2min

Tags in dit artikel

, ,

De Business Software Alliance (BSA) spreekt haar zorg uit over het groeiend aantal gevallen van softwarepiraterij waarbij minderjarigen betrokken zijn. De BSA waarschuwt ouders dat ‘rondhangen’ in cyberspace dezelfde gevaren met zich mee kan brengen als rondhangen in een foute buurt. In het Verenigd Koninkrijk is onlangs een zestienjarige scholier aangeklaagd, voor het verkopen van illegale software op veilingsites. In Zwitserland werd een minderjarige vervolgd voor het adverteren en verkopen van illegale software via een advertentiesite en een tweede Zwitserse scholier werd veroordeeld wegens de verkoop van illegale software cd’s op basis van copyright- en mededingingswetgeving. De BSA is nog meer soortgelijke zaken in Europa op het spoor.

"Het toenemende aantal van dit soort gevallen is een zorgwekkende ontwikkeling. Het laat zien dat het ontplooien van illegale praktijken via internet al jong begint", aldus Beth Scott, vice president van BSA Europe. "Met hun stappen in de virtuele criminele onderwereld overtreden deze tieners niet alleen de wet, maar zetten ze mogelijk ook de eerste stappen in de richting van daaraan gerelateerde overtredingen. Veel illegale websites hebben banden met de porno-industrie en de wereld van het on-line gokken."

De BSA roept ouders dan ook op hun kinderen te laten weten dat downloaden van illegale software diefstal is en strafbaar. Ook vindt de softwarepolitie het een taak van de ouders om online aankopen van hun kinderen te controleren. Verder ziet de BSA graag dat ouders een internetfilter installeren om de zoekterm ‘warez’ onbruikbaar te maken.