2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De politie heeft apparatuur ingenomen bij een Nederlands hacker. Er kwam een verzoek uit Amerika om de inval bij de Nederlandse hacker te doen.

De inval vond plaats op 16 juli, zo bevestigt een politiewoordvoerster van district Eemland-Zuid. Ze kan niet zeggen waarvan de 19-jarige jongen uit Leusden wordt verdacht. "De zaak is nog in onderzoek." Volgens het huiszoekingsbevel zou er sprake zijn geweest van computervredebreuk. Tot nu toe heeft de hacker nog geen dagvaarding ontvangen.Tegen de advocaat van de hacker heeft de politie verteld dat de huiszoeking was gedaan na een verzoek van de Amerikaanse overheid bij de Nederlandse justitie. "De Nederlandse justitie zegt bij zo’n verzoek om medewerking altijd ‘ja’", aldus de advocaat, Mark Krul.

Het schijnt zo te zijn dat de verdachte, werkt onder de nickname ‘Kaas’ is binnengedrongen op het netwerk van het Amerikaanse bedrijf Hellmuth, Obata & Kassabaum (HOK).

Kaas deed hier een aanbod aan het bedrijf om lekken te repareren. Het bedrijf leek aanvankelijk in te gaan op het aanbod van de hacker om de veiligheidslekken te verhelpen. Kaas: "Op hun verzoek heb ik rapporten over de gaten opgesteld. Daarmee was ik op 10 juli klaar. Ze beloofden me 3600 dollar te geven voor de informatie. Toen heb ik ze mijn adres gegeven.

Op 16 juli stond de politie voor mijn deur." De hacker zegt dat hij geen schade heeft aangericht. "Ik heb niks gesloopt en ben dat ook nooit van plan geweest. Ik had alles op hun netwerk kunnen doen. Als ik die tekeningen had verkocht, was ik nu miljonair geweest."

Volgens de politiewoordvoerster zal het onderzoek ‘niet lang meer’ duren.