1 min

Apple staat op het punt nog meer nadruk op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te leggen. Althans, daar lijkt het op, want de onderneming uit Cupertino heeft net een directeur aangesteld voor een divisie die zich enkel bezighoudt met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Het gaat om Ruslan Salakhutdinov, voormalig universitair hoofddocent bij een van de meest vooraanstaande instituten als het aankomt op kunstmatige intelligentie, Carnegie Mellon University.  Daar heeft Salakhutdinov de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar deep learning en neurale netwerken. Het idee van zijn onderzoek is om uit te vogelen hoe computers kunnen leren van onbewerkte data.

Normaliter werken algoritmes met voorgecontroleerde gegevens, maar in de techniek waar Salakhutdinov aan werkt, leren ze zonder zogenaamde supervisie. Het idee is dat een algoritme beschikt over een flinke hoeveelheid data en op basis daarvan zelf zaken kan ‘leren’. Volgens kenners van het vak is dit nodig om grote stappen te kunnen maken op het gebied van kunstmatige intelligentie en onder meer CNet stelt dat Salakhutdinov wel eens de juiste man kan zijn om dit te realiseren.

Apple maakt al langer stappen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Zo beschikt stemassistent Siri al twee jaar over technologie die gebaseerd is op de werking van het menselijk brein.