1 min

Tags in dit artikel

De internationale organisatie achter het online domeinnamensysteem wil een beperkt aantal nieuwe achtervoegsels mogelijk maken. Het zal voor de tweede keer zijn sinds 1985 dat er nieuwe zogenoemde toplevel-domeinen (tld’s) worden ingevoerd. In 2000 zijn zeven nieuwe achtervoegsels goedgekeurd, waaronder .biz en .info. President M. Stuart Lynn van de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) weigerde zondag iets te zeggen over hoeveel domeinen er mogelijk worden toegevoegd en wanneer dit zou kunnen gebeuren. Vanuit het bedrijfsleven is altijd veel vraag geweest naar nieuwe tld’s, omdat de domeinnamen nagenoeg op zijn.

Onder de nieuwe toplevel-domeinen zouden eventueel zakelijke namen kunnen zitten, die verwijzen naar een specifieke industrie of sector. Voorbeelden zijn .travel, .news en .health. Organisaties of bedrijven zouden zo’n domein kunnen sponsoren, maar ICANN blijft uiteindelijk aan de touwtjes trekken. Het kan zogezegd nog wel even duren voor de nieuwe achtervoegsels worden ingevoerd. Internationaal is er onder meer om die reden altijd kritiek geweest op de ICANN. Mobieltjesmaker Nokia klaagt er bijvoorbeeld over dat men al twee jaar wacht op de introductie van een nieuw tld voor de draadloze telecomindustrie.

De ICANN is in 1998 opgericht door de Amerikaanse regering, om toezicht te houden op het online adressensysteem. Tot die tijd viel het systeem onder de verantwoordelijkheid van vrijwilligers en onafhankelijke instellingen.