De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst beweert dat het gsm-verkeer binnenkort op grote schaal kan worden gehackt, zodat iedereen gemakkelijk kan worden afgeluisterd.

Nadat een Duitse wetenschapper bekend had gemaakt hoe de versleuteling van het gsm-verkeer werkt en kan worden gekraakt, heeft de AIVD alarm geslagen. De geheime dienst waarschuwt omdat hackers er nu vrij gemakkelijk in kunnen slagen om het telefoon en sms verkeer af te luisteren, dit kan vrij goedkoop en zonder het af te luisteren toestel ooit in handen te hebben gehad.

De AIVD heeft samen met het Computer Emergency Response Team een nieuw feitenrelaas gestuurd naar alle ambtenaren over de onveilige gsm-technologie, in ruim vier op de vijf telefoons is deze technologie toegepast en in meer dan 200 landen is een dergelijk netwerk uitgerold. De overheidsinstanties worden geadviseerd om alternatieven te zoeken om te bellen.

Er wordt geadviseerd over te stappen op UMTS en GPRS-verbindingen, omdat deze technologie beter is versleuteld. Het gebruik van persoonlijke versleutelingssystemen wordt ook geadviseerd.