Microsoft heeft gisteren bekend gemaakt dat het een deal heeft gesloten met Hironobu Sakaguchi, de bedenker van de populaire ‘Final Fantasy’ reeks.

Sakaguchi staat bekend als één van de meest invloedrijke denkers in de game business. De 11 versies van de Final Fantasy reeks werden gezamenlijk meer dan 60 miljoen keer verkocht. Daarnaast hebben veel andere game ontwikkelaars de ideëen van Sakaguchi gekopiëerd.

Nadat een filmproject rond de Final Fantasy reeks op een fiasco uitliep, verliet Sakaguchi het bedrijf Square om vervolgens zijn eigen ontwikkelbedrijf genaamd Mistwalker op te starten. De deal met Microsoft houdt in dat Sakaguchi twee games gaat maken die exclusief voor de nieuwe XBOX console zullen zijn.

De twee role-playing games zullen naar verwachting tegelijkertijd of vlak na de release van de nieuwe XBOX uitkomen. Met de nieuwe games wil Microsoft haar positie in Azië sterk verbeteren.

De huidige XBOX console is niet enorm populair in Japan en andere Aziatische landen, circa 1,8 miljoen van de in totaal verkochte 20 miljoen exemplaren gingen in Azië over de toonbank.
Dat kwam mede door het redelijk logge ontwerp van de XBOX en de beschikbare games die niet inspeelden op de wensen van de Aziatische consument.

Volgens adjunct directeur Peter Moore van Microsoft heeft zijn bedrijf beide problemen ook gesignaleerd en zullen deze problemen ook opgelost zijn met de nieuwe XBOX.