Microsoft is druk bezig met update 1 voor Windows 8.1, waarmee verschillende wijzigingen worden doorgevoerd in het besturingssysteem. Recent deed het gerucht de ronde dat Microsoft Windows 8 voortaan standaard naar de desktop zou gaan opstarten en niet naar het nieuwe startscherm. Nu lijkt het erop dat Microsoft dit alleen goed doen als er geen touchscreen aanwezig is.

De introductie van Windows 8 en Windows 8.1 hebben voor veel discussie gezorgd, de een vindt het geweldig de ander vindt het niks. Microsoft probeer de kritieken zo goed mogelijk in kaart te brengen en wijzigingen door te voeren.

Met de grote update naar Windows 8.1 is er al veel verbeterd en heeft Microsoft goed geluisterd naar de kritieken van gebruikers. Met de aankomende update lijkt het dat weer te gaan doen. De desktop krijgt iets van zijn kracht terug en ook de nieuwe Windows Store-apps worden zichtbaar gemaakt op de taakbalk in de desktop-weergave inclusief preview-venster.

Daarnaast heeft Microsoft in Windows 8.1 al de optie toegevoegd voortaan direct naar de desktop op te starten, met de aankomende update ging het gerucht dat elk apparaat straks standaard zou worden gestart naar de desktop, dit lijkt niet waar te zijn, Microsoft zou overwegen elke pc zonder touchscreen automatisch naar de desktop te gaan doorstarten. We kunnen helaas niet bevestigen of dit ook werkelijk gaat gebeuren, maar het zou een oplossing kunnen zijn voor de kritieken.

Op de lange termijn maakt het voor Microsoft niet zoveel uit, want de verkopen van desktop-pc’s zijn volledig weggezakt en veel nieuwe laptops worden voorzien van touchscreen. Daarnaast kopen veel consumenten tegenwoordig sneller een tablet dan een laptop. Het is aan Microsoft om daar dan succesvoller mee te worden.