6min Devices

In de voorhoede van 5G: OPPO’s mijlpalen binnen 5G-ontwikkeling

In de voorhoede van 5G: OPPO’s mijlpalen binnen 5G-ontwikkeling

In de loop der jaren heeft OPPO de reputatie als innovatief bedrijf opgebouwd door de onthulling van verschillende wereldprimeurs. Van het uitbrengen van ’s werelds eerste 10x hybride zoomtechnologie tot de eerste microscopische cameralens, heeft OPPO zich toegewijd aan het verbeteren van het leven van mensen over de hele wereld. OPPO zet deze zelfde innovatieve mentaliteit voort op het gebied van 5G wat al leidde tot meerdere primeurs binnen de industrie.

OPPO loopt voorop in het wereldwijde commerciële gebruik van 5G voor zowel NSA- als SA-netwerken. In samenwerking met zijn partner Swisscom lanceerde OPPO in mei 2019 de Reno 5G in Zwitserland, waarmee het de eerste commercieel verkrijgbare 5G mobiele telefoon in Europa is.

Ook in Nederland loopt OPPO voorop in 5G. In samenwerking met T-Mobile, lanceerde OPPO de allereerste 5G-telefoons die direct verkrijgbaar waren: de OPPO Find X2 en OPPO Find X2 Pro.

Afbeelding1

De eerste 5G VoNR over SA op een commercieel toestel: Verbetering van de gesprekskwaliteit

De eerste 5G-telefoons gebruiken nog LTE voor telefoongesprekken. Door nu gebruik te maken van de nieuwe 5G-spraakdiensttechnologie VoNR op basis van het SA-netwerk, zal de gesprekskwaliteit radicaal worden verbeterd. Gebruikers zullen genieten van een onmiddellijke verbinding met helderder geluid van bellers en bijna geen achtergrondgeluid.

In april 2020 voerde OPPO in samenwerking met Ericsson en MediaTek de allereerste 5G VoNR-gesprekstest uit op een commercieel toestel. Na het bellen maakten de twee telefoons vrijwel direct verbinding en schakelden ze naadloos over naar een high-definition videogesprek. Als eerste smartphonemerk dat VoNR met SA-architectuur ondersteunt, zorgt OPPO ervoor dat zelfs de eerste 5G-gebruikers de volledige 5G-belervaring zullen ervaren.

Eerste live 5G SA-netwerk in het VK: De overgang van NSA naar SA

Standalone netwerken maken gebruik van 5G-basisstations en 5G-kernnetwerken die onafhankelijk zijn van de 4G-infrastructuur; in de toekomst zal dit de standaard 5G-netwerkarchitectuur zijn. Met een latentietijd die theoretisch tot 1 ms kan oplopen, biedt 5G SA een enorme verbetering ten opzichte van de huidige 5G NSA die een latentietijd van ongeveer 20 ms biedt. Dit is de reden waarom wereldwijde telefonieaanbieders, met actieve betrokkenheid van OPPO, hard werken aan de uitrol van 5G SA-infrastructuur.

In juli 2020 heeft OPPO samengewerkt met Vodafone en Ericsson aan de Coventry University in het Verenigd Koninkrijk om een kleinschalig 5G SA-netwerk te bouwen – het eerste in het Verenigd Koninkrijk – met behulp van OPPO’s Find X2 Pro en Reno3 mobiele telefoons.

Afbeelding3

Netwerkverkaveling met 5G SA: aanpasbare oplossingen voor elke situatie

5G SA maakt ook network slicing mogelijk, waarbij het fysieke netwerk wordt opgedeeld in meerdere virtuele end-to-end netwerken – vergelijkbaar met autorijbanen – die elk onafhankelijke netwerkbronnen gebruiken zonder de andere te beïnvloeden. Dit maakt een efficiëntere en flexibelere toewijzing van 5G-netwerkbronnen mogelijk om aan verschillende dagelijkse behoeften te voldoen.

Aan de universiteit van Coventry hebben OPPO en Ericsson samengewerkt met Qualcomm en MediaTek om oplossingen voor mobile-side network slicing te ontwikkelen op basis van de OPPO Find X2 Pro en Reno3 om de eerste 5G SA network slicing-dienst van het Verenigd Koninkrijk te creëren.

