1 min

Tags in dit artikel

, ,

De Air Line Pilots Association uit Washington maakt zich zorgen over plannen van de luchtvaartindustrie om in vliegtuigen internettoegang via WiFi aan te bieden. De instrumenten aan boord zouden hierdoor ontregeld kunnen raken. Op dit moment is het gebruik van mobiele telefoons, radio’s en semafoons in vliegtuigen niet toegestaan, maar laptops met ingebouwde WiFi zender ontvangers mogen wel worden gebruikt. De WiFi chip hoeft zelfs niet uitgeschakeld te worden, hoewel dat met de meeste laptops wel mogelijk is.

Weliswaar zijn de signalen van Wi-Fi chips twintig keer zwakker dan die van mobiele telefoons (30 tot 40 milliwatt versus 600 milliwatt bij mobiele telefoons), maar dat wil niet zeggen dat er geen storing zou kunnen optreden.

Boeing heeft zelfs al draadloze lokale netwerken in toestellen van Lufthansa en British Airways geïnstalleerd, zodat passagiers in de lucht kunnen internetten. Hoewel de Federal Aviation Administration (FAA) hiervoor toestemming heeft gegeven, wordt er nu eerst een onderzoek uitgevoerd naar eventuele interferentie tussen WiFi en andere radiografische apparatuur.