Downloaden met behulp van binaries nieuwsgroepen is sterk in opkomst. Deze manier van sneller en ononderbroken downloaden maakt wereldwijd zijn opkomst en verdringt traditionele downloadprogramma’s zoals Kazaa. Ten opzichte van andere downloadmethodes is downloaden met behulp van binaries nieuwsgroepen sneller, betrouwbaarder en komen virussen minder vaak voor. Een ander groot voordeel is dat het niet meer uitmaakt of de eigenaar van het bestand dat je download wel of niet online is.

Sinds jaar en dag worden bestanden tussen gebruikers uitgewisseld met behulp van zo genaamde Peer2peer (p2p) software, zoals Kazaa, eMule, etc. In 80 procent van de uitgewisselde bestanden die uitgewisseld worden, gaat het om muziek, de overige 20 procent bestaat voornamelijk uit films en foto’s. Deze p2p software maakt alleen steeds ruimer baan voor een betere en snellere manier van downloaden: binaries nieuwsgroepen, oftewel: Usenet. Usenet is een netwerk voor de verspreiding van binaire bestanden via zogeheten nieuwsgroepen, ook wel discussiegroepen genoemd.

Kwaliteit

In Nederland zijn verschillende Usenetaanbieders. Enkele hiervan zijn gratis. Nadeel van deze gratis aanbieders is dat de toegang vaak beperkt is en de downloadsnelheid laag. De kwaliteit van een provider is afhankelijk van twee factoren, namelijk; retentie en compleetheid. Retentie is de term die gebruikt wordt om aan te geven hoe lang bestanden op de server blijven staan. Gratis aanbieders hebben vaak een dusdanig lage retentie dat de gebruiker te weinig tijd heeft om het bestand binnen te halen. Een betaalde aanbieder is voor deze service in veel gevallen aan te raden.

Aanbodgericht

Was men in het verleden gewend om doelgericht op zoek te gaan naar een titel van bestand, bij usenet wordt men geleid door het aanbod. Men bezoekt simpelweg een nieuwsgroep en wordt vanzelf overstelpt met aanbod.

Nederlandse aanbieders

Hieronder een overzicht van vijf commerciële nederlandse aanbieders van Usenet. Enkele aanbieders, zoals Hitnews en Tweaknews bieden de mogelijkheid om de service eerst gratis uit te proberen.

Provider Prijs vanaf Gratis
(dagen)
Retentie
(dagen)
URL Betaalmethodes Max. snelheid
Hitnews € 6,50 p/m 14 30 Hitnews.eu iDeal, paypal, overboeking 10 Mbps
Eweka € 7,50 p/m 14 120 eweka.nl iDeal, overboeking 40 Mbps
Tweaknews € 7,95 10 50 tweaknews.nl Overboeking 10 Mbps
Tweaknews € 14,95 10 dagen 50 tweaknews.nl Overboeking 20 Mbps
Usenet4U € 11,90 Niets 50 usenet4u.nl Overboeking 8 Mbps
SMSusenet € 31,00 p/m Niets 50 smsusenet.nl Telefoon 7 Mbps