min

Tags in dit artikel

, ,

Vandaag gaf EPN samen met de kamerleden Jos Hessels en Tineke Netelenbos het officiële startsein voor een experiment met online stemmen tijdens de Tweede Kamer verkiezingen in januari. De politici testten http://www.stemportaal.nl/ en concludeerden dat het concept van Stemportaal kan bijdragen aan een beter stemproces in de toekomst. Stemportaal geeft toegang geeft tot online proef- stemmen en polls. De site is ontwikkeld door Siennax, participant van EPN.

“Het is een mooi initiatief. Als het verder wordt uitgewerkt, kan stemmen via internet een belangrijke bijdrage leveren aan het opkrikken van de ‘opkomst’ bij verkiezingen”, aldus Jos Hessels (lid 2e kamer CDA). Stemportaal laat zien hoe eenvoudig online stemmen is voor de burger. Tineke Netelenbos (lid 2e kamer PvdA) "De website is heel overzichtelijk en het online stemmen zelf is inderdaad veel eenvoudiger en makkelijker dan het “oude” stemmen met een potlood of een stemmachine."

Toch komt stemmen via internet in Nederland moeizaam van de grond. EPN, warm pleitbezorger van elektronisch stemmen via internet en de telefoon, richtte al in 1998 het Platform Elektronisch stemmen op. Het volkspetitionnement dat hieruit voortkwam heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan ‘de bekendheid’ van de kansen die elektronisch stemmen biedt. Inmiddels is zelfs een meerderheid van de tweede kamer vóór experimenten met elektronisch stemmen. De Nederlandse overheid is echter nog niet verder gekomen dan een plan voor een experiment met online stemmen in 2004.