2min

Tags in dit artikel

, ,

Performancewinst in benchmarks

Dit is eigenlijk het maken van onze uiteindelijke overklok. We voegen de hoofdstukken acht en negen bij elkaar en gaan deze samenvoegen tot één overklok. Waarschijnlijk heb je in deze stukken twee gevonden voor je geheugen en de CPU, maar nu moeten we nog even zorgen dat die min of meer op één lijn liggen. Hoe gaan we dat doen? Simpel, aan de hand van benchmarks en kijken welke combinatie de beste prestatie geeft. Want daar doen we het toch uiteindelijk voor?

Wat we nu gaan doen is gewoon trial and error. Het is ook wel leuk om te kijken wat je systeem op stock snelheden voor prestaties neerzet, zodat je erna kunt kijken of je er erg op vooruit bent gegaan. Zodoende kun je zelf ook echt zien of het effect voor je heeft gehad.

Welke benchmarks gaan we gebruiken? Ik ga het doen met wPrime en SuperPi 4M. Mijn ervaring is dat deze twee benchmarks een redelijk volledig beeld geven van de systeemprestaties. Als je liever een andere benchmark neemt, dan kan dat natuurlijk ook. Het gaat allemaal om hetzelfde principe.

Ik ga stap voor stap zoeken naar een compromis tussen geheugensnelheid, CPU snelheid en FSB. Zoals al gezegd is meestal gewoon een beetje vallen en opstaan. Ik moet er wel bij vermelden dat ik dit al eerder gedaan heb met dit systeem, dus ik weet wel wat het optimum. Maar ik ga gewoon dat allemaal vergeten. Ik ga opnieuw het wiel uitvinden, en eens opnieuw naar mijn overklok kijken.
  • Maximale CPU klok was 2880MHz.
  • Maximale FSB was 370MHz.
  • Maximale RAM frequentie was 586MHz.

Wat is de beste setting?


Mijn mogelijkheden zijn betrekkelijk makkelijk:
351MHz FSB met een 3:5 RAM divider voor een RAM frequentie van 584MHz. En 370MHz FSB met een 2:3 divider voor 555MHz op het RAM.

Na een paar korte tests bleek dat de laatste net wat sneller was. Deze nemen we dus.