2min

Bij de lancering van Windows 8 was lang niet iedereen blij met de nieuwe versie van het besturingssysteem. Er werden nou eenmaal nogal wat wijzigingen doorgevoerd, waar een gedeelte van de gebruikers maar niet aan kan wennen. Uit onze recensie van Windows 8.1, de eerste grote update, bleek dat Microsoft veel heeft gedaan met de kritiek die ontstond.

Nu zijn nog lang niet alle bezwaren weggewerkt. Je kan ook nooit iedereen blij maken. Maar Microsoft geeft de gebruikers wel meer mogelijkheden. Zo is het in Windows 8.1 redelijk eenvoudig om in te stellen dat het systeem naar de vertrouwde Desktop-omgeving moet opstarten in plaats van de gewraakte Modern UI, het startscherm van Windows 8. Dit is vooral voor mensen die geen touchscreen hebben wellicht een verademing.

Hoewel de instelling op zich makkelijk gevonden is, moet je wel weten waar je moet kijken. In dit artikel lees je wat je moet doen om naar de Desktop te starten.

Stap 1

Ga naar de Desktop-omgeving door in de Modern UI op de Desktop-tegel te drukken.

Stap 2

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk, in het menu dat verschijnt klik je vervolgens op Eigenschappen.

Stap 3

Er verschijnt vervolgens een venster met de naam Eigenschappen van taakbalk en navigatie. Daarin klik je op het tabblad Navigatie.

Stap 4

In het tabblad dat is verschenen zie je een veld genaamd Startscherm. Daar vind je verschillende opties. De optie die wij zoeken luidt Wanneer ik mij aanmeld of alle apps op een scherm sluit, naar het bureaublad gaan in plaats van naar Start. Zet het vinkje voor deze optie aan.

Druk vervolgens op de knop Toepassen en voilà! De volgende keer dat je opstart zal de Desktop-omgeving je begroeten. Ook als je alle actieve applicaties sluit kom je terecht op de Desktop.

Extra

Eventueel kan je in het venster ook kiezen om andere eigenschappen van de Modern UI aan te passen. Zo is het mogelijk de achtergronden van de twee omgevingen gelijk te trekken. Of de indeling van de Modern UI anders weer te geven.