Abonneer je gratis op Techzine!

In principe heeft bijna elk apparaat een aparte IRQ nodig om goed te werken. Het beste kan je je een gebouw voorstellen met huizen met allemaal een bel en een drukknop. Elke drukknop bezit dus zijn eigen bel. Wanneer we dus over een IRQ probleem praten moet je dus je voorstellen dat meerdere drukknopen gebruik maken van dezelfde bel. Dus dan kan het effect zijn dat een van de apparaten in de pc niet naar behoren zal werken.

Om even een voorbeeld te nemen we hebben een geluidskaart en een netwerkkaart in de pc zitten die beide IRQ 5 gebruiken met als gevolg dat de kaarten niet samen werken.

Wat kunnen we doen om deze problemen te verkomen? We gaan de IRQ’s afdwingen zodat bijna elke kaart in de pc ook een eigen IRQ krijgt.

Hier volgt eerst even een lijstje met de standaard IRQ indeling:

IRQ 0 Systeem Timer
IRQ 1 Keyboard Controller
IRQ 2 Programmeerbare Interupt Controller
IRQ 3 Communicatie Port 2
IRQ 4 Communicatie Port 3
IRQ 5 Geluidskaart
IRQ 6 Floppydisk Controller
IRQ 7 Printerport LPT1
IRQ 8 Systeem Timer
IRQ 9 vrij / Netwerkkaart
IRQ 10 vrij / SCSI kaart
IRQ 11 vrij/
IRQ 12 PS2 Port
IRQ 13 Numerieke Data Processor
IRQ 14/15 IDE controller

Tevens moet ik er even bij vermelden dat niet ieder moederbord geschikt is om dit te doen.

Hoe gaat dit eigenlijk in z’n werk.

Ten eerste moet in de bios de optie PNP OS op “No” staan. Staat deze op “Yes” houdt dit in dat het door het moederbord zelf geregeld wordt.

Ook hebben de meeste biossen de optie PNP and PCI Setup. Hier kan men per PCI slot een IRQ afdwingen.

Dit ziet er zo uit:

Slot 1 IRQ :Auto
Slot 2 IRQ :Auto
Slot 3 IRQ :Auto
Slot 4/5 IRQ :Auto

Zoals hier te zien maken slot4 en slot 5 maken dus al gebruik van hetzelfde IRQ, dus dat betekent dat je beide sloten maar 1 IRQ kan toewijzen.

Uiteraard spreekt het voor zich dat de auto instellingen zijn te wijzigen in een getal. Belangrijk is hier om te weten hoe de telling van de sloten is.

Bij de meeste moederborden is slot 1 het AGP slot en het PCI slot wat direct hier onder volgt natuurlijk volgt daarna PCI 2 en PCI 3 en PCI 4&5. Bij de SCSI borden van Asus en de lan SCSI borden is deze telling anders om. Het gaat hier om de Asus b2b-S en de LS. Hier is het PCI slot onder de AGP bus dus nummer 4.

Dus wat ga je doen als je IRQ wil afdwingen je gaat met de klant na welk slot het apparaat zit en wat voor apparaat het is.
B.v. de klant heeft een modem in PCI slot 3 zitten.

Nu ga je even na of com disabled is zodra dit het geval is wijzig je dus met de klant de configuratie van PCI slot 3 in IRQ 3 dus de auto vervalt hierbij.

Zo kan je dit dus voor elk apparaat doen.

Dus stel dat de lijst er zo uit zo zien.

PCI slot 1:auto
PCI slot 2: IRQ 3
PCI slot 3: IRQ 5
PCI slot 4/5: IRQ 10

Dit zo betekent dat de configuratie er as volgt uitziet:

Slot 1 een videokaart
Slot 2 een modem
Slot 3 een geluidskaart
Slot 4 of 5 netwerkkaart

Uiteraard zijn er natuurlijk ook dingen die onboard (op het moederbord) zitten en dus ook een IRQ gebruiken. B.v. USB maakt gebruik van een IRQ over het algemeen wordt de USB gedeeld met PCI slot 3.