2min

Tags in dit artikel

,

Het loshalen van de stekkers

We gaan verder met het losmaken van de stekkers die verplaatst moeten worden. In de praktijk zal dit voornamelijk de stekker aan de moederbordzijde zijn, aangezien de meeste lengte in het deel tussen moederbord en de slave-drive zit. Mocht je echter ook de master-stekker dichter bij de slave-stekker willen hebben dan moet ook de master-stekker losgemaakt worden.

Een IDE-stekker bestaat uit een basis-deel met scherpe mesjes, die de kabel opensnijden en zodoende contact maken met de kabel, daarop zit een dekseltje geklemd en het geheel wordt in sommige gevallen gecompleteerd met nog een dekseltje. In deze tutorial is het laatste klepje ook aanwezig.



Het laatste dekseltje (op de foto hierboven rood gemarkeerd) verwijderen we als eerste. Dit is direct het lastigste gedeelte. Het is de bedoeling om het onderste weerhaakje los te krijgen. Probeer dit te bereiken door met een puntig voorwerp op de aangegeven manier het weerhaakje los te drukken. Wij gebruiken op de foto hieronder de punt van een schaar. Mocht het nokje afbreken, geen nood, een drupje secondelijm lost op het einde alle problemen op.



Het tweede dekseltje is eenvoudiger los te krijgen. Je hebt hiervoor iets meer werkruimte en speling. Het hieronder in rood gemarkeerde haakje valt precies achter een klemmetje op het basisgedeelte van de stekker.



Losmaken is het eenvoudigste met een dunne speld of naald. Hiermee is het klemmetje over het haakje te werken. Wanneer je dat aan beide zijden van de stekker doet zal het dekseltje vlot loskomen.





Zoals je kunt zien zit de kabel op de stekker gedrukt. De kabel laat zich eenvoudig lostrekken en dat gaan we dus ook doen.