De eerste 5G Carrier Aggregatie over SA: groter bereik en capaciteit

Laten we het vergelijken met het vullen van een badkuip. Als de kraan van de badkuip een grote opening heeft, kan er meer water in een sneller tempo stromen dan wanneer de pijp smal is. Zie het water als de grote hoeveelheid gegevens die in het 5G-tijdperk wordt doorgegeven, terwijl het FDD-spectrum met lage bandbreedte en het TDD-spectrum met middenbandbreedte en hoge capaciteit de pijpen zijn. Door 5G-carrieraggregatie via SA te gebruiken, kunnen deze twee pijpen worden gecombineerd om de netwerkdekking verder uit te breiden, en daar kan meer water doorheen stromen, wat betekent dat er meer gegevens worden verzonden.

OPPO heeft zich altijd ingezet om gebruikers een uitstekende en soepele 5G-ervaring te bieden. Door middel van gezamenlijke tests met partners hebben OPPO, Swisscom en Ericsson in 2021 gezamenlijk 5G-carrieraggregatie over FDD- en TDD-banden voor zowel NSA als SA geïmplementeerd, evenals VoNR-spraakbellen in Bern – een belangrijke ontwikkeling in de uitrol van 5G SA.

Eerste commerciële 5G SA-netwerk in Europa: De toekomst tastbaar maken

In april van dit jaar heeft OPPO de handen ineengeslagen met Vodafone, Qualcomm en Ericsson om een commercieel 5G SA-netwerk te bouwen op basis van de OPPO Find X3-serie smartphones. Als eerste in zijn soort in Europa zullen Düsseldorf, Münster en Leipzig binnenkort genieten van 5G SA-dekking. OPPO zal software-updates gebruiken om 5G SA-ondersteuning te bieden aan de smartphones uit de Find X3-serie, zodat gebruikers kunnen genieten van de hoogwaardige communicatie-ervaring van 5G.

‘s Werelds eerste 5G SA-compatibel eSIM: soepele 5G-ervaringen

Heb je het ooit ingewikkeld gevonden om jouw SIM-kaart te installeren of te verwijderen? Terwijl eSIM, of embedded SIM, direct in het toestel is ingebouwd om dit proces een stuk eenvoudiger te maken. Met eSIM-technologie kunnen gebruikers genieten van een vertrouwde en soepele digitale ervaring bij het selecteren van connectiviteitsplannen van hun favoriete mobiele aanbieders.

In mei 2021 hebben OPPO en Thales samengewerkt om ’s werelds eerste 5G SA-compatibele eSIM-functie op de OPPO Find X3 Pro uit te brengen.

Afbeelding4

OPPO heeft deze grote hoogten kunnen bereiken dankzij zich in te zetten op het commercialiseren van 5G in de afgelopen jaren. Vanaf maart 2021 bestrijkt OPPO’s verzameling 5G-communicatiestandaardgerelateerde octrooien meer dan 20 landen en regio’s wereldwijd. In 3GPP heeft OPPO deelgenomen aan het vaststellen van normen voor alle 5G NR-sleutelgebieden in Releases 15 en 16, waarbij meer dan 3700 specificatiedocumenten zijn geproduceerd. OPPO werkt nu hard aan het uitvoeren van diepgaand onderzoek voor standaarden in Releases 17 en 18. Als een van de eerste bedrijven die onderzoeksinitiatieven naar B5G/6G lanceerde, lanceerde OPPO’s normenteam de eerste 5G+AI-studie in 3GPP’s SA1-project, waarbij wordt onderzocht hoe 5G kan worden verbeterd door AI.

Met een solide technologische basis werkt OPPO ook aan de bekendheid van 5G-apparaten door consumenten wereldwijd een divers aanbod aan producten te bieden. In 2020 heeft OPPO nieuwe markten betreden dankzij de strategische partnerschappen met wereldwijde telefonieaanbieders, waaronder Deutsche Telekom, Vodafone, América Móvil, KDDI, en Softbank. De wereldwijde transport van 5G-smartphones groeide in het eerste kwartaal van 2021 met 458% jaar-op-jaar, en OPPO is volgens Strategy Analytics het op een na grootste 5G-smartphonemerk geworden met een marktaandeel van 16%.

Er ligt een lange weg voor ons voor de wereldwijde uitrol van 5G SA, maar met de missie van “Technology for Mankind, Kindness for the World,” zal OPPO actief blijven bijdragen aan 5G-standaardisatie terwijl het blijft samenwerken met wereldwijde partners om zijn technologische oplossingen verder te verbeteren. OPPO kijkt ernaar uit om zo snel mogelijk een betere 5G-ervaring te brengen aan zoveel mogelijk consumenten, zodat iedereen over de hele wereld kan genieten van het gemak van 5G.

Dit is een ingezonden bijdrage van OPPO. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.