2min

Tags in dit artikel

, , ,

Hoewel 95% van de Nederlandse internetters zich bewust is van de risico’s van het gebruik van internet, nemen ze nauwelijks concrete maatregelen. Dit blijkt uit onderzoek van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1700 internetgebruikers in Nederland, zowel particuliere als kleinzakelijke gebruikers. Uit het onderzoek bleek dat 71% van de gebruikers last heeft (gehad) van virussen, 80% ongewenste reclame ontving (SPAM) en 40% onbedoeld op sekssites terechtkwam. De maatregelen die internetgebruikers nemen, zijn vooral gericht op bescherming tegen virussen: meer dan 80% van de internetters heeft een virusscanner geïnstalleerd en opent geen e-mail van onbekenden. Aanmerkelijk minder aandacht is er voor preventie tegen overige risico’s: een minderheid heeft een firewall geïnstalleerd en slechts 20% let op privacyaspecten (zoals bijvoorbeeld een beveiligde verbinding) of op de aanwezigheid van een elektronische handtekening. Verder zijn veel internetgebruikers niet consequent in het actualiseren van eenmaal geïnstalleerde virusscanners. Veel internetters nemen geen preventieve maatregelen omdat ze denken dat het vooral anderen zijn, en niet zozeer zij zelf, die risico lopen.

Op initiatief van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken is in oktober 2001 de landelijke campagne Surf op Safe gestart. De campagne is een project van overheid, bedrijfsleven en gebruikersorganisaties en richt zich op veiliger gebruik van internet. Zoals uit het gebruikersonderzoek naar voren komt, zijn veel internetters niet goed op de hoogte van het feit dat preventieve maatregelen vaak eenvoudig en niet kostbaar zijn. De website www.surfopsafe.nl bevat uitgebreide informatie over een betere beveiliging. Naast tips & trucs, een overzicht van de meest gestelde vragen en de mogelijkheid om zelf vragen stellen, biedt de site sinds kort ook een elektronische nieuwsbrief aan.