2min

Tags in dit artikel

, ,

Private-equityfirma Thoma Bravo neemt Anaplan over voor bijna 10 miljard euro. Anaplan specialiseert in SaaS voor planningen, begrotingen en forecasts.

Anaplan sloot vorige week af met een marktwaarde van 6,8 miljard euro. Twee dagen later maakte Thoma Bravo een overname van 10,7 miljard dollar bekend.

Het bestuur van Anaplan is reeds akkoord, maar de deal kan pas doorgaan na de goedkeuring van aandeelhouders en alle relevante marktautoriteiten. Thoma Bravo verwacht de overname binnen de tweede helft van 2022 af te ronden.

Waarom Anaplan?

“We volgen Anaplan al jaren”, vertelt Holden Spaht, Managing Partner bij Thoma Bravo. “We hebben zelf gezien hoeveel waarde hun financiële planningsplatform bij klanten biedt.”

Spaht doelt op het vlaggenschip van Anaplan: een SaaS-oplossing voor de planning van uiteenlopende projecten. Denk aan begrotingen, financiële voorspellingen, projectplanning en winstberekeningen.

De user experience lijkt op Excel. Aan de binnenkant vind je een motor voor complexe modelering. De combinatie stelt eindgebruikers in staat om voorspellingen uit te draaien die traditioneel voor data scientists zijn weggelegd.

Volgens het bestuur van Anaplan biedt de overname een groeikans. “We zijn verheugd”, vertelt CEO Frank Calderoni. “Dit is een duidelijke bevestiging van het harde werk van ons team — en het begin van een spannend nieuw hoofdstuk. We zijn ervan overtuigd dat Thoma Bravo gaat helpen om sneller door te groeien en op te schalen.”

Kansje voor Thoma Bravo

In de afgelopen zes maanden daalde de aandelenprijs van Anaplan met 22 procent. Tegelijkertijd steeg de jaaromzet met 30 procent. Perfecte cijfers voor investeerders als Thoma Bravo. Zij zoeken organisaties waarmee te werken valt, zonder al te veel op te hoeven lappen. Ook Proofpoint en Sophos werden recent door de investeerder opgekocht.  

Op dit moment is Anaplan beursgenoteerd (New York Stock Exchange). Verloopt de overname volgens plan, dan wordt Anaplan een privaat bedrijf.