1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Tegen het officiële gezondheidsadvies in krijgen honderdduizenden kleine kinderen een mobiele telefoon van hun ouders. Uit Brits onderzoek blijkt dat één op de negen kinderen tussen de 5 en 9 jaar oud een mobiele telefoon bezit. De onderzoekers van mobileYouth voorspellen dat in 2006 één op de vijf kinderen in deze leeftijdsklasse een mobieltje bezitten. In het jaar 2000 hadden minder dan 80.000 kinderen in Groot-Brittannië een mobiele telefoon. In 2003 is dat gegroeid tot 400.000.

Volgens de onderzoekers neemt het aantal kinderen dat bij hun ouders om een mobieltje zeurt sterk toe, omdat zij zien dat vriendjes en vriendinnetjes een mobiele telefoon hebben. Volgens de Britse professor Colin Blakemore van de universiteit van Oxford, moeten ouders echter voorzichtig zijn met het geven van mobiele telefoons aan hun kinderen.

Hoewel er nog geen bewijs is dat het gebruik van mobiele telefoons schade aan de gezondheid kan veroorzaken, is volgens Blakemore voorzichtigheid geboden. “Het gaat om nieuwe technologie en er lopen nog steeds onderzoeken naar mogelijke schade aan de hersenen als gevolg van radiogolven. Bij kinderen zal dit een schadelijker effect hebben dan bij volwassenen omdat de hersenen van kinderen zich nog ontwikkelen en hun schedel dunner is.” Indien ouders hun kinderen toch een mobiele telefoon willen geven, raadt Blakemore hen aan hun kinderen aan te moedigen sms-berichten te versturen in plaats van te bellen.