2min

Tags in dit artikel

,

Waar moet je de IDE-kabel inkorten?

Het is vooraf niet mogelijk om aan te geven waar dat moet gebeuren gezien de omstandigheden waarin gewerkt wordt. Het is belangrijk om al van tevoren te bedenken hoeveel de IDE-kabel ingekort moet worden. Tevens is het belangrijk om te bedenken op welke plek dit moet gaan gebeuren. Meet zorgvuldig, want als een stekker eenmaal op een andere plaats aangebracht is, dan is het niet zonder meer mogelijk om die fout te herstellen.

Een IDE-kabel telt doorgaans drie stekkers. Bij de oudere kabels met 40 aders (ATA33) is dit drietal meestal zwart van kleur, recentere kabels met 80 aders (ATA66 en hoger) hebben gekleurde stekkers.

Bij ATA66 kabels zijn de stekkers voor op het moederbord blauw gekleurd en deze bevinden zich aan de langste kant van de kabel. De middelste stekker is de slave-aansluiting, uitgevoerd in het grijs. De laatste stekker is de zwarte master-aansluiting die aan de korte kant van de kabel terug te vinden is.

Hieronder is dus een 40-aderige ATA33 kabel afgebeeld, met 3 zwarte stekkers.



Het is aan te raden om de slave-stekker te laten zitten op de plaats waar deze al zat. Verderop in de tutorial zullen we stekkers los gaan maken en op hun nieuwe locatie vastmaken. Op de oude plek blijven echter 40 of 80 gaatjes achter. Het is het handigste als die gaatjes in het gedeelte vallen dat uiteindelijk afgeknipt wordt. Dat lukt niet als je in het midden van de kabel gaatjes hebt. Gebruik dus de slave-aansluiting als referentiepunt.

Vergeet niet om duidelijk aan te geven waar de stekkers later weer moeten worden vastgemaakt. Noteer eventueel ook in welke richting stekkers bevestigd zijn, het terugplaatsen moet namelijk wel op dezelfde manier gebeuren.