Alhoewel er de laatste jaren diverse uitvindingen zijn gedaan die het mobiel bellen in vliegtuigen mogelijk moet maken, hebben onderzoekers van een Amerikaanse Universiteit uit een onderzoek geconcludeert dat het verbod op bellen moet blijven.

De onderzoekers van de Carnegie Mellon University ontdekten dat de effecten van mobiele telefoonverbindingen en apparaten zoals GPS systemen ernstiger zijn dan gedacht werd.
De onderzoekers monitorden de stralingen middels een antenne die verbonden was aan een mobiele spectrum analyseerder.

Uit de meetgegevens bleek dat er met één op de vier mobieltjes gebeld wordt tijdens commerciële vluchten in de Verenigde Staten. Een aantal van deze gesprekken vonden plaats tijdens kritieke momenten zoals het opstijgen en de landing, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
Alhoewel het onderzoek zich voornamelijk toespitste op het gebruik van mobiele telefoons in vliegtuigen, bleken ook laptops en DVD spelers negatieve invloed te hebben op het vliegtuig.

Volgens de onderzoekers kunnen de apparaten storing geven met een aantal belangrijke instrumenten in de cockpit en dan met name op GPS ontvangers, die in toenemede mate worden gebruikt tijdens de landingen.
De US Federal Communications Commission bekijkt momenteel of het mogelijk is om het verbod op bellen in vliegtuigen te verbieden, maar de onderzoekers zien hier dus niet veel in.

Mobiele telefoons zijn nog nooit een oorzaak geweest van een vliegtuigramp, maar de onderzoekers achten de kans hierop wel zeer groot. Ze hebben de Federal Communications Commission en de Federal Aviation Authority aangeraden om de electronische emmissiestandaarden te gaan coördineren en de emissies van electronische apparaten in vliegtuigen te gaan monitoren met datarecorders.