spyware
Windows Live Messenger Voorheen MSN Messenger, u allen wel bekend
Windows Live Expo Koop, ruil en verkoop spullen
Windows Live Contacts Contacten in Spaces, Mail en Messenger
Windows Live Favorites Je favoriete pagina’s op het web
Overige Omschrijving
Windows Live Search WiFi Downloadbare WiFi Suite
Windows Live WiFi Hotspot locater Zoek Hotspots, overal ter wereld
Windows Live Mobile Aangepaste websites voor mobiele apparaten
Windows Live Codename: MAX Maak 3d gallerijen van foto’s en media
Microsoft Live Labs Microsoft’s ontwikkel team voor Windows Live
Nog te verschijnen diensten Omschrijving
Windows Live Voicemail Voicemail voor Messenger en Mail
Windows Live Clipboard Kopiëren van een website naar een andere
Windows Live Essentials Applicatie om alle andere applicaties te installeren
Windows Live Dashboard Beheer Windows Live applicaties
Windows Live Drive Opslagruimte op het web om bestanden op te slaan
Windows Live Search Translation Vertaal gevonden pagina’s van Search