1 min

Tags in dit artikel

, ,

Google heeft laten weten dat zij zullen gaan stoppen met het digitaliseren van oude kranten. Google zal de huidige collectie van 3,5 miljoen kranten in stand houden maar zal hier geen nieuwe exemplaren aan toevoegen.

Google startte de dienst in 2008 om zo een enorm online archief aan te kunnen bieden. Google heeft inmiddels de archieven van ruim twee duizend kranten gedigitaliseerd welke samen goed zijn voor ruim 3,5 miljoen edities. De enorme collectie van oude kranten bestaat voornamelijk uit kranten uit de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk. Het oudste exemplaar in de collectie betreft een uitgave van de Halifax Gazette die dateert van 23 maart 1752.

Waarom Google precies stopt met de dienst is niet helemaal duidelijk. Google liet hier vrij weinig over los maar vermoedelijk is de dienst gewoon niet populair genoeg. De archieven van de kranten die compleet gedigitaliseerd zijn worden kosteloos geschonken aan de kranten. Eerst zou Google hier geld voor vragen maar ziet hier nu dus vanaf. Wel heeft Google de kranten aangeboden om te helpen met de verkoop van content via Google OnePass. Met deze dienst kunnen de kranten hun oude en nieuwe uitgaven verkopen.