2min

Klanten zijn boos op Microsoft omdat de licentievoorwaarden restricties of hogere kosten stellen voor het draaien van vooral Office op andere public cloudomgevingen dan Azure. De techgigant neemt de kritiek serieus en gaat met klanten in gesprek.

Microsoft heeft in 2019 de licentievoorwaarden voor zijn meest belangrijke software, Office en ook Windows, aangepast. In de kleine lettertjes van deze voorwaarden staat dat het draaien van deze software in public cloudomgevingen, anders dan het eigen Azure, hogere kosten met zich meebrengt. Daarnaast geven de licentievoorwaarden aan dat het draaien van sommige versies van Office in de public cloudomgevingen van AWS, Google Cloud en Alibaba Cloud verboden is. Dit schrijft Bloomberg.

Klanten van de techgigant en concurrenten stellen dat deze licentievoorwaarden in strijd zijn met open concurrentie. Vooral de laatste tijd neemt het aantal klachten over deze strenge licentievoorwaarden toe, aangezien veel bedrijven bezig zijn met het updaten of vervangen van hun Office- en/of Windows-softwareoplossingen en naar nieuwe mogelijkheden zoeken.

Ook kleinere cloudaanbieders getroffen

Ook kleinere public cloudaanbieders worden hierdoor getroffen, zoals het Franse OVH. Deze aanbieders hebben op vele servers Office- en Windows-producten van klanten draaien, wat dus eigenlijk illegaal is. Ook zou OVH voor het draaien van Microsoft-oplossingen als Office zich hebben moeten committeren tot strenge auditprocessen van de techgigant en het leveren van gevoelige informatie over klanten.

Reactie Microsoft

In een reactie stelt Microsoft dat de licentievoorwaarden voor Office en ook Windows inderdaad kortingen geven aan klanten die de software op Azure draaien. Dit betekent dat de kosten voor het draaien van Office en Windows op andere public cloudomgevingen hoger liggen.

De betreffende public cloudomgevingen zouden deze hogere kosten kunnen beperken door zelf kortingen te geven, aldus Microsoft. Ook bevestigt de techgigant dat het op dit moment verbiedt bepaalde Office-versies op AWS, Google Cloud en Alibaba Cloud te draaien

Overleg met klanten

Toch zit de kritiek op de licentievoorwaarden Microsoft niet helemaal lekker. De techgigant heeft daarom aangekondigd binnenkort met klanten en wellicht ook de andere public cloudaanbieders om tafel te willen gaan zitten.

Volgens Microsoft President en Vice Chair Brad Smith hebben klanten zeker een aantal goede punten van kritiek op het licentiebeleid. Daarom wil de techgigant graag in gesprek om meer over de bezwaren te weten te komen, zodat eventuele veranderingen kunnen worden doorgevoerd.

De concurrenten van de techgigant, vooral AWS, zijn inmiddels bezig de verschillende mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten en in de Europese Unie te interesseren in nader onderzoek van deze merkwaardige licentievoorwaarden.

Tip: Wacht niet tot Microsoft-licenties verlopen, innoveer naar modern workspace