Abonneer je gratis op Techzine!

Gisteren was het dan eindelijk zover, de ontknoping van het seizoen, Ajax – FC Twente, de winnaar werd kampioen, zo simpel was het. Vrijwel elke man in Nederland zat klaar om deze wedstrijd te kunnen bekijken en ook ondergetekende. Ook ik was een van de mensen die dacht voor 6 euro een kijkcode te kunnen kopen en de wedstrijd via de online streams van Eredivisielive te kunnen bekijken.

Niets bleek echter minder waar, want de mensen van Eredvisielive hadden hun zaakjes alles behalve voor elkaar. Het bezoeken van de website was al een uitdaging op zich, elke pagina had een laadtijd van ongeveer 1 minuut, maar wonder boven wonder werkte de online shop van Eredivisielive prima en razendsnel. De kijkcode van 6 euro was dan ook snel aangeschaft.

Ik dacht dat is mooi, dan kunnen we nu snel de wedstrijd gaan bekijken. Dat viel echter tegen, want we moesten minuten lang wachten tot de normale website van Erediviselive wilde inladen. Uiteindelijk kregen we dan eindelijk de juiste pagina in beeld en konden we Ajax – Fc Twente aanklikken.

Er verscheen al snel een popup waar ik mijn zojuist aangeschafte kijkcode moest invullen. Na netjes de code van het klembord in het invoervak geplakt te hebben drukte we op de knop om de wedstrijd te starten. Maar helaas er kwam een mededeling: "Uw kijkcode is onjuist.". Nogmaals proberen, en nog een keer, en nog een keer. "Uw kijkcode is onjuist". Tot we de mededeling kregen, dat ik het te vaak had geprobeerd.

Er zat nog maar een ding op, de klantenservice bellen want de wedstrijd was inmiddels al aan de gang. Na vervolgens 15 minuten in de wacht te hebben gehangen a 10 cent per minuut ‘plus de kosten voor het gebruik van uw mobiele telefoon’ en ons te realiseren dat we in dit tempo de hele eerste helft op onze buik konden schrijven, kregen we een medewerkster aan de telefoon.

Toen maar vriendelijk uitgelegd dat ik een kijkcode had aangeschaft maar de mededeling in beeld kwam dat deze onjuist was. Hierop volgde de vraag: "Probeert u Ajax – FC Twente te kijken?", beetje een domme vraag natuurlijk, op een dag zoals gisteren schakel je niet live in bij Vitesse – Excelsior. Ik antwoordde dus bevestigend, waarop ik de mededeling kreeg dat de Eredivisielive wedstrijd Ajax – FC Twente was overbelast en dat veel mensen hetzelfde probleem hadden en dat de streams helemaal vol zaten. Ik kon ervoor kiezen om een andere wedstrijd te bekijken, bijvoorbeeld Vitesse – Excelsior of een e-mail te sturen aan de klantenservice om mijn geld terug te vragen. Kijken via Eredivisielive was in elk geval onmogelijk.

Uiteindelijk heb ik nog getracht via Unibet en enkele andere legale buitenlandse websites te kijken, hierbij kreeg ik echter steeds de mededeling dat mensen vanuit Nederland niet kunnen inschakelen, dit omdat de rechten voor de Nederlanders volledig bij Eredivisielive liggen en ik daar moest kijken. Inmiddels liep de eerste helft al ten einde, maar ik kan je vertellen dat voor je tv zitten zonder beeld en radio 1 aan toch wel frustrerend werkt. In de rust heb ik vervolgens maar even snel SOPCAST geïnstalleerd op mijn HTPC en een Roemeense stream van Ajax – FC Twente opgezocht om de tweede helft zonder geluid maar met beeld te kunnen bekijken.

Inmiddels is de e-mail richting de klantenservice verstuurd want die 6 euro, die mag netjes terug worden gestort. Met de belofte dat ik NOOIT meer Eredivisielive ga kijken, wat een aanfluiting.

Uiteindelijk ben ik benieuwd wat de clubs die gezamenlijk in Eredivisielive zijn gestapt vinden van de huidige praktijken. Op Twitter regent het nu dan ook klachten van boze voetbalfans die ook problemen hadden met hun kijkcode of waarbij de kwaliteit van de stream gewoon slecht was.

Daarnaast bleek uit de reactie van de medewerkster dat de andere wedstrijden wel bekeken konden worden, natuurlijk een rare gang van zaken want als je capaciteit over hebt op de andere 8 wedstrijden waarom wordt deze dan niet ingezet voor Ajax – FC Twente. Uiteindelijk moet Eredivisielive geld binnen brengen voor de clubs, dan was dit een gemiste kans zullen we maar zeggen.