2min

Tags in dit artikel

, ,

De ministerraad heeft vrijdag besloten dat er een nieuwe aanpak komt in verband met de aanpak van het auteursrecht. Zo zal het downloaden van films en muziek langzaam verboden worden. Het downloadverbod zal de komende drie jaar verder worden uitgewerkt.

De heffing op het branden van thuiskopieën gaat verdwijnen en daar voor in de plaats zal het downloaden van films en muziek illegaal worden. Minister Hirsch Ballin van Justitie benadrukt dat de nieuwe wet niet is bedoeld "om individuele internetgebruikers het leven zuur te maken".

De ministerraad richt zich vooral op grote partijen die geld verdienen aan het uitdelen van beschermde muziek en films. Ook wil Justitie de voorwaarden aanscherpen voor een legale markt.

Ook zal er in de drie jaar over alternatieven moeten worden nagedacht. In de tussentijd zullen de internetaanbieders, consumentenorganisaties en entertainmentindustrie aan een alternatieve vergoeding gaan denken. Zo zou het een optie zijn dat consumenten elke maand moeten betalen om hun muziek uit te wisselen en te kunnen luisteren.

Volgens Justitie is het belangrijk dat er een redelijke auteursrechtenvergoeding komt, om zo de culturele sector gezond te houden. Begin 2010 komt er een wetsvoorstel om zo de positie voor auteurs te versterken, ook komt er een sterker toezicht van beheerorganisaties.

Het huidige systeem dat thuiskopieën legaal zijn is niet relevant door veranderde en toenemende technische ontwikkelingen. Zo is er tegenwoordig veel meer elektronica te koop, waarmee het opslaan en afspelen van je materiaal mogelijk is. Eerder stelde een Tweede Kamer werkgroep onder leiding van Arda Gerkens al vast dat het steeds aantrekkelijker wordt om inhoud te kopen. Ook speelt het een steeds minder belangrijke rol waar en hoe de films, games en muziek wordt bekeken, gespeeld en beluisterd.