3min

Tags in dit artikel

, ,

Voordat we beginnen met overklokken

Overklokken is natuurlijk niet zonder risico. Het is gratis extra performance, maar voor niets gaat de zon op. Er kunnen ook een heleboel dingen mis gaan en daar wil ik je wel graag even op attenderen.

Veilig voltage


Je hebt misschien wel eens gehoord dat je een CPU dood kunt klokken. Dat wil zeggen dat je CPU nadat je ermee hebt overgeklokt ineens kapot is. Ik heb op AMD64 processors helemaal tot 2,0V gebenchmarkt en ik heb nog nooit op voltages onder de 1.8V een CPU doodgeklokt. Als een CPU te warm wordt dan schakelt hij zich vanzelf uit, hij gaat niet smelten en vliegt niet in de brand of iets dergelijks. Wat er kan gebeuren is als je extreem hoge voltages (denk richting de 2,0V, laten we een veiligheidsmarge nemen van 1,75V+) dan kan de CPU wel stuk gaan. Je moet je voorstellen dat je een heel dun draadje neemt en daar een heel hoog voltage opzet, dan gaat dat draadje kapot. Met extreem hoge voltages kan dit met een processor ook gebeuren. Ik durf hier wel te beweren dat je dat met voltages onder de 1.6V niet gaat lukken. Zolang je daar onder blijft ben je dus veilig.

Het kan eigenlijk niet dat je moederbord stukgaat, enkel en alleen door het overklokken. Je verandert wat frequenties, en tenzij je de voltages extreem gaat verhogen gaat er niet veel stuk.

Wat kan er misgaan


Wat kan er dan wel misgaan? Zolang je de voltages binnen de perken houdt kan er wel wat misgaan. Een instabiele CPU maakt fouten, dan telt hij bijvoorbeeld 0 en 1 bij elkaar op, maar dan op een extreem ingewikkelde manier met FPU’s en dergelijke. En die fouten kunnen leiden tot datacorruptie. Wat houdt dit in? Je Windows installatie gaat ‘kapot’. Je register kan corrupt raken, je PC loopt niet helemaal lekker meer, als je een film codeert op een instabiele CPU dan ziet je film er ineens raar uit. Daarom gaan we in deze tutorial eens voorzichtig overklokken en goed testen voordat we de OC stabiel gaan noemen. Het kan zijn dat je Windows na één keer overklokken meteen instabiel is, maar die kans is enorm klein. Na een hele tijd op een instabiele CPU gewerkt te hebben kan datacorruptie voorkomen. Dat ligt er aan hoe instabiel je CPU is. Gevolg kan zijn dat je data kwijtraakt en Windows opnieuw moet installeren.

Dit stukje is vooral bedoeld om aan te geven dàt er wel iets mis kan gaan, maar de kans is niet erg groot. Overklokken is helemaal op je eigen risico, ik neem geen verantwoordelijkheid voor wat jij met je CPU doet.

CMOS reset


Één belangrijk iets wat je nog wel even op moet zoeken voordat we gaan overklokken is hoe je je CMOS reset. Als je namelijk wat verkeerde instelling in je BIOS instelt, en je computer wil niet meer booten dan moeten we een CMOS reset uitvoeren. Alle instelingen uit de BIOS gaan weer terug naar default en je moet ze dan weer opnieuw invoeren. Zoek voordat je gaat OC’en op hoe dit moet.

Maak een backup van je register


Als allerlaatste: misschien is het handig om van tevoren een backup te maken van je register. Er zijn hier meerdere programma’s voor te vinden, zelf gebruik in daarvoor Register Mechanic.