2min

Tags in dit artikel

, , ,

MySQL / phpMyAdmin

Als het goed is zijn Apache en PHP nu goed geïnstalleerd. Maar wat heb je aan PHP als je geen database kunt draaien? Oplossing… MySQL installeren. MySQL is een van de meest gebruikte database programma’s ter wereld. Het leuke is dat het ook nog eens gratis is.

Als eerste gaan we MySQL eens even downloaden, dat doe je hier. We hebben gekozen voor versie 5.0.41. (47MB). Na het downloaden unzip het .zip bestand en begin de installatie door op setup.exe te drukken. Volg de instructies op het scherm. Zorg dat je als installatie directory C:webservermysql opgeeft. Na de installatie moet je je computer even herstarten.

Na de reboot gaan we MySQL configureren, dit gaat als volgt. Ga naar C:webserverMysqlbin en open winmysqladmin.exe. Dit is de eerste keer dat je het programma opent dus je zult eerst een loginnaam en een password moeten opgeven. Als je dit gedaan hebt krijg je een programma waarbij je van alles kunt instellen. Dit kun je gewoon laten zoals het is, en het programma afsluiten.

MySQL is nu succesvol geïnstalleerd en geconfigureerd. Om nu makkelijk databasen te beheren is het aan te raden om phpMyAdmin te installeren. Download hier de laatste stabiele versie. Unzip alle bestanden en plaats de directory phpMyAdmin in de www directory. C:webserverwwwphpMyAdmin.

Nu moeten we phpMyAdmin gaan configuren. Ga naar de phpMyAdmin directory en open het bestand config.inc.php.

Op regel 39 vind je $cfg[‘PmaAbsoluteUri’] = ”; verander dat naar $cfg[‘PmaAbsoluteUri’] = ‘http://localhost/phpMyAdmin/’;.

Op regels 72 en 73 staat:
$cfg[‘Servers’][$i][‘user’] = ‘root’; // MySQL user
$cfg[‘Servers’][$i][‘password’] = ”; // MySQL password (only needed

Verander dat naar de gegeven die je hebt ingevuld bij het configureren van MySQL.
$cfg[‘Servers’][$i][‘user’] = ‘JOU GEBRUIKERSNAAM’; // MySQL user
$cfg[‘Servers’][$i][‘password’] = ‘JOU PASSWORD!!’; // MySQL password (only needed
.

Sla config.inc.php op, en sluit het bestand. Nu is het tijd om te testen of MySQL en phpMyAdmin goed zijn geconfigureerd. Ga naar http://localhost/phpMyAdmin/. Als het goed is zie je het onderstaande scherm verschijnen. Hier kun je verder je databasen beheren.

Zoals je ziet is het nog niet zo heel moeilijk om je eigen webserver te installeren.

Table of contents