2min

Overklokken met RivaTuner

Als je RivaTuner succesvol hebt geïnstalleerd, kunnen we meteen beginnen. Als eerste starten wij RivaTuner. In het scherm klik je op het pijltje rechts, dan verschijnen er 5 knoppen. De eerste knop van links is de knop voor het overklok-scherm. In dat scherm kun je de daadwerkelijke klokfrequenties van de videokaart aanpassen.

De ATI Radeon HD4870 die in dit artikel gebruikt wordt heeft een standaard kloksnelheid van 750 MHz Core en 900 MHz Memory.

Nu gaan we de kloksnelheid met 10MHz per stapje ophogen. Daarvoor moeten we eerst het vinkje aanvinken bij “Enable low-level hardware overclocking”. Als we dit gedaan hebben dan vraagt RivaTuner hoe de standaard klokfrequenties gedetecteerd moeten worden. Hier kiezen we Detect Now.Het is de bedoeling dat je maar 1 component (GPU, Shaders, Geheugen) tegelijk overklokt, want als je meerdere componenten tegelijk overklokt, weet je nooit exact waar de fout zit. Dus dan weet je ook niet welk component je een stapje terug moet klokken.

Bij de meeste videokaarten kan je alleen de Core klokfrequentie overklokken en het geheugen, er zijn echter ook videokaarten met een aparte shader klokfrequentie en die kan je ook overklokken.

Nu is het echt tijd om over te klokken. We beginnen met de core klokfrequentie, we slepen de balk een klein stukje naar rechts zodat de frequentie van de core op 760 komt te staan. Druk nu op toepassen/apply. Nu is de kloksnelheid dus opgehoogd met 10 MHz. Nu is het tijd om te testen of de videokaart het wel aankan. Dit doen we door middel van een benchmark in 3DMark06. Mocht je de voorkeur geven aan Vantage of een game benchmark dan kan dit ook. Start de test!