1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Een Amerikaanse spammer gaat vrijuit omdat hij met succes in beroep is gegaan tegen zijn veroordeling tot negen jaar cel. Hij beriep zich op zijn recht op vrije meningsuiting en het hoogste rechtscollege van de Amerikaanse staat Virginia oordeelde in zijn voordeel.

Volgens de rechter was de veroordeling in strijd met de Amerikaanse grondwet. De advocaten van Jeremy Jaynes probeerden de rechterlijke macht in de Verenigde Staten hier al enige tijd van te overtuigen, wat dus uiteindelijk gelukt is.

Volgens de rechters hebben Amerikaanse burgers het grondrecht om anoniem meningen te uiten. Dit verbieden maakt inbreuk op dit recht.

Eind 2003 werd Jaynes opegpakt omdat meer dan 100.000 klanten van de in Virginia gevestigde provider America Online (AOL) een klacht hadden ingediend vanwege een groot aantal ongewenste emails die van Jaynes afkomstig waren.

In deze berichten wilde hij, door middel van spamruns, reclame maken voor een diverse producten zoals hypotheken, software en aandelen. Jaynes was volgens zijn verdediging niet op de hoogte van de regels in de staat Virginia, omdat hij zelf in een andere Amerikaanse staat woonachtig was.

De openbaar aanklager van de staat Virginia gaat waarschijnlijk tegen dit vonnis in beroep en wil de zaak aankarten bij het federale Hooggerechtshof in Amerika.