2min

Tags in dit artikel

, ,

Softwaregigant Microsoft zal geen juridische acties ondernemen tegen lokale distributeurs van het besturingssysteem Lindows. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf donderdag verklaard. Microsoft reageert hiermee op eerdere berichten dat het bedrijf het gemunt zou hebben op de Drentse computerleverancier Hans de Vries. Deze pc-verkoper rust z’n machines namelijk uit met een besturingssysteem van de Amerikaanse softwaremaker Lindows, een bedrijf waarmee Microsoft een internationale strijd voert. De Vries, die het bedrijf DVCS runt, is de eerste leverancier in Europa die Lindows OS standaard op een nieuwe pc installeert. Dat is Microsoft blijkbaar niet ontgaan: "Ik kreeg dinsdagochtend een telefoontje van Microsoft Nederland. Ze zijn in Nederland een rechtszaak tegen Lindows aan het voorbereiden en omdat Lindows hier geen vestiging heeft, wordt mijn bedrijf aangeklaagd. Ze komen vrijdag bij me langs", aldus De Vries woensdag.

Dat laatste blijkt dus niet zo te zijn. Juridische acties beperken zich tot het bedrijf Lindows. Microsoft is van mening dat de naam Lindows als naam voor software inbreuk maakt op de eigen merknaam Windows. Om het merk Windows te beschermen, overweegt Microsoft echter wel degelijk de rechtszaak tegen het gebruik van de naam Lindows uit te breiden naar Nederland. Lindows.com werd in 2001 opgericht. Het bedrijf is met het op Linux gebaseerde besturingssysteem Lindows OS openlijk de concurrentie aangegaan met Microsoft. Niet alleen de naam lijkt op Windows, ook het uiterlijk van het systeem op de computer lijkt als twee druppels water op dat van het populaire Microsoft-programma.

In de VS vechten Lindows en Microsoft al langer een juridische strijd uit. Daar is het nieuwe besturingssysteem dan ook al verder ingeburgerd dan in Nederland en verkoopt supermarktketen Wal-Mart bijvoorbeeld computers met Lindows OS.