2min

AMD laat door middel van een persbericht weten over de introductie van de AMD Ryzen mobiele processoren, voorheen ook wel bekend onder de codenaam ‘Raven Ridge’ mobile APU. Het bedrijf wil met de processoren goede prestaties en een complete entertainment-beleving realiseren voor 2-in-1’s, convertibles en extreem dunne notebooks.

De nieuwe Ryzen 7 2700U en Ryzen 5 2500U mobiele processoren combineren de architectuur vaan de Zen x86 cores met Radeon Vega graphics in een system-on-chip design. Over de Ryzen 7 2700U schrijft AMD dat het de snelste processor voor extreem dunne notebooks is. Dat gebeurt door een maximum van 44 procent meer multi-threaded CPU-prestaties en maximaal 161 procent meer grafische prestaties dan de concurrentie, aldus AMD.

Prestaties

De mobiele Ryzen-processoren beschikken over maximaal vier cores en acht threads. Bij de Ryzen 7 2700U is er aanpasbare 15-watt TDP aanwezig. In vergelijking met andere mobiele processoren van AMD zijn er betere prestaties. Het zou gaan om drie keer de CPU-performance, tot 2,3 keer de GPU-performance en tot 58 procent minder energieverbruik.

Verder belooft het bedrijf krachtige GPU-prestaties voor een complete entertainment ervaring. Er moeten goede framerates bij 1080p voor populair e-sports games gehaald worden. Spellen die AMD noemt zijn League of Legends, Overwatch, CS: GO en DOTA 2. Ook zijn de chips geschikt voor beeldschermen met HDR, Radeon FreeSync 2 en 4K.

Streven

Het bedrijf laat over de introductie weten dat er al beloofd is om in 2017 innovatie naar ieder segment van de pc-markt te brengen. Met de nieuwe processoren wil het bedrijf goede prestaties leveren voor dagelijkse activiteiten, multi-tasking en geavanceerde workloads. Hoe het bedrijf dat wil realiseren, wordt nog iets beter duidelijk in de tabel uit het persbericht. Daarin worden de specificaties uiteen gezet.

Producenten zoals Acer, HP en Lenovo zullen de komende weken systemen uitbrengen die gebruikmaken van de mobiele processoren. Begin 2018 komen andere fabrikanten, waaronder Dell en Asus, met apparaten.