Webwereld onderzoekt abusedesks providers

Wanadoo, @Home en Versatel / Tele2 verwaarlozen de meldingen die ze binnenkrijgen bij hun abusedesks. Abonnees van deze providers blijven daardoor virussen verspreiden. Ook de abusedesk van KPN / Planet Internet laat de nodige steken vallen. Dat blijkt uit een Webwereld-onderzoek naar de kwaliteit van de abusedesks van tien grote Nederlandse internetaanbieders.

Bij de abusedesk van een provider kunnen internetgebruikers klagen over abonnees die virussen of spam versturen of zich schuldig maken aan digitale inbraak(pogingen). Als de klacht gegrond is, moeten abusedesks maatregelen nemen. Ze kunnen de betreffende abonnee bijvoorbeeld afsluiten of adviseren over het verwijderen van een virus.

Webwereld onderzoekt abusedesks providersWebwereld stuurde tussen 18 april en 10 mei twaalf keer een bericht met een klacht over een virusverspreidende abonnee naar de abusedesks van tien grote Nederlandse internetaanbieders. Het ging daarbij om: KPN / Planet, Wanadoo, Chello, @Home, Versatel, Casema, Xs4all, Tiscali, Solcon en Multikabel. Vervolgens werd gekeken wat de providers met de virusmeldingen deden: stuurden ze een bericht terug en ondernamen ze actie om het versturen van virussen te stoppen.

Bij Versatel, Wanadoo en @Home leidden de klachten nauwelijks tot het gewenste resultaat. De meeste abonnees waarover Webwereld klaagde, hebben de afgelopen zeven dagen nog virussen verstuurd. Van de 12 ip-adressen waarover Webwereld klaagde bij @Home, blijken er tien de afgelopen week nog virussen te hebben verstuurd. Bij Versatel en Wanadoo geldt dat voor 9 van de 12 ip-adressen. Ook KPN / Planet Internet schiet tekort. Bij deze aanbieder verstuurden 6 van de 12 ip-adressen in de laatste zeven dagen nog virussen.

Tiscali komt als beste uit de test. De abusedesk van deze provider treedt adequaat op tegen abonnees die geïnfecteerd zijn met virussen. Alle ip-adressen waarover Webwereld heeft geklaagd, waren de afgelopen week virusvrij. Ook Xs4all (nog 1 geïnfecteerd ip-adres), Casema (2 ip-adressen), Chello (4) en Multikabel (4) scoren verhoudingsgewijs goed. Solcon is met 5 nog geïnfecteerde ip-adressen een middenmoter.

Bron:Techzine redactie