1 min

Inleiding

Het programma dat DOS meelevert om je hardeschijf te partitioneren is FDISK. FDISK staat voor “Fixed Disk”, dat is een oude benaming voor “Hard Disk”. FDISK kan je alleen gebruiken in DOS, en is ook alleen geschikt voor FAT partities, dus niet te gebruiken voor NTFS. In deze tutorial ben ik uitgegaan van de Engelse versie van FDISK omdat die toch het meeste voorkomt.

Als je met FDISK aan de slag gaat moet je erg voorzichtig zijn, want met een paar drukken op de knop kan je zo een gedeelte of zelfs je hele hardeschijf wissen! Dus gebruik het alleen als het echt nodig is, en zorg dat je weet wat je doet voordat je er aan begint.

FDISK onder Windows:
In Windows heb je de mogelijkheid om FDISK te starten via MS-DOS Prompt. Dit raden wij dit wel af want het is om problemen. Alleen als je de status van je hardeschijf wilt controleren kan je FDISK veilig gebruiken in een Windows omgeving. Verder dus altijd even de PC herstarten in dan naar DOS gaan.

Fat 32 ondersteuning:
De versie van FDISK die samen met Windows 95 OEM SR2 (en hoger) komt ondersteunt de mogelijkheid om FAT32 partities te partitioneren. Dit is gemaakt voor hardeschijven die een capaciteit van 512MB of meer. Als je dit dus wilt gebruiken moet je bij het opstarten van FDISK op de “y” drukken van “yes”. Je zult namelijk de vraag krijgen of je “Large disk support” aan wilt hebben.