Een onderzoek van het de Duitse virusbestrijder G Data heeft uitgewezen dat maar liefst de helft van de Duitsers geen up-to-date virusscanner gebruikt, waarvan 29 procent zelfs helemaal geen antivirussoftware heeft geïnstalleerd.

Van de 500 mensen die het bedrijf interviewde gebruikten er 480, dat is 96 procent, Windows. De overige vier procent werkten op een Mac OS X- of Linuxcomputer. Internetveiligheid is voor veel consumenten blijkbaar geen prioriteit, want maar liefst 29 procent had geen antivirussoftware geïnstalleerd op zijn pc. Daarnaast had 18 procent de virusscanner de afgelopen twee weken niet meer geüpdatet. Ze haalden hiervoor aan ‘dat ze toch geen problemen hadden.’ Dat bleek echter lelijk tegen te vallen, want bij een steekproef op elf computers, bleken er acht geïnfecteerd.

Ook opvallend: van alle mensen die geen virusscanner gebruikten, deed 73 procent aan internetbankieren. Het feit dat banken de schade niet vergoeden als geld verdwijnt ‘door nalatigheid van de klant’, in dit geval dus geen up-to-date antivirussoftware hebben, was voor de meeste deelnemers een nieuw gegeven.