2min

Tags in dit artikel

, ,

Overklokken van het RAM

Naast de kloksnelheid van je CPU speelt er nog een kloksnelheid een belangrijke rol, namelijk de snelheid van je RAM. Zet je geheugensnelheid maar eens erg laag, draai eens een SPI 1M test en doe hetzelfde eens met een hoge RAM klok. Mooi verschil hè?

We gaan dit dus ook overklokken. Hoe gaan we dit doen? Op dezelfde manier als dat we de max van de CPU opgezocht hebben. We zetten een divider van 2:3 of 1:2 op het geheugen en we beginnen op een vDimm van 2,1V. Timings worden voor het geheugen 5-5-5-15. Als je de vDimm wilt verhogen, raad ik je zeer aan om voor 24/7 gebruik niet verder dan 2,3V te gaan en je geheugen actief te koelen.


Uiteindelijk komen we ook op een maximale geheugenklok terecht. Voor Core 2 platformen heb je veel meer aan geheugensnelheid dan aan strakke RAM timings, maar je mag van mij best 4-4-4-12 gaan gebruiken, het hele proces herhalen en kijken wat op die snelheid je max is.

In ieder geval denk je op een gegeven moment, gaaf, ik heb mijn maximale RAM snelheid gevonden. Dan gaan we je maar even uit de droom helpen door SP2004 Orhtos Edition er weer bij te pakken. Blend mode aan en stressen maar. Tien uur is eigenlijk wel de eis, maar mijn ervaring is dat als je je RAM gaat kloken, dat vijf uur ook wel genoeg is.

Mijn maximale memklok is met deze modules 586MHz 5-5-5-15 op 2.2V.

Suicide shots


Suicide Shots zijn met je RAM geheugen een stuk minder spectaculair dan met bijvoorbeeld CPU’s, maar als je in de buurt komt van de 700MHz (DDR2-1400) dan is dit toch wel redelijk speciaal en wel vermeldenswaardig.