Een nieuw onderzoek stoot alle oude conclusies dat straling van mobiele telefoons schadelijk zou zijn voor de gezondheid volledig van de baan.

De Britse universiteit van Essex heeft een onderzoek gehouden met 158 man waarvan er 114 in goede gezondheid verkeerde en als controlegroep diende en de 44 anderen "gevoelig " waren voor de mobiele straling.
De deelnemers van het onderzoek werden blootgesteld aan een 2G straling, een 3G straling en aan geen straling. Het onderzoek werd uitgevoerd in de vorm van een dubbelblind onderzoek, wat dus betekent dat zowel de deelnemers als de onderzoekers niet weten welke vorm van straling gebruikt is. Tijdens de blootstelling aan straling merkte slechts twee van de 44 mensen die gevoelig waren voor deze straling een verschil op. Vijf mensen van de controle groep waren in staat te vertellen wanneer de straling aan stond.

Vorig onderzoek naar deze radiostraling gaf aan dat het mogelijk was dat deze straling symptomen als hoofdpijn, verhoogde spanning en ongerustheid konden opwekken. De studie van de Britse universiteit kon echter geen enkel effect ontdekken dat hierop leek bij ook maar één van de 158 personen.

Het onderzoek is echter wel alleen gebaseerd op gevolgen op korte termijn, wat de gevolgen na maanden of zelfs jaren kunnen zijn is nog niet duidelijk.