Google is er naar verluidt klaar voor om verschillende nieuwe hardwareplatformen te lanceren die erop gericht zijn om het voor ontwikkelaars gemakkelijker te maken om nieuwe AI-functies uit te testen. Google zou drie nieuwe apparaten uitbrengen onder de nieuwe merknaam Coral.

De apparaten werden ontdekt door Hackster op een webpagina die naar het schijnt opgezet is om ze te promoten op het moment dat Google de producten ook daadwerkelijk lanceert. Het gaat onder meer om een development board dat 149 dollar (132,8 euro) gaat kosten, een USB-accelerator voor 75 dollar (66,8 euro). Ook lanceert Google straks een camera add-on met resolutie van vijf megapixels die op het development board geplaatst kan worden en 25 dollar (22,2 euro) gaat kosten.

Uitgebreid testen

De eerste twee items bevatten Google’s Edge TPU-chips. Dat zijn kleine ASIC-processoren die AI-modellen kunnen draaien en dat efficiënter doen dan traditionele chips. Ook draaien ze op TensorFlow Lite, een afgeslankte versie van de AI-software van Google die ontworpen is voor mobiele en IoT-apparaten.

De producten gaan AI-ontwikkelaars helpen om nieuwe diensten te ontwikkelen. Daarbij legt Google met deze nieuwe producten vooral nadruk op het laatste deel van het ontwikkelproces. De Coral-producten komen dus kijken nadat een ontwikkelaar een AI-dienst heeft gebouwd en deze klaar is om te testen.

Goede timing

Als Google op korte termijn ook echt met deze producten komt, is dat mogelijk goed getimed. Intel zal namelijk binnenkort met soortgelijke eigen producten komen. Dat bedrijf wil de Neural Compute Stick USB-accelerator lanceren. Coral zal echter snel op de markt komen. Google treft naar verluidt op dit moment de voorbereidingen voor een nieuw evenement waarbij het de producten wil lanceren voor zowel ontwikkelaars als consumenten.

Eerder werd verwacht dat Google de producten tijdens de TensorFlow Dev Summit zou lanceren. Die vond de afgelopen twee dagen plaats, maar de nieuwe Coral-producten bleven uit. Vermoedelijk komt het bedrijf dus met een los evenement.