2min

Zelf aan de slag

Nu je de meeste informatie over FDISK wel weet is het tijd om zelf aan de slag te gaan met het programma. Meestal zal je FDISK starten van een diskette dus dan moet je naar A: gaan, en dan hoef je alleen maar “FDISK” in te typen.

Als FDISK gestart is krijg je een scherm me de vraag “enable large disk support?”. Als je hardeschijf groter dan 512MB is moet je op “y” van “yes” drukken. Mocht je hardeschijf groter dan 512MB zijn, maar je drukt toch op “n” van “no”, dan wordt hij automatisch gelimiteerd op 2GB.

FDISK begin scherm

We gaan nu proberen een “primary DOS partitie” aan te maken. Op het scherm hierboven druk je op “1” en druk op “enter”. Dan krijg je dit scherm:

Kies hier ook weer voor de eerste optie dus druk op “1” en druk weer op “enter”. Dan krijg je de vraag of je de maximale capaciteit wilt gebruiken van je hardeschijf “Do you want to use maximum capacity for the partition?”. Als je voor ja kiest zal er 1 partitie gemaakt worden die de grote heeft van je hele hardeschijf. Kies je voor nee, dan zal je zelf de grote kunnen kiezen.

Nu je partitie gemaakt is moet je hem op actief zetten. Ga terug naar het hoofdscherm en kies nu voor optie 2. Druk op 1 om de eerste partitie te selecteren, en druk op enter.

Mocht je bij het maken van de “primary DOS partitie” voor yes gekozen hebben, dan kan je deze stap vergeten want je hele hardeschijf ruimte is al in gebruik voor je eerste partitie.

Vanaf het begin scherm gekeken druk je op “1” en daarna kies je voor optie nr. 2. Je zult weer gevraagd worden hoeveel MB je wilt gebruiken. Dit wijst zich allemaal vanzelf.

Als het goed is heb je nu een beetje geleerd hoe je met FDISK moet omgaan. Het nadeel van FDISK is dat je altijd al je data verliest als je iets met je partitie wilt doen, en je moet altijd formatteren na het aanmaken van nieuwe partities. Als je alleen de grote van een partitie wil veranderen dan is een programma zoals Partition Magic een betere keuze.