min

Tags in dit artikel

,

In de zomer van 2008 komen er nieuwe domeinextensies op het internet. Dit heeft de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) aangekondigd. Ook is ICANN opzoek naar feedback van mensen over de procedure voor het maken van deze nieuwe extensies.

Sinds 2000 zijn er geen nieuwe algemene extensies aangemaakt. Toen kwamen er 7 nieuwe extensies waarvan er maar 2 voor algemeen gebruik waren, namelijk .info en .biz.
Extensies als .asia en .travel zijn er in 2004 bijgekomen, het ging hier echter om regionale of industriespecifieke extensies. De aanvraag van .xxx is toentertijd afgewezen.

Er is veel kritiek op de procedure en werkwijze van de ICANN. In totaal zijn er ongeveer 250 extensies, de meeste zijn gespecificeerd voor landen zoals .nl en .be. Echter vinden critici dat het toewijzen van nieuwe extensies te lang duurt en dat de procedure aangepast moet worden.

Bedrijven maken zich wel zorgen door deze extra extensies. Zij zijn bang voor cybersquatting, het moeten terugkopen van domeinnamen met hun bedrijfsnaam die al door andere geclaimd is. Dit kost ze vaak veel geld en zorgt voor een dure ruilhandel.